用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 元朗啟信 (取錄區)
go

元朗啟信 (取錄區)   [複製鏈接]

啟信宏信呢兩年放榜後仍有位收生,可能少左跨境學生,好似師生流失率都高

kisskyoro 發表於 21-10-14 11:44
今年小一有3班,每班只有14~15人,小班教學,應該好多人放位
少左一半都有, 以呢學費vs 質素, 家長慎重考慮

seaseabb 發表於 21-10-18 14:48
如果咁既價錢 升得吾好 邊個讀? 不如讀聖方濟各
你講得啱...所以今年收生不足, 除非中學係私校, 我就信會屬會收得返一半, 如果依然係津中, 都要跟政府玩法玩大抽獎收生

seaseabb 發表於 21-10-18 15:38
所以新校係好博嫁。現在考入去讀果些 其實係博第一屆學生考到出面直資勁野。 如果吾係 完全吾吸引

如果第 ...

升中又係另一個玩法, 考出面直資同區內升信義又係兩回事.....考直資, 可能有部份因素係靠校外體藝獎項, 即係都靠家長背後發功, 值得研究下升中再考慮小學

tailinlin 發表於 21-10-21 14:20
仲有,我想講唔好咁天真,以為讀英小就唔洗補習,就係讀英小,基本上大部分學生都補,我識朋友讀陳守仁,S ...
說出重點來而且好詳細

tailinlin 發表於 21-10-21 15:19
因為我曾經都天真地好似樓主咁諗,讀落先發覺直私補習風氣比官津更嚴重
...
你係過來人更加感受到差別
因為直私比官津教快教深, 唔補真係怕追唔上, 會俾人勸退仲未計考試, 教深教深 OR 教淺考深

tailinlin 發表於 21-10-21 15:30
大把名校真係教淺考深,測試家長功力我讀區內直資都唔係咩名校,但我見個個同學都補習。 所以我覺 ...
你啱呀, 真係睇家長功力, 所以樓主話細B輸蝕, 我又覺得到5-6歲發展都差唔多, 唔係好影響
如果冇心儀OFFER, 抽獎後都仲可以去叩門
始終我小朋友冇讀過啟信我就唔評論
但感覺可以仲有其他選擇

tailinlin 發表於 21-10-21 15:34
仲有一個好重要因素,屯門,天水圍呢兩間直資,呈分都唔好,因為啲學生好早去咗考直資,如果考唔到直資中 ...
我眼見都好多升返元朗區官津中, 升中外闖都有, 但好極端, 所以正如你講, TARGET 區內中學的話,
不如大抽獎搵聯繫小學可能仲易入,
如果諗住到時升中先外闖, 難度真係幾何級倍升,
所以我叫樓主考慮埋升中玩法, 不過多數家長都覺得咁長遠到時先算

利申, 我就係了解左之後就會決定小學就外闖

tailinlin 發表於 21-10-21 16:16
唔可以到時先算,如果想讀區內英中,唔target 直資中學,我自己會轉校走講真,我學校要考前都唔易 ...
你好清晰呀
我同我D 朋友講佢地當我怪獸, 邊諗到升中咁遠但99%到升中考呈分既家長都呻緊
早知我當日乜乜乜
現實係聽返D 家長講...如果升中想外闖想入BAND 1,
又如果本身讀緊2,3線小學, 除非係特異功能人士, 如果唔係就算考級頭都好難考入
因為好多地區1線小學級頭同你爭同一個位
玩法就係咁...

TingTing0001 發表於 21-10-21 20:29
其實我而家都好擔心..
除左啟信之外就暫時無其他 offer..
我女都係12月尾細b.. 而家讀緊間超 happy 無咩學 ...

係咪元朗嘅幼稚園?
‹ 上一主題|下一主題