用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS自行問題請教
樓主: mmmandddy
go

BPS自行問題請教   [複製鏈接]

JojoDad 發表於 21-11-8 00:20
其實如果真係寶校,.級3有番咁上下,入嘉諾撒程度合適,可能讀得開心有信心,名氣又不太差,搏好F1再諗下 ...
會唔會考慮埋坑真?可能少人報

mcl203 發表於 21-11-8 17:44
咁又似乎係港島好受歡迎㗎喎,咪同QC差唔多,一樣受現行政策影響,只係女校比男校多,男校易啲收尖子去交 ...
女校真係比較多選擇
當初心大心細,最後都係外貌協會自一MCS。本來最心儀英華女,不過當時唔知幾時可以搬返原址。

樓主如果最心儀BPS,無論如何放自一,試一試。近一兩年屬於機會難得,錯過就應該更加唔使諗。最後還有抽獎,我覺得其實機會都算大。

b3410 發表於 21-11-8 18:31
女校真係比較多選擇
當初心大心細,最後都係外貌協會自一MCS。本來最心儀英華女,不過當時唔知幾時 ...

反而我擔心位係,入到但讀唔讀到?話說有朋友,小學成績年年級頭,當年順利入bps,點知愈讀愈唔起勁,追唔到,結果u都讀唔到。佢都幾唔開心,小學明明成績好好,點知上唔到u。

b3410 發表於 21-11-8 18:31
女校真係比較多選擇
當初心大心細,最後都係外貌協會自一MCS。本來最心儀英華女,不過當時唔知幾時 ...

依家啲官津中學處收生弱勢,尤其是女校咁多選擇,庇記仲交到咁嘅業績,似乎都可以證明佢哋有一定捧場客,好厚嘅三斤釘~~~

作為一個前港島小學家長,我哋果年,升中都只係聽過有非常少嘅家長會提吓BPS,未聽過有同學仔報YWGS~~~

PTL_L 發表於 21-11-8 18:40
反而我擔心位係,入到但讀唔讀到?話說有朋友,小學成績年年級頭,當年順利入bps,點知愈讀愈唔起勁,追唔 ...

所以咪睇級頭源自,當然,年青人6年可以有好大變化~~~

我就簡單啲,揀概率高嘅中學,佢自己搞唔掂唔関我事,自己走去做少數民族,我都無辦法~~~

我朋友今年在SSGPS 讀小六,她的成績是級五內,她煩惱緊自行好唔好搏bps或ywg, 定直上Ssgc中學部,始終在SSGPS讀了6年小學。大家有何意見?

JonesDay 發表於 21-11-8 22:24
我朋友今年在SSGPS 讀小六,她的成績是級五內,她煩惱緊自行好唔好搏bps或ywg, 定直上Ssgc中學部,始終在SS ...

小朋友意願如何 想留定轉?

Poyau 發表於 21-11-8 22:29
小朋友意願如何 想留定轉?

聽她的媽咪講小朋友冇話特別好想上返Ssgc中學部

mcl203 發表於 21-11-8 18:43
依家啲官津中學處收生弱勢,尤其是女校咁多選擇,庇記仲交到咁嘅業績,似乎都可以證明佢哋有一定捧場客, ...
你哋有直中,緊係少報其他學校。

JonesDay 發表於 21-11-8 22:32
聽她的媽咪講小朋友冇話特別好想上返Ssgc中學部

級5大抽獎穩上直中
自行可試吓外闖 亦可考慮直資

我朋友今年在SSGPS 讀小六,她的成績是級五內,她煩惱緊自行好唔好搏bps或ywg, 定直上Ssgc中學部,始終在SS ...

要搏就搏盡啲,試吓報兩大直資,或者另一間港島直資。至於值唔值得外闖,視乎自己仲想唔想直升,唔想咪搏外闖囉,不過我估,若純學術,BPS/YWGS都係差唔多~~~

ssgps唔會講名次,只有級10內會有張獎狀,我好好奇點解會知道自己係級5內?

yuki0120 發表於 21-11-28 15:55
ssgps唔會講名次,只有級10內會有張獎狀,我好好奇點解會知道自己係級5內?
...

⋯⋯ 因為

piyohk 發表於 21-11-28 16:31
⋯⋯ 因為

yuki0120 發表於 21-11-28 16:39

你這個問題⋯⋯唔知係咪⋯⋯「冇排名」學校病態年年發生夢想號家長還會出嚟鬧人:你知啲乜嘢呀?

piyohk 發表於 21-11-28 16:47
你這個問題⋯⋯唔知係咪⋯⋯「冇排名」學校病態年年發生夢想號家長還會出嚟鬧人:你知啲乜 ...

你呢句係真,不過無排名壓力相對細好多,但到升中想跳出去會有啲驚。因為小女剛由舊基插入ssgps,之前基灣老師連每科排名同每個名次平均分差距表都有俾埋我睇,起碼個心會定好多,無排名下,2年後自行我都有啲擔心,除非真係直升。

yuki0120 發表於 21-11-28 16:59
你呢句係真,不過無排名壓力相對細好多,但到升中想跳出去會有啲驚。因為小女剛由舊基插入ssgps,之前基灣 ...

我從無研究過ssgps ,聽同學媽咪講:你們中學部⋯⋯開心,多課外活動,無分精英班但主科按能力分組,小學部同學和外來生相處入融合。

piyohk 發表於 21-11-28 17:06
我從無研究過ssgps ,聽同學媽咪講:你們中學部⋯⋯開心,多課外活動,無分精英班但主科按能力分組,小學 ...

我一心以為係咁先轉校的,點知而家認識左幾個ssgps同學仔媽咪,佢地話我知升中後做功課要攪到11,12點,所以我又好擔心

piyohk 發表於 21-11-28 17:06
我從無研究過ssgps ,聽同學媽咪講:你們中學部⋯⋯開心,多課外活動,無分精英班但主科按能力分組,小學 ...

我一心以為係咁先轉校的,點知而家認識左幾個ssgps同學仔媽咪,佢地啲大女升左中學,從她們口中得知升中後做功課要攪到11,12點,而且好多野係要自學,一點也不輕鬆,所以我又好擔心

yuki0120 發表於 21-11-28 17:10
我一心以為係咁先轉校的,點知而家認識左幾個ssgps同學仔媽咪,佢地話我知升中後做功課要攪到11,12點,所 ...

兩年後才擔心吧⋯⋯不是人人係咁。我哋轉校同學女又無發生這情況。
我哋自己學校大把人都係11/12點才完工,我孩子如果連續兩晚過10點收枱,第三日已經被我鬧佢,當晚已經要回復正常生活。

‹ 上一主題|下一主題