用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田4大
樓主: dandan2006
go

沙田4大   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-9-29 07:58
沙蘇校務報告會公佈整體4+
其實我唔明點解咁多人話沙蘇「進步」咗

咁沙蘇中英文係比以前進步咗,但我會相信只是合格率高咗

沙蘇換咗校長後呢兩年真係好過沙培,因為我朋友女都係讀沙培,佢哋自己都覺得

全港DSE好過呂明才的也不多,如果呂明才被界定為1B-1A,那麽全港B1A學校也沒有多少所了。

lamlamabc 發表於 21-9-29 11:51
沙蘇換咗校長後呢兩年真係好過沙培,因為我朋友女都係讀沙培,佢哋自己都覺得
...
點樣覺得呢 !另一小朋友讀緊沙蘇 ??? 有小朋友讀一蘇一培???

回覆 hkpapa852 的帖子

呂崇入大學學位課程都高過9成,冇理由叫1B吧

https://www.blmcss.edu.hk/main/en/news/view?id=269

一科A ..想問 dse 一科A ??? 即係

subb 發表於 21-9-29 13:21
https://www.blmcss.edu.hk/main/en/news/view?id=269

一科A ..想問 dse 一科A ??? 即係:quest ...
攞A,相信係Category C既科目(外語)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

02413124 發表於 21-9-29 13:11
回覆 hkpapa852 的帖子

呂崇入大學學位課程都高過9成,冇理由叫1B吧

今時今日香港多間大學加埋既學士學位超過30,000,但3322達標人數20,000都唔夠,入U率9成又有幾難?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-29 13:46
今時今香港多間大學加埋既學士學位超過30000,但3322達標人數2000都唔夠,入U率9成又有幾難? ...
對B1A來説,應該看5+,呂中5+ 也有35%左右

hkpapa852 發表於 21-9-29 13:46
今時今香港多間大學加埋既學士學位超過30000,但3322達標人數2000都唔夠,入U率9成又有幾難? ...

以我所知呢2間33222 都夠9成wo
33222 有萬8 wo 點會2千唔夠

02413124 發表於 21-9-29 14:14

以我所知呢2間33222 都夠9成wo
Sorry,應該係 20,000先啱

subb 發表於 21-9-29 12:17
點樣覺得呢 !另一小朋友讀緊沙蘇 ??? 有小朋友讀一蘇一培???

朋友就因朋友話沙蘇谷所以揀培英,咁培又真係超少功課冇壓力嘅(暫時)

hobby 發表於 21-9-29 16:36
朋友就因朋友話沙蘇谷所以揀培英,咁培又真係超少功課冇壓力嘅(暫時)
...

即係你朋友覺得沙蘇谷所以好過培??? 喜歡沙蘇出哂名谷, 但當初又唔選

沙培一向好明顯唔係玩谷, 玩溫情上下一心架喎 !

#當小朋友谷到,無哂意欲讀書唔想返學, 就真係mouth:" />mouth:" />

hkpapa852 發表於 21-9-29 07:58
沙蘇校務報告會公佈整體4+
其實我唔明點解咁多人話沙蘇「進步」咗

請教王錦輝、郭德勝、林裘謀呢

morningsun 發表於 21-9-29 12:12
全港DSE好過呂明才的也不多,如果呂明才被界定為1B-1A,那麽全港B1A學校也沒有多少所了。 ...
何為B1A從沒準則,大家可自行決定。我份人比較懶,定咗個標準後,唔達標咪就跌去另一category。唔好叫我花時間拉curve或者去計Top XX%嚟分banding。

hkpapa852 發表於 21-9-29 18:54
何為B1A從沒準則,大家可自行決定。我份人比較懶,定咗個標準後,唔達標咪就跌去另一category。唔好叫我花 ...

仔女畢業後已不在乎是否1a1b,佢比到張1a  DSE成績單我,已交待晒呢六年期望!
所以沙田鬥獸棋遊戲,邊隻大邊隻惡!我都係做花生友好啦!

subb 發表於 21-9-29 17:36
即係你朋友覺得沙蘇谷所以好過培??? 喜歡沙蘇出哂名谷, 但當初又唔選

不是,我講得唔清楚,朋友因她的朋友說沙蘇谷所以唔報沙蘇,報沙培

yaumuimui 發表於 21-9-29 17:49
請教王錦輝、郭德勝、林裘謀呢
睇返呢2年嘅DSE成績,林裘謀平穩進步緊

回覆樓主:

沙田得一間1A 校,叫致瑧。

郭德勝應該只有1C,林裘謀明顯好過郭德勝一截了
王錦輝的DSE不太透明,根據數據王的推測數據,會不會是2A至1C?
‹ 上一主題|下一主題