用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一第一個UT
go

中一第一個UT   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-11-5 07:18
踏上中學,小孩子和大人也要重新學習成績的"釐定"和學習的"模式",家長亦要抛棄小學階段的那份"肉緊",要 ...

確實已經無可能用小學模式去溫習,我只是要求他分配好溫習時間,準時上床瞓覺;幸好第一次大測成績不錯,多個科目都是頭幾名高分,得到老師的神秘禮物,原來中學老師都會派糖果。但是唔可以鬆懈,過完聖誕假就係期中考試,大家加油!

LeeCC 發表於 21-11-6 22:12
朋友個仔讀男校,佢話中六都有糖派

好可愛!
囝每幾日就帶包零食返屋企,有時係講座、有時課堂派,小學感覺返晒嚟

YmOra 發表於 21-11-6 22:26
你會發覺小孩子會每個月都有改變,不斷蛻變成長。

開學差不多三個月,班中多職務,小朋友邊做邊學自理得更好,又有多個同學認定佢為好朋友,成長得更自信自在

karli_lam 發表於 21-11-7 01:59
你家小孩真優秀! 恭喜你喔!

小朋友本身較主動,有動力學習,希望繼續保持,大家加油

bestwish 發表於 21-11-9 16:09
唉.....我都唔想咁悲觀, 佢既反應比我覺得佢有好大挫敗感, 有少少悔氣說話。 佢成績一出我即刻要安慰佢。 ...

唔好咁擔心啦!小朋友可能要多少少時間去適應轉變。有冇成績較好相熟同學,可以鼓勵佢一齊溫習,大家交流一下。我小朋友話平時幾個坐前後左右有互相指導功課,交流溫習重點,所以佢哋幾個成績都唔錯。

YmOra 發表於 21-11-14 07:11
好吖繼續好好享受初中的校園生活。如果話初中階段係小孩子"蛻變"得成熟成長最大最珍貴的時期,真係 ...

真的!幸好我小朋友中一這一年能夠復課,可以去享受這個迷惘摸索階段,去建立成長目標,希望所有同學仔都珍惜可以返學的時光!

YmOra    發表於 21-11-14 20:43
‹ 上一主題|下一主題