用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 返ESF hillside的你們,點返學?
go

[其他] 返ESF hillside的你們,點返學?

是坐校巴還是個個有車兼有時間車出車入?如果住西環,校巴係咪要兜好耐?諗緊好唔好報hillside定報青衣坐MTR

住南區
坐校車

chichi730 發表於 21-9-19 16:26
是坐校巴還是個個有車兼有時間車出車入?如果住西環,校巴係咪要兜好耐?諗緊好唔好報hillside定報青衣坐MT ...

梗係有校車坐校車最舒服

校車最方便

謝謝各位,但小朋友年尾出世,返學嗰時2歲幾,坐校巴怕危險,同埋問過西環應該係返學最早上車放學最遲落車,估計都要坐成個鐘

chichi730 發表於 21-9-19 23:01
謝謝各位,但小朋友年尾出世,返學嗰時2歲幾,坐校巴怕危險,同埋問過西環應該係返學最早上車放學最遲落車 ...

危險就不會,不過咁細坐咁耐校車都辛苦,尤其忍唔到小便,可否自己送番學坐校車放學。
搭地鐵其實都麻煩,咁細早上未瞓醒要在地鐡行上行落,可能會不合作。

回覆樓主:

我們坐校車去hillside。 巴士公司有實時app追蹤。  其實我小孩讀另一間n班嘅時候,兩歲已經開始 坐校車。。所以坐校車嚟講冇難度。

我女當年K1開學未夠3歲(not ESF), 從未搭過校車,我地住校巴頭站,都係長途校巴車程(去程1個鐘,回程40分鐘)。佢平時放假坐開長途車,慣左自己一個坐喺car seat。

我地學校都係喺山上冇地鐵到,但就住地鐵站附近。我女係超級緊張型,所以當時我地選擇返下晝班,帶佢搭一程地鐵(唔使轉車,車程本身15分鐘,連埋行路我地都預30分鐘搭地鐵),去近學校嗰個地鐵站上校車,校車車程只係10分鐘左右。

習慣左一個學期,放學我地開始俾佢直接喺學校搭校車返屋企,多數我女都係喺車瞓覺,仲好,因為喺屋企佢唔肯瞓晏覺,搭校巴反而可以抖抖。

K2時我地開始返學放學都俾佢全程搭校巴,但因為校車改左路線,所以來回兩程都要1個鐘。因為佢早左起身上興趣班,所以佢一上車就會自動攞個neck cushion 出嚟瞓覺,返到學校剛好又差足電

放學佢就唔瞓了,因為回程有幾個同班同學同車,所以佢放學喺校車會忙住玩同傾計。

總括嚟講我覺得我地2年嚟返學放學嘅安排我係滿意,我地同個女都好鍾意好鍾意間幼稚園,俾我地再揀一次都會用呢個方法返學(而且唔算辛苦)。

我覺得你可以考慮返小朋友本身搭唔搭慣車(有冇暈車浪?)、佢去廁所情況如何(會唔會成日要去廁所?)、上下晝班因為路面情況唔同,車程又可能會唔同,可以問多次校車公司有冇分別。

搭地鐵唔一定係想像中容易,因為小朋友腳短,佢喺地鐵站(特別係啲大站)係可以行好耐好耐,有冇位坐?使唔使轉車?落左車行幾耐先到學校?(again 係講緊小朋友要行幾耐)

如果選擇自己搭去青衣(或地鐵駁校巴),上晝班返學時間係咪返工繁忙時間?如果係,莫講話坐(什至推車仔),企都難,佢地人仔細細會係咁俾人撞,搭程車就似打完仗咁 我女嗰時返下晝班,搭地鐵就舒服得多,所以上下晝班你都要考慮。

所以佢一上車就會自動攞個neck cushion 出嚟瞓覺

<--- 正, 好識享受人生咁 XD

其實西環搭地鐵去青衣,door to door都可能差唔多成粒鐘,純campus 比較,我會揀hillside.

回覆 melobi12 的帖子

下晝班唔使訓晏覺?

回覆 AJW2010 的帖子

但hillside難入

地鐵駁校巴都係個好idea,不過都應該幾辛苦可能我嗰個係仔坐唔定我比較擔心,成日驚佢在車上碌親跌親

回覆 964000 的帖子

如果推bb車返學,學校有冇位擺車呢?

chichi730 發表於 21-9-21 01:17
回覆 964000 的帖子

如果推bb車返學,學校有冇位擺車呢?

差唔多三歲仲穿住校服你仔仲肯坐bb車?我女二歲頭已經不肯坐,就算佢肯,上落車都煩又要等lift. 其實會唔會考慮搬去西九住二年,有校車,過海又快,小學搬番香港。

大部分hillside 小朋友都係坐校巴。校巴兜幾耐要看下你嗰年學生嘅地址。我哋住東區,校巴往返時間各45-60分鐘。所以唔好以為住港島讀hillside 校車時間會短。

會唔會都要諗吓邊間容易入啲?除非有 priority, 同埋都可以考慮埋,如果會升港島嘅 ESF Primary,Hillside 會大啲機會有朋友仔/同學仔一齊升,開心啲

chichi730 發表於 21-9-21 01:15

地鐵駁校巴都係個好idea,不過都應該幾辛苦可能我嗰個係仔坐唔定我比較擔心,成日驚 ...

校車有bus mother

hilary_tang 發表於 21-9-21 10:03
會唔會都要諗吓邊間容易入啲?除非有 priority, 同埋都可以考慮埋,如果會升港島嘅 ESF Primary,Hillside  ...

Hillside同TY都難入