用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下學年起將數學延伸部分視為選修科
樓主: ocarebear
go

下學年起將數學延伸部分視為選修科   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 00:00
8科唔係人人兼顧到或有能力應付到,你睇每年 DSE 考2X 學生佔多數,3x佔少數已知,何況要修讀8科,每科都 ...

我女係另一種考慮:佢兩科語文,尤其中文唔太穩定,分分鐘4咗,而數學 LS同3科 Elective比較穩。
佢 target 嘅學系計 Best 6,佢需要用 elective 嚟「補償」因語文科帶來嘅不確定性。
權衡再三,雖然只能僅僅 handle 8科都唔 drop 科。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 07:55
妳囡囡又勤力學校又谷,再加上又有爸爸支援,完全唔駛擔心,加油  
...

唉,女仔,姑勿論天份(同令郎完全冇得比),單係考試日嚟  M 已經大打折扣
今年位位中六同學都好忙好難捱,我哋做父母嘅真係要打醒十二分精神去支援佢哋身體同情緒呀

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 12:28
呢點我都認同要留意情緒,須然我仔唔駛我擔心,但我見佢其實都有少少壓力,所以平日我都會同佢頃下計,幫 ...

多謝鼓勵

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 12:35
有興趣自然事半功倍,肯努力嘅話無話唔掂嘅,可能讀落唔係想像中咁難呢!不過貴校 M2 要搭 phy ,真係要諗 ...

十分同意
我女話物理科要做"公式控"先會比較易入手同埋解釋得好。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-3 08:04
數理始終係男生強項,physics 呢科要數好腦筋轉得快,呢方面女生強嘅始終比較少。
我仔學校S4有差不多50人 ...

我估可能係男生通常比較唔介意偏科,而女生好多從小到大被教要乖,要符合師長期望,所以想盡量做到科科都好。
我老公男校出身,佢哋 maths group 嘅同學一般語文(尤其中文)都比較弱,例如佢自己會考中文只有 E, 英文第一次考都係 E, 重考先至有 C, AL 英文有 D 已經喜出望外; 佢有同學 AL phy, pure math, applied math 全  A, drop Chem, 英文 F. 佢哋講起完全唔當一回事,俾著係女生,絕對會因英文引以為憾。
有時除咗天賦,Socialization 都好緊要。我都好感謝上帝俾我女讀女校,否則讀男女校嚟講佢有機會跟咗 gender stereotyping 覺得應該揀文商,咁就吃力不討好。

bbc2018 發表於 21-11-3 12:02
估唔到咁多人drop physics , M1, M2又甚麼情況?

可能同男生比長期吊車尾啩?
假設:
男生比較冇咁介意偏科,女生因為要乖,想科科都好
推論:
1)男生比較無顧慮,願意大幅將時間心力投放入自己喜歡嘅科目(即使忽略語文通識,呢幾科2到就算)
2)女生即使好喜歡理科,點都會唧啲時間投放入語文通識,希望呢啲科都有3甚至4,如果時間上分配唔到咪 drop 一科理科
結果:
1)有天份嘅男生理科十分好,仲有時間打機,但如果真係少花時間喺語文,就語文可能得2,靠數理啲星星入大學;冇天份嘅都中中等等
2)有天份嘅女生理科一樣十分好,但就因為要花時間喺語文要比男生更加勤力,可能數理少啲星,但因語文有3有4,一樣入大學同1)嗰啲男生做同學;冇天份嘅就...呵呵...兩頭唔到岸。

bbc2018 發表於 21-11-3 12:11
我覺得女生一般比較思想成熟些,眼光遠些,確保主科中、英達標先,可以入大學。男生可能比較直接,唔喜歡 ...

同感。

bbc2018 發表於 21-11-3 12:02
估唔到咁多人drop physics , M1, M2又甚麼情況?

我女佢哋
M1 中四開學 36人,中六開學 21人,呢排又係 drop period,  已知有人 drop.
M2 中四開學 32人,中六開學 15人(當中只有4人無修 Physics),唔覺再有人 drop

gracelam 發表於 21-11-3 10:40
話時話我女讀phy嘅電呢個topic有困難, 明明睇完Herman Yeung或問補習阿sir 係明, 但做題時又唔識, 佢話電 ...

我女就 wave 差

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-3 13:42
做多啲之補充。

同意,努力中

小豬脾 發表於 21-11-3 14:03
HKU早幾都講咗M1/ M2可以獨立計做elective, 會唔冇噤多同學drop?我家年輕人話M1應該攞5容易過中文,計best  ...

其實師妹嘅諗法十分合理 師姐都係因為相同邏輯啃八科。
不過如果我樓上講嘅係啱,大部份女仔因為 socialization 要乖想科科唔失禮,drop M 科保中文情況可能仍然存在。
‹ 上一主題|下一主題