用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從高中傾到Dse
go

從高中傾到Dse   [複製鏈接]

响到

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 20:32
個女疫情果排真系hea到暈。成績又差,又吾聽話,系喔,你地學校可以全日上學未啊,囡佢地學校仲未,打疫苗 ...

過去疫情真係好影響學習,e+有得返學好好好多。我女話下星期可以恢復全日授課了。不過,她就麻麻地想。我開始受她影響。

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 20:37
你女是不是來年考Dse了?加油

係呀!謝謝!努力中。。。

b3410 發表於 21-11-2 20:38
呢兩年真係人生經歷
不過無論如何,大家都捱過,而且慢慢恢復中,感恩
...

講真,最受影響係上年和剛過去這年,嚟緊出年我女都叫做好DD。

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 20:41
她可能已經習慣半天了,全日又要重新適應

絕對係呀!加上,佢已經習慣自己學習,反而學校佢話係"輔助",因為疫情下,下下都等學校"主導"會學得好慢,怕最終會影響DSE考試。所以,佢情願半天,有需要補課才留校下半天,佢覺得咁樣仲有效率。

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 20:42
時間真系過得好快,都吾知呢兩年我哋點過的(emoji)(emoji)

今年係佢中學最後一年了,阿女同我都開始唔舍得中學了。

b3410 發表於 21-11-2 20:49
囡囡加油呀!臨門一腳!
我都開始覺得又緊張又興奮!

會加油架啦

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 20:49
其實阿女選科時,只想揀chem同bio,但佢吾鐘意文科,格硬揀左Econ,我睇佢真系無乜興趣,佢溫書時睇極都話 ...

如果睇唔明就不能免強,有無諗下嘗試出外進補,哩D嘢盡早打穩基礎好D喎!你知啦!你哋這代多一科好過少一科嘛!有無修Mx呀?

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 20:54
佢地返半日,回家后可以做功課,溫書,補習,如果全日,回家晚了等下功課又鬼咁多如果補埋習D時間好緊逼, ...

無辦法,貴校係多工作量。唯有密密做,快DD習慣。

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 20:56
一定的,話曬讀左咁多年,有感情的,畢業后都可以回校探下D老師既

唔只探,佢會學佢D師姐咁!回饋母校,返去幫D學弟學妹們。

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 21:10
我已經物色了補習老師,等她覺得有需要就補了,剛Ut完,她覺得好難可能不合格了,她說今年校長改了四十分 ...

係咩!我仲以為間間學校的高中都係40分為合格點添。

要呀!我贊成快快快去補,都係嗰句,你們這一代,多1科好過少1科。

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 21:20
佢UT範圍二三十版,查字典查死,好多英文生字吾識咖,學埋果D開國歷史咁,女話好似又讀中史咁,
...

其實,我係有DD擔心,這科新嘢明顯內容會有中國歷史範圍,中史似的內容用英文學會好吃力呢!反而用中文學應該會好DD。

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 21:38
都系咖,一堂課讀書咁讀十幾頁,佢話吾知佢講乜,回家後又博命查字典,呢科只要求合格,吾知系咪有 ...

好在這科只求合格,都應該好易過關的呢!你囡囡對的,投放多D時間响其他科好過啦!

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 21:43
我話個囡,以前讀西史咪照背,佢話中史特別難,背吾入腦

係呀!我曾經聽人講過,用英文嚟記中史係想死,苦不堪言。

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 21:51
學校之前話呢科只要求合格,所以課時也縮了一半,用來上其他選修科

啱呀!做得對吖!係要咁做架!咁!你哋學校科M1M2有無獨立一堂供上堂呀?

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 21:57
其他學生一星期7堂數學,修M的每星期4堂數加4堂M

算係無乜地增加。

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 22:02
你地系M1M2一班定系M1 一班,M2一班?我聽個朋友講她學校伊中,m1m2加埋一個班,好難可以選到
...

我哋係各1班

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 22:09
咁樣好D,容易選D嘛,如果只有一班竟爭太大了

"九龍城區"而言,我最喜歡貴校嘅高中選修科的開班數目,真係"理科生"天堂。

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 22:16
也是的,自由度極大了,女話有個插班生,女問她點選科,佢話轉來以後揀剩下的科目,但她也可Chem,Econ, ...

係呀!我有諗過架,如果俾我重頭玩過升中遊戲,我估我會揀"旅港",高中課程實在吸引。

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 22:23
但你女兒也能選到自己喜歡的,你學校也是好好的,我當時都有填你間系第二的,我也喜歡你女學校,只是我當 ...

都係,我都鍾意自己嗰間。不過,多個優點係我女行過去"旅港"只需10分鐘路程,唔駛搭車嘛!
‹ 上一主題|下一主題