用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 一竅不通也不壞
樓主: ABC-DAD
go

一竅不通也不壞   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 22-11-24 16:48
無攪明白SHing想跟我表達什(麼)?
不過如果你有留意
是的.
我表達有d混亂.內裡涉及幾個話題.

中西都向科技發展.
最近,特別留意: Artemis火箭發射.希臘神話女神.
另一邊是嫦娥,問天.

神話傳說+科技大競賽.

stillgood20 發表於 22-11-15 13:37
結婚後,未行過山.

昨晚是滿月.特別光亮.
手機特效.超級月亮.

ABC-DAD 發表於 22-12-12 00:23
很有內容的視覺

達致更平衡之前會有點小動蕩的可能嗎?

政治/軍事都好像下棋局. (我日誌經常寫這話題)

對於下棋, 中國是高手中的高手. (我連皮毛都沒資格去比較, 深不可測. 又唔知點解, 網上好多KOL好叻解讀中國, 又有一大班天真的網友Like)

----

講到小動盪/風波.

多年前委內瑞拉突然發生動盪, 只有半天, 便結束了. (背後一直有中國睇著)

同樣的John Bolton/ US 棋手.  委內瑞拉/香港. 其實一直都沒有贏了什麼!!!

中國有句: 將計就計!

----

年青時, 曾做貿易, 市場是沙地, UAE. 之後, 又短暫工作於一位摩洛哥老闆, 做利比亞貿易.

摩洛哥老闆十分富有. 就雜物房, 已存有好幾十張波斯地毯, 中東, 雖然未去過, , 也未致於陌生.

---

你提供的視頻, 我特別喜歡雷倩, 她的數據, 客觀性, 分析能力, 再加上個人情感/情懷, 都是十分值得關註.

其他分析嘉賓都是我喜歡的.

---

除此之外, 要了解中美和中東.

白宮義見的張經義. 我特別關注.

張經義在中東留學. 也是習近平主席在中東獲得榮譽博士- 蘇歐德國王大學畢業生.

---

最後一句, 和平, 各國向前發展便好了!

不管是, 中東, 俄烏, 中美, 歐英, 非洲, 世界各地. 希望得到和平.

目前看來, 中國漸漸成為維持世界和平的重要力量.

(今之世界杯, 可見沙漠, 也可以發展起來).

ABC-DAD 發表於 22-12-12 14:13
回覆 stillgood20 的帖子

一次集中一個方向易於交流。
我再睇一下自己寫咩.有十多二十個關鍵字詞.真係比較煩擾!

不如講返你提出的小動盪.

1.昨天看过一個分析.也有提出中東存在發生小動盪的可能性不低.
2.今天,也看了一些塞爾維亞近日局勢.由年中引入了中國防空導彈後.一直演變.

----
Ching, 謝謝彼此一直分享!

不過.EK中.儘量少政治.
點到即止.

ABC-DAD 發表於 23-1-10 18:36
人手修步道(山徑)這個頻道很療癒

不知不覺,大自然在教育你和我

e個'一竅不通'post又見更新.

我連想起.個多星期前,跟細囝聊了幾句.

亞囝畢業隨即工作.也有大半年了.
這工作也是過渡.是履歷上增加工作經驗.
並不是特別滿意工作.
因此.好像是一年進修.修完即止.

閒聊是提一下, 4個月便到期了.
可以再選擇新工作了.
由於履歷多了工作經驗.那再找工作時.便有較多機會.

聊了兩句.

亞囝話: 咩都唔識.

當堂嚇了我一跳.未識反應.
稍定一下神, 回: 咩都唔識.也未必是壞事.
新工作,可能是另一個環境.可能需要不一.
什麼是識?用得上,用不上,也不知.
反而,學習和分析能力比較重要.

便散場了!

……

究竟,咩都唔識?
是什麼意識?

亞囝係個奇怪的人.
很難理解他的能力.

作為爸爸.聽到: 咩都唔識.
真係有點失望.

但,是否如此?
是否亞囝標準不同.

……

一竅不通也不壞.

是嗎?

---  
ps.  

後來, 我思考了一些時間.
"咩都唔識"是什麼?

"知之為知之, 不知為不知, 知也"

知識何其多, 越見得多, 反而, 發覺自己認識越少. 不足.

總是感受, 好像空著肚子, 吃不飽!

ABC-DAD 發表於 23-2-9 13:18
金融科技業要發展,首要放低揾快錢嘅念頭。

咪只係識諗「上巿」。
我好鍾意你的說法.
前兩晚.我睇了一個视頻.

講:2022年全球高級消費品.韓國是人均消費最高.
就Bentley 豪華房車.售出6百幾架.

好驚.覺得曾經出現的亞洲金融風暴.或許再來.

亞洲金融風暴前.亞洲部份地區,十分奢侈.私人飛機,名畫,红酒…

2022年底.三星也预告第4季業績.
係跟去年同期大跌69%.

………

世界經濟,今年應該是高危.高危.高危.
(重要ge野講三次).

美元系統vs非美元系統.
成形.

流浪地球 發表於 23-3-3 23:57
實話實說,我看到嘅,重點係「光」。神說:「要有光」就有了光。

今早,樹梢上看見「光」.

ABC-DAD 發表於 23-3-5 15:32
一竅不通,但可以學

主動下崗,去完九洲,再去神洲都好自然。
我好簡單.
今天,天氣好.

往西貢海傍,行行.

輕鬆自在.

看看海,看看海鮮,看看人…很滿足.

ABC-DAD 發表於 23-3-8 13:12
知止而後有定
真係想知, 這小姐們,
聽"十面埋伏", 能夠保持"安靜的心".

係,靜去求"心靈"唔難.

係, 混亂中, 係壓迫中, 尋求心靈安靜.

ABC-DAD 發表於 23-3-8 17:37
回覆 stillgood20 的帖子

看修為吧!

https://youtube.com/shorts/jmQQRN1yuEA?feature=share

原來開心很簡單.

ABC-DAD 發表於 23-7-28 23:58
睇世界大學生運動會開幕式。

補充一點,四川和成都嘅代表花係「木芙蓉」 ...
昨天在新聞見了一少部份情景.
疫情之後, 給年青人一個運動比賽的機會.
真的很開心.

ABC-DAD 發表於 23-8-22 22:03
本是很難理解的登月工程

卻用很好理解的視頻去分享,讓一竅不通的我,也看得津津有味。 ...
登月計劃,應該比预期順利.無記錯.上月.最重要的長征5火箭推進器.試車成功.

ANChan59 發表於 23-8-27 12:10
這個題目,我肯定不是一竅不通!
其實,香港有相關工作.
我老同學,做了好幾年.遠洋輪的物資供應.
燃料,食水,輪船一切物資.
联络世界各地的供應點…

同學又做過香港船隻製造.
我細佬都做過船和發電機…

ANChan59 發表於 23-8-30 11:44
對呀,Ship supplies 係有不少㗎,得同貿易加物流加服務,如果做agent 幫船員買機票,管接送,兌換等等。
...
收到.
我媽媽年青時, 有船主牌.

我自己係油麻地避風塘長大的岸上人.

---

你講ge. 我都明.

現在資訊發達, YOUTUBE都有大俥/船長開船的, 很有趣.

曾經, 中學時, 遘遇到有位Geog. 代課老師. 是地質學博士, 上堂講佢去油井工作...

---  

過去, 香港有很多不同工種和知識...

不過, 時移世易, 一些角式和地位淡化了.

ANChan59 發表於 23-8-30 12:27
伯母利害。

我有初級船主牌,有無限馬力嘅大偈牌(inboard and outboard)。初級船主牌考MC,75% 合格,大 ...
私訊.大家便知少d.

人生旅途,
總是精彩!

ANChan59 發表於 23-8-30 13:57
我雖然有牌,也揸過下艇仔,可能跟伯母冇得比,單係睇水流已經贏我條街,可能你比我還知更多。

當年船主 ...
我媽年代,只為搵食.無咩厲唔厲害.

我嗰代.上咗岸.
始終靠知識.
所以,三弟教書.係更穩定的.

再來下一代,
面對社會.
仍然係知識.

ANChan59 發表於 23-8-30 18:29
時代進步,搵食靠手藝,知識,人胍網絡,資訊⋯⋯ 比以前機會多咗。
話說,我中四/五時,讀Econ.老師話.髮型師.隨時比經濟學,…揾到錢.

咁啱.星期初見大陸舊同事傾偈.
十幾年前.我知佢細佬由廣西出廣州學髮型設計.去比賽…

十幾年後.話佢細佬幫人打理集團好幾間高級Salon.
仲比d名藝人合照我睇.

真係行行出狀元.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊