用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 一竅不通也不壞
樓主: ABC-DAD
go

一竅不通也不壞   [複製鏈接]

一竅不通,但可以學

主動下崗,去完九洲,再去神洲都好自然。

經香園圍過關,有幾個好處:

1-火車接巴士平過坐火車,來回少二十蚊
2-快港區中區關口距離近
3人流少好多
4泊車平
5如果愛行山,蓮塘地鐵站往梧桐山風景區只要兩個站,車費2人仔。

不過前題係有內地實名登記電話咭,內地開嘅銀行戶口縛定嘅支付方式。

去九州,感覺上購物消費係利遊客嘅,平左,人少左,除左租車費同收費道路真係貴左。

自己一向唔喜住巿中心,自由行心理,同樣價住巿中心遊客區一定要犧牲空間。

可能時間鬆動,買嘢多左,亦去到好多特別同平嘅景點,重點係日本當地嘅消費意欲好低。

ABC-DAD 發表於 23-3-5 15:50
去九州,感覺上購物消費係利遊客嘅,平左,人少左,除左租車費同收費道路真係貴左。

自己一向唔喜住巿中心 ...
講開日本,有冇發覺日本都幾奇特。過去30年,國內本土物價可以保持不變。奇幻的國度。

流浪地球 發表於 23-3-5 17:19
講開日本,有冇發覺日本都幾奇特。過去30年,國內本土物價可以保持不變。奇幻的國度。 ...
不敢苟同

東京消費者物價指數上漲4% 創40年來最高漲幅
2023年01月11日17:14  來源:人民網-日本頻道
人民網東京1月11日電 據《朝日新聞》報道,日本總務省10日公布的2022年12月東京都23區消費者物價指數(CPI)顯示,剔除生鮮食品后的核心CPI為103.9,比前一年同期上升了4.0%,漲幅創下1982年4月以來的新高。
因全球范圍原油等資源價格走高,日本電費及汽油價格也水漲船高。非生鮮食品的價格漲幅達7.5%,從而也拉動了消費者物價指數的整體上漲。
當天,日本總務省還公布了2022年東京都平均CPI,同比上漲2.2%達到101.9,為2014年消費稅增稅以來的最高漲幅,若排除增稅影響則是1992年以來時隔30年的高增長。
東京都23區的物價指數被看作是日本全國物價指數的先行指標。日本全國物價指數將於20日公布,預計與東京持平或更高。(編譯:許文金 審稿:張麗婭)

綜合日本媒體報導,日圓相對於美元匯率在2022年期間呈現大幅度波動,最低點來到151.94日圓兌1美元(創1990年7月以來新低紀錄)、最高為113.40日圓兌1美元,年間波動幅度(高低點差)達38.50日圓、創35年來(1987年以來、波動幅度38.51日圓)最大。

根據MoneyDJ XQ全球贏家系統報價,日圓相對於美元匯率上週五(2022年12月30日)彈升1.44%至131.05兌1美元,2022年全年日圓相對於美元重貶13.88%(貶15.97日圓)、連續第2年走貶,年貶幅創9年來(2013年以來、貶值21.35%)最大。

日媒報導指出,以67位市場關係人士為對象、針對2023年日圓匯率(相對於美元)走勢預估進行問券調查顯示,高達7成回答2023年內日圓將升至「120-126」、平均值為122。

多數市場關係人士預估2023年日圓將進一步走升的原因在於預期日本利率將揚升。關於「日本10年債殖利率上限值」,受訪的市場關係人士中、超過半數回答「0.7%以上」,平均預估值為0.682%。

日銀於去年12月20日修正殖利率曲線調控(YCC)、將日本10年債殖利率所能容許的上限值從0.25%提高至0.5%,此舉被市場視為「實質上升息」,而關於日銀下一步可能採取的動作(最多回答2項),高達42.2%回答「修正YCC、解除負利率政策」、比重最高,其次為「修正YCC、擴大(10年債殖利率)波動幅度」的39.1%,僅26.6%回答「維持現狀」。另外,高達87.7%市場關係人士認為,「日本政府/日銀2023年內不會實施阻貶日圓的干預措施」。

2020年前30年物價基本沒有上漲,有些更下調。

https://youtu.be/cGUO2Lb5SBo

ABC-DAD 發表於 23-3-5 15:32
一竅不通,但可以學

主動下崗,去完九洲,再去神洲都好自然。
我好簡單.
今天,天氣好.

往西貢海傍,行行.

輕鬆自在.

看看海,看看海鮮,看看人…很滿足.

流浪地球 發表於 23-3-5 17:48
2020年前30年物價基本沒有上漲,有些更下調。

https://youtu.be/cGUO2Lb5SBo
我上週仍在日本,100円店已經被300円店取代了。

昨日,兩個人在深圳深業上城食兩碗麵一碟水餃,唔使一百蚊人仔,今日在沙田連城廣場食兩碗麵,一碟碗水餃,二百幾港紙,食物體驗深圳完勝。

實事求事。

該有人看得懂吧?
這個貼地啲好

不懂也可以像我,一竅不通也不壞

人地講咩呢,我唔全懂亦唔扮自己懂

比較50年嘅報告?

真有興趣知道嗎?

これ を する から 日本 は 30 年 も 停滞 し て ま す 。

靠估咋,指的是日本經濟已經停滯了三十年了。

不是物價不變三十年。

ABC-DAD 發表於 23-3-5 23:10
これ を する から 日本 は 30 年 も 停滞 し て ま す 。

靠估咋,指的是日本經濟已經停滯了三十年了。

我都是這樣理解,你如果搵英文版有不少。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 23-3-5 22:24
昨日,兩個人在深圳深業上城食兩碗麵一碟水餃,唔使一百蚊人仔,今日在沙田連城廣場食兩碗麵,一碟碗水餃, ...

味道分別大嗎?

水餃國內完勝,麪我始終覺得香港好d,除非你喜歡吃酸吃麻吃辣。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

物價又好,經濟也罷,都冇所謂啦,大家觀點與角度不同,認知不一樣。可以話處於不同嘅世界。或者叫不同維度。在三維空間又點會理解四維五維至無限宇宙。Tesla 馬斯克話這個世界99%係虛擬㗎。莊子嘅莊周夢蝶已經暗指這個世界可能是一場夢。

ANChan59 發表於 23-3-5 23:29
味道分別大嗎?

水餃國內完勝,麪我始終覺得香港好d,除非你喜歡吃酸吃麻吃辣。
我吃番茄湯,鮮。
麵就係刀削麵。

另一碗係招牌牛肉龍鬚麵。

還有兩間在水貝區嘅汕頭麵粉麵,西麗區嘅清真館,羊肉水餃等都好食。

流浪地球 發表於 23-3-5 23:47
物價又好,經濟也罷,都冇所謂啦,大家觀點與角度不同,認知不一樣。可以話處於不同嘅世界。或者叫不同維度 ...
無所謂,由來處來,請從去處去,道聽途說,當真信者自覺。
好奇問下你來自?維。

四圍去吹就係4維人?

地球,我無資格講「拿實力說話」,只好攞第一身經歷講嘢。

講角度、認知、世界、維度都要有事實跟據啦。

阿邊個啲電動車保險好貴下,好多意外,點解?

咪制「作」嘅同路面駕駛嘅在角度、認知、世界、維度都有分岐啩

ANChan59 發表於 23-3-5 23:26
我都是這樣理解,你如果搵英文版有不少。
使鬼揾咩,二月有一半時間我係日本啦。
我見人地放視頻,我又跟下咁啦。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊