用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 2021高中選科後
樓主: kirstyau
go

2021高中選科後   [複製鏈接]

gigayan 發表於 21-10-24 10:34
英文練習,其實好難買,會唔會捉阿女去書局,見佢逐本揭下,搵返啱佢level?

一般出版社嘅都比較淺,上星 ...

呢本真係深。
字亦比較密,但如果肯比啲心機睇,我覺得係唔錯嘅選擇。

b3410 發表於 21-10-24 09:14
如果考DSE,中三是否可以開始練習DSE 題型?

其實什麼是DSE題型?

b3410 發表於 21-10-20 17:24
我都聽了幾年,初初都係毫無頭緒,依家越來越focus

可能高年級選科之後年輕人也越來越目標明確,大家方向 ...

弊,有咩要特別留意?除咗要知道將來想讀邊科/做邊行/邊間大學嘅要求(向目標出發),我一直以為讀好書就係好嘅準備

S-Kwok 發表於 21-10-24 11:35
其實什麼是DSE題型?

最簡單直接,可以搵DSE past paper 操卷。
昨日家長會同英文老師傾咗幾句,佢話中三又想俾多少少extra嘢阿女,可以試下搵DSE 英文科Reading B1卷佢做下。

B1卷係淺啲,考DSE如果揀B1卷,最高只會Level 4。

S-Kwok 發表於 21-10-24 11:40
弊,有咩要特別留意?除咗要知道將來想讀邊科/做邊行/邊間大學嘅要求(向目標出發),我一直以為讀好書就 ...
除了入讀要求(揀科/成績),再多留意畢業後的就業,通常做邊行,會唔會再進修,業內要繼續再考的專業試等等。可以更加清楚是否將來子女想做的行業

S-Kwok 發表於 21-10-24 11:35
其實什麼是DSE題型?
其實我都唔知,只係聽囡自己講不過佢哋依家讀IB,全部唔同咗,日日就係寫寫寫

grammar/reading 都係考IELTS先用到。

S-Kwok 發表於 21-10-24 11:40
弊,有咩要特別留意?除咗要知道將來想讀邊科/做邊行/邊間大學嘅要求(向目標出發),我一直以為讀好書就 ...
去美國定英國留學,DSE定IB....要準備既野都唔同啦。如果一心衹係香港升大咪讀好書就搞掂。

Yanamami 發表於 21-10-24 15:20
去美國定英國留學,DSE定IB....要準備既野都唔同啦。如果一心衹係香港升大咪讀好書就搞掂。 ...

明白明白。
我仔中文DSE一定搞唔掂,學校有GCE, IAL讀, 依家目標係搞掂呢2年績,希望爭到讀GCE, 到時就再睇成績決定。不過都會睇定英國大學。 美國就唔會,爸爸成日話治安唔好, 經常有校園槍擊案。

S-Kwok 發表於 21-10-24 23:39
明白明白。
我仔中文DSE一定搞唔掂,學校有GCE, IAL讀, 依家目標係搞掂呢2年績,希望爭到讀GCE, 到時就 ...
學校是否一半人可選IAL?

回覆樓主:

上到高中後,英文科,
學校已經吾会有操grammar,而集中在 reading, writing, speaking,儲生字
其它學校英文科係点?
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 21-10-27 12:31
上到高中後,英文科,
學校已經吾会有操grammar,而集中在 reading, writing, speaking,儲生字
其它學校英 ...

我女學校
精英組:操 iELTs 同 DSE
普通組:教少少 grammar, 作文格式,操 GCSE 同 DSE

回覆樓主:

我地都有 iELTs,但吾知係 F.4下学期 定 F.5 開始。

cafeva 發表於 21-10-17 13:40
你有咩秘訣教到女女咁聽話⋯⋯我就來失血
你駛唔駛咁快嚟料呀?我都未急

YolandaTam 發表於 21-10-27 13:24
我女學校
精英組:操 iELTs 同 DSE
普通組:教少少 grammar, 作文格式,操 GCSE 同 DSE
IELTS卷同DSE卷是否接近?

b3410 發表於 21-10-27 15:01
IELTS卷同DSE卷是否接近?

完全兩回事。
我女老師話佢哋啲師姐冇乜人可以第一次iELTs 就7以上 (但每年 DSE 有超過一半人 5 以上,其中 20+人 5**),我估 iELTs深好多。

YolandaTam 發表於 21-10-27 15:09
完全兩回事。
我女老師話佢哋啲師姐冇乜人可以第一次iELTs 就7以上 (但每年 DSE 有超過一半人 5 以上,其 ...
iELTs中五考, DSE 中六考

YolandaTam 發表於 21-10-27 15:09
完全兩回事。
我女老師話佢哋啲師姐冇乜人可以第一次iELTs 就7以上 (但每年 DSE 有超過一半人 5 以上,其 ...
多謝!

回覆樓主:

我剛聽完 BC 個 IELTS talk , IELTS 8以上 約 DSE 5**,
7.5以上 約 DSE 5*,
最近有個朋友仔用一星期温吓pp, 都有7
如果想知多D,British C.
每月都有網上講座。

bbc2018 發表於 21-10-25 20:20
學校是否一半人可選IAL?

學校上個月有一個關於GCE課程嘅資料,學校話有50個位左右。

S-Kwok 發表於 21-10-27 21:53
學校上個月有一個關於GCE課程嘅資料,學校話有50個位左右。

你間學校算多位,有學校只開得1班,6分1機會
有學校睇全級名次和數、理科成績,如想增加機會入讀,易了解學校選生標準,及早做準備。

‹ 上一主題|下一主題