用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 如何感染小朋友閱讀?
go

如何感染小朋友閱讀? [複製鏈接]

從小朋友2歲開始,幾乎天天都陪佢睇書。依家5歲,但佢都唔算喜歡睇,可以叫做唔抗拒。佢覺得去圖書館好悶。但都肯去。或者係我唔知道點樣選擇童書,有咩童書係有趣嘅呢?或者可以引導得更好?雖然有點灰心,但我始終唔想放棄去感染她閱讀。
   4    0    0    0

cani888 發表於 21-9-23 11:04
從小朋友2歲開始,幾乎天天都陪佢睇書。依家5歲,但佢都唔算喜歡睇,可以叫做唔抗拒。佢覺得去圖書館好悶。 ...

由小朋友自己決定睇乜書係最好的方法
我仔女自小伴讀,現在兩個都已可以自己睇書,仲要超鐘意睇書
陪讀也是最好的親子時間

從小朋友2歲開始,幾乎天天都陪佢睇書。依家5歲,但佢都唔算喜歡睇,可以叫做唔抗拒。佢覺得去圖書館好悶。 ...

有冇打機?我發現多screen time的小朋友就冇咁鐘意睇書

冇打機,只係鍾意睇電視。但叫佢停佢會肯。都會睇下書,但唔算好投入

其實佢screen time 唔算多,因為我有限制。但唔睇電視時,佢會鐘意畫畫,或者玩玩具,多過睇書

cani888 發表於 21-9-27 13:08
其實佢screen time 唔算多,因為我有限制。但唔睇電視時,佢會鐘意畫畫,或者玩玩具,多過睇書
...

你要陪下佢睇,讀比佢聽,一起看圖畫,千萬不要忙於認字,睡前每天10min也好,冇玩具distraction, 呢啲係習慣來,這個年紀仍小朋友好鐘意和大人一起做事,慢慢培養。

陪讀,小朋友越細,讀既語調越要誇張。

我經歷過你嘅處境,你一定要堅持現在做嘅嘢,將來必有收穫,除了圖書館,我認為書局更適合小朋友,因為流行和有趣的書一定放在當眼處,小孩見到也會想打開本書。我個小朋友現在已經喺高小。K3以前,從小我就每天伴讀,經常帶他去圖書館和書局,只要他想買的圖書,我會立刻買,他那時候對獨立閱讀也沒有太大興趣,自己很少攞書看。這情況直到小一也沒有改善,但是我一直繼續伴讀,並把圖書放滿整個家裏。到了小二,他的同學介紹他看某些圖書,他開始獨自閱讀,不需要我了!從此以後,佢會自己買鍾意嘅圖書,投入佢自己嘅閱讀世界。我絕對不是希望閱讀幫助他的學業,我是希望,書本能伴他一生,我非常相信,.腹有詩書氣自畫。

2jkidsfather    發表於 23-1-22 12:33

親子童讀樂

會唔會係佢只係唔鐘意圖書館既環境

Pigmama1012 發表於 21-10-23 22:27

同意,圖書館都唔係太好行,好多書又殘舊,書局的display吸引好多,可惜現在實體書店愈來愈少了,大家打完書釘都買本支持下吧。

回覆 cani888 的帖子

從小朋友2歲開始,幾乎天天都陪佢睇書。<-- 讚讚

依家5歲,但佢都唔算喜歡睇,可以叫做唔抗拒。佢覺得去圖書館好悶。但都肯去。<-- 有冇問乜嘢原因? 試下帶佢去一些較新的圖書館, 可能會有意外收獲...

或者係我唔知道點樣選擇童書,有咩童書係有趣嘅呢? <-- 三類型: 1)一些令他有共鳴的書: 例如: 學校故事; 2)一些投其所好的書,例如: 他喜歡畫畫, 借些關於教小朋友畫卡通人物書, ...; 3) 漫畫: 好多少朋友愛孚漫畫, 你小朋友畫畫及愛看電視, 應該會愛看漫畫的。。。

或者可以引導得更好?<-- 1)減少看screen time (包括看電視), 2) 家裡設置圖書角, 3) 繼續每天陪讀, 4) 大人都應減少看電視/手機, 多些和小朋友交談聊天...

我的陪讀技巧: 把故事人物的名稱改成小朋友和他同學的名稱, 用較搞笑滑稽方式表達, 有時什至會故事改成另一個故事(其實係想"指桑罵槐", 教訓咁小朋友的不是。。。)這種方式講故事, 十分有創意和有趣, 我的小朋友很喜歡聽我"故說八道"。。。

雖然有點灰心,但我始終唔想放棄去感染她閱讀。 <-- 加油~!

2jkidsfather    發表於 23-1-22 12:33

我發覺係我唔係好識揀書比佢睇,佢鐘意d搞笑既書。依家好似好d,小朋友自己提出睇多d書(我覺得佢係覺得媽咪鐘意佢睇,所以提出。因為佢好鐘意媽媽陪或讃),一至五食晚飯後多數都一齊睇下書,中途玩下遊戲咁。

我知陪養小朋友各方面唔急得,盡量練好d自己嘅耐性。

如果你還不太清楚小朋友喜歡的書類,圖書館是極好的資源。每個圖書館都有新書架,每週去1-2次都可以撿到跟書店同步上市的新書。一開始廣撒網,適合小朋友程度的、你有興趣讀的書都借回家,陪小朋友一起讀。她喜歡的書,記下書號,然後在圖書館裡找同作者或同系列的書。不強迫閱讀,每次在小朋友失去興趣前你先喊停,讓她覺得讀書是休息/興趣/獎勵。她明確表示不感興趣的書,不需要讀完(從圖書館借書有這個好處,可以經常換書)。
如果發現了小朋友喜歡的系列、值得反覆閱讀的,建議全套買回家,她想讀時隨時可以反覆讀。

初小以上的小朋友,可以帶她直接去書店選書。我通常每次只允許她選一本,但會經常去(每次在店裡閱讀不超過一小時+買一本書),她會好珍惜好認真挑書。

圖書館也是極好的閱讀地點,避開高峰。可以嘗試中央圖書館,早上開門時就進去,預約好下午3-4點左右的玩具圖書館時段(45分鐘一節玩玩具,適合8歲以下),讀1-2小時書去樓下的cafe吃午餐、平台玩一下、逛一下書店,回圖書館再讀1-2小時書去玩具館玩玩具,玩好玩具借了書去圖書館對面的維多利亞公園又是1-2小時,一天好容易就過去了。超級適合夏天,有空調、很舒服。

我家連工人姊姊都辦了借書證,通常每次借10-20本書,一週換書1-2次。小朋友非常非常喜歡讀書,平時出門都會主動選書讓我們帶著,等車/等餐時隨時閱讀。

以上供你參考。關鍵是不要把讀書當作任務,而是你和小朋友一起「享受」的親子時光。

2jkidsfather    發表於 23-1-22 12:34

回覆 sandra1004 的帖子

嘩,咁好好呀真係~

mattmm 發表於 22-4-18 22:10

如果你還不太清楚小朋友喜歡的書類,圖書館是極好的資源。每個圖書館都有新書架,每 ...

多謝你建議啊,依家我慢慢有頭緒啦,發覺小朋友鐘意有D搞笑嘅書。雖然仲係要伴讀,但起碼係佢會要求睇書。

我哋方法好簡單咋
就係成家每晚有個reading time 全部人even工人姐姐都一齊睇書(我無逼 姐姐自己都真係鍾意睇嘅)我哋有個圖書基金 盒仔裡面每個月我會擺幾百蚊 只要係買書就可以隨便用 小朋友喜歡自主
佢哋買完會擺返張單落個盒仔度 工人姐姐都可以去買 只要佢係買書就得
真係要養成一個習慣

唔好叫佢睇時自己其實又玩手機/睇電視
小朋友慢慢會學習大人嘅活動
唔洗係咁逼佢睇 好似個task咁做 反而建立一個習慣同佢嘅自信更好

2jkidsfather    發表於 22-11-3 13:55
‹ 上一主題|下一主題