用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 絕對音感
樓主: Valerielam
go

絕對音感 [複製鏈接]

LeeCC 發表於 21-10-23 11:43
我小朋友細個的時候,就係忍受不到string走音,所以死唔肯開始學string

至於唱sofa name,佢都需要D時間 ...
路過插咀.
我HiFi聽歌.遇上潮濕,氣壓低,
d聲变咗,我都唔聽歌./

LeeCC    發表於 21-10-23 16:59

LeeCC 發表於 21-10-22 11:54
太可惜

身邊已聽到有小朋友學完八級甚至五級,都已經當交差俾父母,話從此不彈琴/拉琴
會終生都玩嘅樂器最好應該係學琴/結他,可以自彈自唱,流行古典rock jazz咩都可以玩,不過學校唔count

cantona2001 發表於 21-10-24 22:21
會終生都玩嘅樂器最好應該係學琴/結他,可以自彈自唱,流行古典rock jazz咩都可以玩,不過學校唔count ...

已經學左10年鋼琴,也曾經自學結他

學樂器唔係為考學校,事實上學校為左樂器而收的學生是極少數,家長不要太多幻想了

Valerielam 發表於 21-10-18 10:07
請教一下,如果小朋友有perfect pitch, 對音樂有興趣,可以怎樣培養?或者有什麼課程合適?感謝分享!
...

我鋼琴老師都係perfect pitch. 佢選左鋼琴呢條路。聽講耳仔好既人,學樂器易d, 因為佢聽到邊種聲音係佢要既。至於走音嗎?定時調音就好。

絕對音感嘅小朋友係咪語言能力都高嘅?好快掌握到其他語言?

Lilynat2021 發表於 21-11-17 16:46

我家那個肯定不是

請教一下,如果小朋友有perfect pitch, 對音樂有興趣,可以怎樣培養?或者有什麼課程合適?感謝分享!
...

Perfect pitch 最好學聲樂,其他人要聽到鋼琴聲,先知入咩音。prefect pitch 完全靠自己就唱啱音。學唱歌快又音凖。

...

最好唔好學移調樂器

我小朋友係小學生, 唔係PERFECT PITCH, 反知係學校要考AURAL時非常唔掂, 因為COVID, 冇得考 AURAL TRAINING就少訓練.  但佢自小就睇譜好快, 就算好多FLAT, SHARP佢一樣睇到, 仲要係一望譜唔練習, 都照樣彈到和吹到 (佢係PIANO加WOODWIND G8), SPEED係仲要係正常首歌.  我問我小朋友點做到, 佢話佢睇譜根本唔過腦, 隻手係識得自動郁, 就似我地大人打字, 唔會知自己打緊咩位置. 佢話好難解釋比我聽.

我問過音樂PROFESSER, 佢話100人得幾個可做到睇譜咁好.

但係佢欠EAR TRAINING, PROFESSER話只要反覆練習可改善, 當然PERFECT PITCH唔可能逹到, 起碼係音樂上有幫助.

佢結論係2者兼得, PERFECT PITCH / EXCELLECT SIGHT READING 係好少人做到, 因為呢D係本身TALENT, 只可以透過練習改善.

catcleho 發表於 21-12-13 11:52
我小朋友係小學生, 唔係PERFECT PITCH, 反知係學校要考AURAL時非常唔掂, 因為COVID, 冇得考 AURAL TRAINING ...

sight Reading可以練,但靠後天練到好似你小朋友甘勁就好難了

我小朋友本身perfect pitch,佢細個的時候,老師對佢sight Reading 嚴格訓練,所以佢現在可以擁有perfect pitch+good  sight Reading,後來教佢A T的新老師都話佢睇譜好快,但絕對未至於你小朋友甘叻

LeeCC 發表於 21-12-14 19:10
sight Reading可以練,但靠後天練到好似你小朋友甘勁就好難了

我小朋友本身perfect pitch,佢細個的時候 ...

[deleted(小朋友大了,不想被他們看到, Sorry)]

iloveapplepie 發表於 21-12-14 20:30
請問睇譜可以點練呢?

我女兒有讀寫困難,讀譜都有困難。

真係靠彈得多,因為佢系perfect pitch,老師要改掉佢靠耳朵記憶唔睇譜的彈琴習慣
老師每星期的功課就係圈幾頁譜俾佢自己試,唔可以預先搵YouTube或CD聽,只可以靠睇譜,下一堂彈返俾老師聽,老師幫佢執。

以前的考試書除了考試的三首,其他歌全部都用來練埋sight Reading,全本彈曬,結果幾次考級sight Reading都接近滿分。

我覺得要多D練習唔同曲目, 訓練小朋友做多D SCALE練習, 嘗試跟譜執行, 尤其練手指位好重要, 當佢理解點執行, 就會睇到譜.

catcleho 發表於 21-12-15 10:44
我覺得要多D練習唔同曲目, 訓練小朋友做多D SCALE練習, 嘗試跟譜執行, 尤其練手指位好重要, 當佢理解點執行 ...

系呀,我漏左講要練熟scale,我記得佢以前的老師教sight Reading時有講過,呢首咩調?手指要點樣?

仲成日抽問scale

LeeCC 發表於 21-12-15 11:47
系呀,我漏左講要練熟scale,我記得佢以前的老師教sight Reading時有講過,呢首咩調?手指要點樣?
thanks

小朋友都有pitch,有學琴同唱歌,我諗pitch係幫到學習,變相可能容易啲有興趣。

dingyan 發表於 21-12-20 08:47
小朋友都有pitch,有學琴同唱歌,我諗pitch係幫到學習,變相可能容易啲有興趣。
...

不錯,容易有興趣,跟住容易成功,跟住容易輕視練習,再跟住最容易令老師吐血
利申,我小朋友細個曾經令幾個老師吐血

My son doesn’t have perfect pitch.  However he can distinguish among triads (major vs minor vs diminished).

Lilynat2021 發表於 21-11-17 16:46

我認識一個小朋友係,但唔知同 perfect pitch 有無關係

回覆 iloveapplepie 的帖子

我咁聽其實真係會,因為天分只係有限度嘅東西,如果後天無去加以開拓,無去練的話,其實就會無用。應該係話相比勤力好有heart去練嘅嗰d人,只係靠天份嘅好快會比下去。我諗你要話佢知依方面嘅嘢,否則佢會覺得唔練都有獎,但到失敗嗰時就會好挫敗,因為失敗真係隨時會發生
‹ 上一主題|下一主題