用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 出生率急降,私立幼稚園會否大量倒閉
go

出生率急降,私立幼稚園會否大量倒閉 [複製鏈接]

香港年的出生人口在2020年急跌至四萬二,而2021年更可能不足四萬。
相比2016年(即係今年K3學生)的六萬人,減少差唔多三分一。最直觀的影響係,今年PN的適齡兒童會減少超過兩成,

更需要考慮的是,現時幼稚園三年加起來,大約有十七萬學生,但三年之後,僅剩十四萬左右的學生。也就是說不考慮任何其他因素,兩成半的幼稚園會因爲收生不足而財困倒閉。

大約有四分之一的幼稚園為私立幼稚園,如果按比例計算,大約有六十至七十間的私立幼稚園會倒閉,如果不是更多的話。可以想象,在接下來的一兩年,會有一大部分收生不理想,學費偏貴的呼吸學校陸續倒閉。

就目前來看,學費在九萬以上,自稱國際幼稚園,或者蒙特梭利教學的幼稚園都處於倒閉高危狀態。
家長在選擇學校時,需要認真考慮學校的財政穩健程度。
   0    0    0    0

唔覺券幼私幼有分別
單單係出生人數減少, 理應對私幼券幼影響係一樣
只係券幼唔出名, 就算執笠, 傳媒都少提
我區早兩年都有券幼宣佈結業, 但新聞好少講

如果話香港經濟變到好差好差, 咁又唔同講法.

回覆 fasola 的帖子

大部分的券幼都係非牟利團體開辦的,比如保護兒童會,保良局,明愛,聖公會,東華三院,救世軍等等,而且多數只繳交象徵式租金。
所以券幼租金壓力好細,就算收生不足,只需要辦學團體不大的資助就可以生存。最壞情況也可以轉到同一系統的其他學校。

快樂火雞 發表於 21-10-19 00:17
回覆 fasola 的帖子

大部分的券幼都係非牟利團體開辦的,比如保護兒童會,保良局,明愛,聖公會,東華三院 ...
券幼一樣有租商業樓宇. 點會象徵租金?
仲有好多只係政府規劃, 指定屋苑商鋪要係教育用途, 但無規定一定要租俾某間券幼. 業主租俾另一間幼稚園都可以.

舊年疫情停課對私幼影響好大. 家長覺得咁貴睇zoom 唔抵, 不如退學.

但出生率跌, 對券幼一定有影響.  上一次出生率大跌, 好多官津小學都要殺校啦.

fasola 發表於 21-10-19 13:43
券幼一樣有租商業樓宇. 點會象徵租金?
仲有好多只係政府規劃, 指定屋苑商鋪要係教育用途, 但無規定一定要租 ...

老老實實,除左少數幾間券幼係九龍塘租成棟樓之外,大部分的券幼都係係社區會堂,舊式商場,或者屋村的一個角落開辦的

如果講到租係大型商場的券幼,恕我見識少,一時三刻想唔起,可能會有一兩家,但絕對不會多。
適齡學童減少,對券幼自然有影響,但正常來講,券幼可以做到有序撤退,不至於好似凱莉山咁突然死亡

快樂火雞 發表於 21-10-19 14:56
老老實實,除左少數幾間券幼係九龍塘租成棟樓之外,大部分的券幼都係係社區會堂,舊式商場,或者屋村的一 ...
東區已經唔係你咁講

回覆樓主:

私幼 可轉為 券幼 以擴大生源 ?

fasola 發表於 21-10-19 17:53
東區已經唔係你咁講
我又唔多覺得東區有乜券幼開係大商場啦,你講幾間聽下?

Poyau 發表於 21-10-19 22:22
私幼 可轉為 券幼 以擴大生源 ?
私幼轉券幼的,多數係中文幼稚園,典型的如迦南。
英文幼稚園好難轉券幼,因為教育局唔會資助NET的

快樂火雞 發表於 21-10-19 22:58
...

但保良局譚歐又做到英文卷幼既?

快樂火雞 發表於 21-10-19 22:55
我又唔多覺得東區有乜券幼開係大商場啦,你講幾間聽下?

可能指私人地方?如康山、嶺南、聖安娜、上書房、衞理堂、聖道明、黎桂添、丁毓珠等都似係租私人地方

人地係話私人地方、要照常交舖租,冇講過「大型商場」

chanti 發表於 21-10-19 23:25
可能指私人地方?如康山、嶺南、聖安娜、上書房、衞理堂、聖道明、黎桂添、丁毓珠等都似係租私人地方
...
這些基本是社區設施用地,業權應該屬於政府只有衛理堂是租私人地方,但衛理堂是臨時校舍,要搬回教堂的

回覆 chanti 的帖子

譚歐拿的是NCS津貼,作為代價,收很多南亞學生

一線的幼稚園不論私或卷不會受影響,有人退學插班位好易塡番
二三線果D私卷就真係有危險,唔入流的私校一定係首當其衝

其實小學都一樣情況

快樂火雞 發表於 21-10-20 07:11
這些基本是社區設施用地,業權應該屬於政府只有衛理堂是租私人地方,但衛理堂是臨時校舍,要搬回教堂的
...

商鋪指定用途 =/= 政府業權
政府業權 =/= 象徵式租金

快樂火雞 發表於 21-10-20 07:11
...
呢堆業權大部份唔係政府.
你搞錯. 好新嘅屋苑或者有咁.
以前邊有呢支歌. 最多就係規定用途, 指定要做社區或者學校. 試過有幼稚園物業俾業主收返, 改為做老人院.

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]有38年歷史的荃灣荃威花園幼稚園或面臨迫遷,業主早前向地政總署申請改變土地用途,擬轉為經營安老院

快樂火雞 發表於 21-10-19 22:58
...

見有幼稚園分中英兩部份
中文班券幼 英文班私幼
家長可報中/英文班或兩者

fasola 發表於 21-10-20 09:29
呢堆業權大部份唔係政府.
你搞錯. 好新嘅屋苑或者有咁.
以前邊有呢支歌. 最多就係規定用途, 指定要做社區 ...

亦有村幼不敵加租 改由連鎖進駐

Poyau 發表於 21-10-20 09:46
亦有村幼不敵加租 改由連鎖進駐
見有間券校收生好差, 唔知係今個定上個學年, 就改做私幼. 因為私幼可以壓低老師人工. 頂多一陣.新學年見佢都係無乜學生, 都幾大機會執. 如果單睇結果, 可以係樓主所講私幼倒閉. 但其實之前一直係券幼
‹ 上一主題|下一主題