用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 由觀塘轉東區
go

由觀塘轉東區 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-10-5 18:42
純粹估計,學校有6班,表面上有5X%派到英中,但係睇返學校名單,唔係間間都係B1,保守啲估計,應該只有4X ...

觀塘轉入東區,都係折一折穩陣啲。觀塘比東區多一半學生,亦應該各校水平比較參差,係本區所取到嘅優勢,跨去別區可能會蝕返少少,尤其是跨去港島。前列生除外,點誇都係1仔~~~

王家爸爸    發表於 21-10-5 20:46

tpmon 發表於 21-10-5 17:21

記住考好校內呈分試最重要。

BPS好睇成績,要非常前列嘅排位~~~

tpmon 發表於 21-10-5 21:01
東區的B1中學吸引不少住觀塘區和將軍澳區的高小學生。當然,那批成功入到東區B1中學的跨區生,小學的成績 ...

呢個我知~~~

tpmon 發表於 21-10-5 21:17
講出真實情況才幫到人。

我係指觀塘跨去東區要打少少折,呢個係我嘅睇法,東區小學整體平均應略高於觀塘。至於,兆強21年升中成績跨區入港島官津:

東區有 BPS 2, CCS 1,中婦 1,聖馬可 1
中西/灣仔有SJC 1,QC 1, WYHK 1, KC 5

樓主囡囡係成績中游,我唔清楚何謂中游,當然,要自評機會率~~~

nerds 發表於 21-10-5 22:51
我俾樓主個參考,我小朋友今年升中一,德兆畢業,學校俾banding係屬於B1B,級排名50-70,冇特異功能。入咗 ...

官塘4千幾,九龍城5千幾,東區3千幾,人數越多,小學越多,參差水平理應越大。學校嘅Banding,亦理應係依本區評估,轉往他區,可以係升Banding亦可以係跌Banding。叩門同自行又有啲唔同,自行中學可以隨心選人,叩門係睇餸食飯,已經有分別吧~~~

Kirin007 發表於 21-10-5 23:24
據我所知,觀塘區真係唔少跨區成功嘅,可能因為該區band1生真正能選的band1校其實並不多,造成大量外闖 ...

我似乎一直無否定過,呢個亦都係事實,兆強跨港島官津數字亦寫埋了~~~

港島英中位從來唔缺,要向九龍東面收生,最近嘅區係官塘和將軍澳,渡江返學係可以理解。不過,若兆強中游,位處60–90,真係可以自己參考下今年嘅派位中學,逐一評估邊間學校有機會自行階段可以成功~~~

Kirin007 發表於 21-10-5 23:44
睇個情形唔單自行,佢跟住址轉網,確實需要衡量是否band1再填表

係喎,講下講下連自己都行錯咗方向,邊個提跨區成功?跨區返學去引導我行錯方向,跨區係指自行,轉區先係統一~~~

Kirin007    發表於 21-10-6 00:14

如果目標係嘉諾撒和筲官,似乎留原區仲穩陣啲,起碼banding有保障啲,免去轉區風險~~~

tpmon 發表於 21-10-6 18:22

我自己覺得東區有些不是屬東區四小龍的小學,升中派位都不錯 ...

東區小學除咗新基灣成績比較突出,其他似乎都係相對平均,派位唔錯係因為東區本身夠英中位。當然,除咗華小和嘉諾撒呢2間直聯小學嘅派位情況,佢哋係本區水平亦可以算係前列~~~

tpmon 發表於 21-10-6 18:47
從你的文字間,好像看不起東區小學的成績?

東區另一強勁小學,港大同學會小學,也不是東區四小龍之一。

我邊句表達咗咁嘅意思?

平均,正常理解係Band 1 33.33%係基準線,若區內大部分小學處於以上或以下嘅相約range,我估,算係平均吧~~~

如果你計埋直資,私小嘅蘇浙亦係好嘅升中成績~~~

ar_mak 發表於 21-10-6 20:06
"派位唔錯係因為東區本身夠英中位。"

咁灣仔咪仲大鑊?~~~

tpmon 發表於 21-10-6 21:26
這個表是hkpapa852 數年前整的,因他近兩三年冇整。但可給樓主比較大約各官塘和東區小學,派B1中學的%,具 ...

咁你不如解釋下東區邊啲小學係低過33.33%派英中啦,若果英中位足夠都係有貶意~~~

ar_mak 發表於 21-10-6 23:18
原句:東區小學除咗新基灣成績比較突出,其他似乎都係相對平均,派位唔錯係因為東區本身夠英中位。

位網友已經拎咗佢嘅認為適用嘅理據出嚟,不如聽返佢自己嘅解説~~~

我就見到份未算完整嘅14/16小學,似乎派位成績係相對平均啦。等網友拎啲33.33%以下成績嘅小學,去證明14/16小學並非相對平均~~~

平均,我仲未諗到如何可以引申去帶貶意。我似乎一早講咗我嘅認為,東區整體水平比官塘高,#24好清楚了~~~

一個B1生可以分配到一個英中位,竟然係貶?~~~

係時候解釋下自己嘅說法了:

相對平均,一個區可以有咁多小學可以超過33.33%派位成績,對比全區嘅小學總數,仲唔可以認為係相對比均?亦唔可以反映區內英中位充夠?滬江今年剩係入中基已經10個人,呢啲仲唔係位處港島嘅好處?

比較突出,自己試看看各小學嘅誇區能力。我自己睇咗咁多年嘅認知,SPCC,QC,BPS,DGS,LS,這些中學係比較睇學術成績,除咗尾2間亦會睇體藝成績,自己不妨試睇吓東區有邊間小學,我認為嘅係比較突出,要SPCC/QC去每年都收該小學嘅學生已經唔易,仲要佢哋肯收多過2個,是否係比較突出嘅小學?新基灣係東區,今年SPCC收4個,QC收2個。至於以上提嘅為何我唔用於自己睇法?BPS係東區,會有統一派入,至於DGS/LS,佢哋睇成績又睇體藝,考入未必係經成績一途~~~

無太大必要去認為別人言詞係去貶某區小學,相對比較比均,亦可以適用於形容強區小學。我自己嘅認為,正正如此~~~

Kirin007 發表於 21-10-7 12:01
原文:東區小學除咗新基灣成績比較突出,其他似乎都係相對平均,

修改:東區小學成績整體相對平均,其中 ...

如果帶負面嘅思維,我估,一樣出事~~~

學生相對平均,可以係介乎80-90,如樓上網友說法,小明相對係比較成績突出,可以係95,亦可以係100。帶負面嘅睇法,可以變成小明都只係合格50分,其他同學肥晒。

好彩我之前有提過,呀小明間學校應該比較好啲,咁隔離小學位小強咪更大煲?~~~

回覆樓主:

又係討論如何看待一個吹水友嘅睇法~~~
1.吹水友係由#17,已經講咗佢嘅睇法,當然,為免不產生誤會,係唔會講得咁直嘅,而#24再清楚啲補充睇法。理解別人論點,應該由#17開始睇會全面啲,定係只需要睇#62已經非常足夠呢?~
2.派位唔錯….英中位,不如有無網友可以解釋下呢句邊個位係談及學術水平啦,貶,不可能係認為一個B1生有一個B1英中位係帶有貶意吧,我估,係認為貶係関於學術水平瓜?本區學生總人數若超出平均33.33%,係咪反映本區+他區英中位係非常充裕分配俾B1生呢?可能我理解錯,歡迎指正~~~
3.只看一句認為說者講啲唔講啲,說者可以經甚麼途徑知道邊位網友有興趣知?而佢對於整個香港/東區小學係瞭如指掌呢?我自問係半桶水,所以似乎 +相對係經常會用,因為我係唔知是否如此~
4.成份表自己都UL咗上嚟,係咪真係自己已經認識清楚份表反映咗甚麼東東呢?自己去CCSC睇吓,區內仲有小學係有競爭力抽入CCSC,除非認為佢哋就係得果幾位係B1生,但事實如表上~40%派英中,佢哋可能都係1-2位入CCSC。咁,係咪反映區內小學係比較平均呢?
5.要去睇得明人哋講乜,係要自己先有一定認知。咁多小學可以高於基準線33.33%,而歸究於別人唔解釋清楚,究竟係邊個有問題?~~~

事事帶有負面思維,去認為係反駁或爭論,自己有冇認真睇下人哋係基於甚麼東東因素下亂吹一通呢?或者真係有啲理據呢?又或者真係亂作嘅?最近潮興一句說話,要鬧都睇清楚先鬧啦。fit晒!

唔好怪出咁多字,一個個點去解釋,我係想消除任何可能嘅誤會~~~

Kirin007 發表於 21-10-7 12:57
你咁樣講我又真係逐層去睇咗一遍,可能如你所講:英中充足=派位好,讓人覺得有少少睇小嘅即視感但 ...

俾個我2016年做嘅斷估分析,2016年做我無得反口了~~~

去認清可能嘅事實,始終都係要去睇要去明,勿忘我係利申咗估估下~~~

若果看完之後,可能,好多家長又認為我係負評,睇少呀乜乜乜。事實係,咁高嘅區內派英中%,係遠超33.33%,咁又表示睇少佢哋?。相對,係指A Vs B,並不代表A好B差,或相反。又事實係,區內有某小學尾10%一樣派英中,代表佢哋非常強勁?還看事實產生嘅可能原因吧~~~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3255108|^|灣仔區升中…B1 / B2生 現存在既基本數據 - 升中派位 - 教育王國 (edu-kingdom.com)

回覆樓主:

另一個經典例子,近年,一直有網友評論華小如何不濟,我係唔同意嘅。甚麼華小教學如何,一間小學嘅位置,同同區嘅所謂對手嘅相對比較,就可以決定佢係強或弱校?係該區華小真係處於弱勢~~~

但事實係,華小近年搬咗去東區,由係灣仔用唔晒直屬位,即係佢哋本身係灣仔嘅B1 + 2率並非理想。但事實上,佢哋去咗東區係可以盡用直屬位,數字由網友家長私下提供嘅,代表啲乜?可能咪係佢哋轉區後,相同數據下,B1 + 2率提升咗10%,佢哋升學建議ppt亦暗示咗當中嘅分別。變成東區嘅前列小學。咁,相同理解下,華小係弱定強校,咪就係相對嘅比較。明就明,唔明我都無辦法~~~

王家爸爸 發表於 21-10-8 10:13
華小既不濟,係因為當年強敵多,隔離嗰間已經好過佢好多,所以喺區內就係弱勢學校。搬咗之後,從最強既區搬 ...

你咁講又可以變成???~~~所以只睇一句就評別人???無意義的~~~

gigiyyc 發表於 21-10-8 09:53
代表華小搶左啲b1位?

一個pizza一班人食開嘅,多咗個大食仔入嚟,大家就自然食少咗~~~
‹ 上一主題|下一主題