用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收到OIC offer
go

[英國] 收到OIC offer [複製鏈接]

收到OIC offer,只係得一個星期做決定。阿女最想入係Concord,但agent話12月先知Concord收唔收。有冇人可以比d 意見🙏
   9    0    0    0

醒目開學勳章

可以叫 Agent 問學校可否延遲交留位費,不過一般都唔會俾太長時間,我朋友朋之前又係咁,佢就選擇直接交再等 Concord。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 21-10-20 17:18
可以叫 Agent 問學校可否延遲交留位費,不過一般都唔會俾太長時間,我朋友朋之前又係咁,佢就選擇直接交再 ...
多謝你嘅回覆,你意思係你朋友交左留位費,再等Concord?最後點呀?留位費差唔多要$10萬。

bb01 發表於 21-10-20 16:52
收到OIC offer,只係得一個星期做決定。阿女最想入係Concord,但agent話12月先知Concord收唔收。有冇人可以比 ...
喺眾多 Sixth Form College 裡面,OIC一啲都唔差,CC又未必好過佢,與其花時間去諗細微既差距,不如諗下點解讓小朋友適應。

醒目開學勳章

bb01 發表於 21-10-20 18:00
多謝你嘅回覆,你意思係你朋友交左留位費,再等Concord?最後點呀?留位費差唔多要$10萬。 ...

Concord 收咗亦俾了留位費,不過最後冇去到,因為當時 covid 爆得好勁
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

bb01 發表於 21-10-20 16:52
收到OIC offer,只係得一個星期做決定。阿女最想入係Concord,但agent話12月先知Concord收唔收。有冇人可以比 ...

讀yr幾?
OIC係好chur的,决定入讀要有心理準備,唔好幻想Harry Potter式校園+ 享受生活式hea讀

王家爸爸 發表於 21-10-20 18:40
喺眾多 Sixth Form College 裡面,OIC一啲都唔差,CC又未必好過佢,與其花時間去諗細微既差距,不如諗下點 ...
佢響香港間學校都已經好chur,差唔多日日quiz,佢心頭高想入Cambridge,IC呢d名大學,所以佢自己揀A工廠Concord及OIC,我就prefer佢享受boarding life,見識體驗下多d。OIC似乎就無boarding life, Concord大校舍,似一d外國留學生活。

longlokma 發表於 21-10-20 19:30
讀yr幾?
OIC係好chur的,决定入讀要有心理準備,唔好幻想Harry Potter式校園+ 享受生活式hea讀
...
我囡預咗chur,佢話入到大學先享受boarding life(我唔認同),佢係好捱得,而家先中四,由舊年開始自修IGCSE,同時應付校內課程,我見佢咁忙,都問佢,做乜搞到自己咁辛苦,值得嗎?佢自己話值得,因為好想去英國升學,唔想求其入一間boarding school,作為父母,真心唔想佢咁辛苦。

王家爸爸 發表於 21-10-20 18:40
喺眾多 Sixth Form College 裡面,OIC一啲都唔差,CC又未必好過佢,與其花時間去諗細微既差距,不如諗下點 ...
王家爸爸,你意思OIC好過Concord?

longlokma 發表於 21-10-20 19:30
讀yr幾?
...
Year 12

bb01 發表於 21-10-20 20:33
王家爸爸,你意思OIC好過Concord?
純粹睇A-LEVEL成績,我認為兩間基本上係同一級別,所以「百鳥在林,不如一鳥在手」。

bb01 發表於 21-10-20 20:04
佢響香港間學校都已經好chur,差唔多日日quiz,佢心頭高想入Cambridge,IC呢d名大學,所以佢自己揀A工廠Concor ...
鬼佬地方既chur,同香港既chur,基本上無得比。個人認為,簡單啲講,香港係盲谷,美國係放羊,英國係兩者中間。

whoo99    發表於 21-10-23 14:25

bb01 發表於 21-10-20 20:11
我囡預咗chur,佢話入到大學先享受boarding life(我唔認同),佢係好捱得,而家先中四,由舊年開始自修IGCSE ...
路過. 同我大囡的經驗好想似. 但大囡只係中四下學期才決定去英國讀書, 亦都想考入TOP U才去英國讀書, 自修IGCSE 4科, 2科DSE 都回港考埋. 最後夢想成真啦, 今年Y2.

其實妳囡囡這麼生性, 其實佢去到邊到BOARDING SCHOOL都只係會埋頭讀書.  讀邊間都分別都不大. 但個人覺得CONCORD 會好少少.

PS :我囡囡唔係讀呢2間
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-10-21 12:42
路過. 同我大囡的經驗好想似. 但大囡只係中四下學期才決定去英國讀書, 亦都想考入TOP U才去英國讀書, 自修I ...

請問你囡囡完成了中四住UK讀, 那又如何2科 DSE 回港考呢?請問DSE那兩科那麼重要一定要回港考呢? 不好意思純粹好奇

DOCTORGG 發表於 21-10-21 17:50
請問你囡囡完成了中四住UK讀, 那又如何2科 DSE 回港考呢?請問DSE那兩科那麼重要一定要回港考呢? 不好意 ...
我囡係完成中五才去英國呀.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-10-21 17:57
我囡係完成中五才去英國呀.

甘可以自修 DSE 2科?
GCE AL 不夠份量嗎?

DOCTORGG 發表於 21-10-21 18:02

甘可以自修 DSE 2科?

Dse 考了 數學和 Phy.    考入學試時,考官問了1條phy 題目,條題目响香港已經學左,但A level 未教的 我諗這條題目應該幫左唔少忙
其實係一家四口子

王家爸爸 發表於 21-10-21 08:52
鬼佬地方既chur,同香港既chur,基本上無得比。個人認為,簡單啲講,香港係盲谷,美國係放羊,英國係兩者中 ...
我囡都話每星期有測驗好少兒科🤣佢係停唔到嘅人,一得閒就會去學野,搵野做。

王家爸爸    發表於 21-10-22 08:27

一家三口 發表於 21-10-21 12:42
路過. 同我大囡的經驗好想似. 但大囡只係中四下學期才決定去英國讀書, 亦都想考入TOP U才去英國讀書, 自修I ...
我都估佢會好努力去讀書,所以我自己想佢放鬆d,所以傾向去d有活動嘅boarding school,唔好淨係讀書。不過,我都尊重佢嘅想法。佢有condition offer,要考ielts 6.5分或以上,否則都入唔到。

如果讀OIC or concord呢類學校,連boarding,一年預幾多錢到?
‹ 上一主題|下一主題