用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 一竅不通也不壞
樓主: ABC-DAD
go

一竅不通也不壞   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 22-6-24 15:01
你渴了?
http://www.marksir.org/2013/06/blog-post_24.html

好似国内睇唔到。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-6-23 17:15
摸住石頭過河很傳神,摸到就過啫,摸唔到梗係唔過啦!

我對香港教育局的睇法做法同出一轍!不過持相反理 ...
無論中港歐美,最後的教育是自己孩子自己教,沒有太多期望,便沒有失望了。
師資要求,香港的要求甚低,已經無將,有將亦缺可用之兵。

ABC-DAD 發表於 22-6-23 17:46
睇人地跌落嗰窿裏面,會唔會好開心呢?
我覺得提左佢有個窿佢都去衝,我只好食花生。
...
有人失敗會吸取教訓,這是動物本能。有人終身不停犯相似的錯誤,明顯是喪失了動物本能,這些都由他們的家人或社會包底,哀哉!
Ps. 点解失去本能?

annie40 發表於 22-6-27 10:06
無論中港歐美,最後的教育是自己孩子自己教,沒有太多期望,便沒有失望了。
師資要求,香港的要求甚低,已 ...

子女教育我認同是自己家裡的大事,好難靠哂政府,官員,學校,社會或者老師,老師就要講運氣!補習天王更加嘥氣。

做教育要做得好,除了能力,還要有無私的抱負,一揣摸朕意,就會走歪路!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

annie40 發表於 22-6-27 10:11
有人失敗會吸取教訓,這是動物本能。有人終身不停犯相似的錯誤,明顯是喪失了動物本能,這些都由他們的家人 ...
在學嘢嘅過程中,我自己盡可能少會去追問點解做錯,免得過度放大錯誤經驗,會集中焦點在討論下次要點做先會進步?尤其有啲錯,双方心知肚明,就抺左佢,正常嘅人唔大機會專登錯兩次…

ANChan59 發表於 22-6-27 10:35
子女教育我認同是自己家裡的大事,好難靠哂政府,官員,學校,社會或者老師,老師就要講運氣!補習天王更 ...
回顧歷史,馬屁精都沒有好下埸。揣摩聖意是一門大學問,揣摩明白,自己再去想清楚怎麼辦好件事,而非刻意逢迎,盲目地撞牆。
當然講就天下無敵,因此必須多多學習,得閒再思索下,同為人類,怎麼自己就不是王陽明。

有人失敗會吸取教訓,這是動物本能。有人終身不停犯相似的錯誤,明顯是喪失了動物本能,這些都由他們的家人 ...

人的犯錯和人的本質, 是直接关係.

有关本質, 有一個分享.

細囝DS課程要完成一個數據project,

project係一個分析報告, 和一個presentation.

亞囝用了大約5晚通宵online從政府數據庫下載數據, 作出分析.

完成了第一個project交比亞sir, 此外,還有在指定日子online presentation.

前一晚, 亞囝說我一個問題, 分析結果完成, 係唔係一定要提供suggestion. 唔提供suggestion, 會唔會扣分.

我反問一句, 你可有suggestion. 他考慮了, 分析是有結果, , 沒有想到需要什麼 suggestion.

我了解一下分析內容. 我說, 這是事件的本質問題.

本質就是本質.

你的立場是詳細分析, 並不是去提議如何改變本質.

sir分數嗎?
不要去考慮好了. 當然一如過往, 亞囝唔理會分數.

做咗自己便算.

最終, 分數如何, 我都無再去理佢.

-----

星期多前, 國內高考.

我喜愛的台大哲學教授苑舉正, 也分析一下國文科試題.

第二次視頻, 講自己過去一次高考的經驗.

話說他高考題目是: 一本改變你生命意義的書

(大致如此, 我暫時忘記是否100%正確).

他拿到題目, 歡天喜地, 不作天才, 逝不休. 必須要把這作文成績拿取最高分.

苦思一下, 要拿最高分, 比別人優勝. 中國語文的書籍, 無不下於論語”.

苑同學便用了論語作答.

如此, 苑同學興高采烈回家, 想跟老爸分享.

老爸是台灣大學的中文科教授.

聽苑同學說了後, 苑爸大罵, 你大錯特錯. 審卷員, 一眼便知道你是討分數而來, 不學無術.

結果, 苑同學成績真未如理想.

----

視頻看後, 亞囝考量是本質問題. 數據分析就是數據分析, 不要有立場.

----

我們身邊好多問題, 特別係人, 特別係教育, ……..需要找本質.

正如, 這裡大家網友和子女, 由成就和成長, 按著本質發展吧!

----

人之所以會一錯再錯, 是人的本質.

stillgood20 發表於 22-6-27 14:23
人的犯錯和人的本質, 是直接关係.
有关本質, 有一個分享.
細囝DS課程要完成一個數據project, project係 ...
值得參考。愈來愈喜歡你的兒子。

ABC-DAD 發表於 22-6-27 11:28
在學嘢嘅過程中,我自己盡可能少會去追問點解做錯,免得過度放大錯誤經驗,會集中焦點在討論下次要點做先會 ...
不是專登,而是本質問題,例如有些女人不停地跟渣男交往,然後就怨天怨地,就硬系唔怨自己腦筋有問題。

不怕犯錯才會有特破

annie40 發表於 22-6-27 15:04
不是專登,而是本質問題,例如有些女人不停地跟渣男交往,然後就怨天怨地,就硬系唔怨自己腦筋有問題。 ...
即係:可恨之人,必有可悲之處.

所以,每每我們身邊遇見睇唔過眼ge人.
慢下來,
看一下,
便找出問題.

看見了問題,找對了答案.
便沒有可恨了!

annie40 發表於 22-6-27 15:04
不是專登,而是本質問題,例如有些女人不停地跟渣男交往,然後就怨天怨地,就硬系唔怨自己腦筋有問題。 ...

本質?本質不只一種吧?
事倍功半跟事半功倍,我覺得找對的方法,是我比較會支持的方法。

我記得有個故事講一個𢦓績好差嘅小朋友,老師同週邊嘅人都放棄佢,但媽媽就無,一路鼓勵支持,最後成為優秀嘅人,如果家長一心講本質,咁可能那位媽媽嘅本質如何?遺傳左畀個小朋友?故最後失敗得多所以成功?

我唔支持單純講  -失敗仍成功之母;咁講容易誤以為只重視結果。

重複犯錯如果係本質問題,教育研究大可慳返喎。

ABC-DAD 發表於 22-6-27 18:59
本質?本質不只一種吧?
事倍功半跟事半功倍,我覺得找對的方法,是我比較會支持的方法。
當然,唔能夠用本質成為单一因素.
其實,咩都有大堆理論.
Enjoy便可!

金句太氾濫,失去焦點。

#####

簡單舉例,射擊運動,對錯把,全中紅心都唔計分。

唔怕犯錯係鼓勵犯錯?唔會啦,焦點在鼓勵嘗試。

揾好嘅老師教練係學啱嘅方法。練習錯嘅技巧會有幫助?

奇聞

本質有好亦有唔好,㨂邊啲去發展,結果會唔同。

會從失敗吸取教訓係好,可惜,人類文明不能單靠「本能」去建立,吸取成功經驗定失敗經驗更能面對大自然淘汰?我講無說服力,一竅不通也不壞

stillgood20 發表於 22-6-27 19:31
當然,唔能夠用本質成為单一因素.
其實,咩都有大堆理論.
Enjoy便可!
一竅不通也不壞,就是Enjoy便可,暢所欲言。
好事。

多謝各位視頻裏面有幾種特質同成功有闗系

ABC-DAD 發表於 22-6-27 20:29
一竅不通也不壞,就是Enjoy便可,暢所欲言。
好事。
我自己喜歡中庸之道,Enjoy!

勇於嘗試,忠於自己,探索前行,就是孩童的本質,不然不會在出生的頭三兩年,學會了無數艱深技能。隨著成長,漸漸接收?到很多很多雜音,燥音,讓孩童開始產生焦慮,擔心很多事情,事物,怕很多沒危險性的小昆蟲,小動物,在意別人,甚至路人的想法....漸漸裝扮成別人想他們成為的某種人,跟真實的自己愈行愈遠.....這些都是沒必要的,卻又無能為力的,活在矛盾的感覺之中,非常內耗地過日子。

童真,無論小孩子或是成人,都很需要。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊