用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔 ...
樓主: summerhotel1
go

[英國] 十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔離   [複製鏈接]

sunny.moon 發表於 21-10-2 11:49
請問點換? thx

帶正本+授權書+身分證copy,同職員講佢已經喺英國,想幫佢換定出年有機會去其他國家或返嚟香港用。

我今日係荃景圍體育館唔比我換,佢話政府講明要有機票先得,我話佢個人係英國,點會有機票,佢話無辦法喎

YuYuMother 發表於 21-10-2 12:00
帶正本+授權書+身分證copy,同職員講佢已經喺英國,想幫佢換定出年有機會去其他國家或返嚟香港用。:thinki ...

想問你係邊間換

ElainAiolia 發表於 21-10-2 17:00
我今日係荃景圍體育館唔比我換,佢話政府講明要有機票先得,我話佢個人係英國,點會有機票,佢話無辦法喎:s ...
機票可以用 copy,我幫女去換新針紙,之前打左去衛生署問過,啲職員話可以用機票Copy 換新針紙,你孩子可以用手機影比你,或者在網絡下載都得㗎 。

我今日係荃景圍體育館唔比我換,佢話政府講明要有機票先得,我話佢個人係英國,點會有機票,佢話無辦法喎:s ...

你無比去英國張機票職員睇?我有問職業要唔要睇,不過話唔需要。

YuYuMother 發表於 21-10-2 12:00
帶正本+授權書+身分證copy,同職員講佢已經喺英國,想幫佢換定出年有機會去其他國家或返嚟香港用。:thinki ...

ok 試下先, 唔該晒!

其實英國回來是可以用舊針纸的,是嗎?點解要人在英,但要换咗針纸先呢?我打算兒子回來後先换,會唔會有問題呢?

YuYuMother 發表於 21-10-2 17:38
你無比去英國張機票職員睇?我有問職業要唔要睇,不過話唔需要。

我個仔9月頭已過咗英國,比呢張都可以嗎?其實我見NHS已通知學校話安排打COVID-19 針,我想比最新呢張有DOB嘅比佢,以防舊有果張唔承認

ElainAiolia 發表於 21-10-3 11:05
我個仔9月頭已過咗英國,比呢張都可以嗎?其實我見NHS已通知學校話安排打COVID-19 針,我想比最新呢張有DO ...

我都係有呀女9月張機票,職員話唔使睇。

幸福花海 發表於 21-10-3 08:43
其實英國回來是可以用舊針纸的,是嗎?點解要人在英,但要换咗針纸先呢?我打算兒子回來後先换,會唔會有問 ...

我自己咁睇,返香港問題唔大因為電子針卡ok政府又有紀錄。

但唔知出年咩情況?如果好似今年咁要去另一個國家washout,我就擔心電子針卡未必夠用。

去換都係試下,如果冇機票換唔到都無辦法。

YuYuMother 發表於 21-10-3 11:30
我都係有呀女9月張機票,職員話唔使睇。

一陣攞埋9月張機票copy去試吓另一個centre,睇吓佢比唔比先。

尋日果個職員乜都無睇,淨係口講,就話無機票唔會比,我講乜佢都唔聽,根本乜都唔想做

試下荔枝角公園體育館,我仔昨天去換針紙,只看了身份證,他帶了機票,職員沒有要求出示。

剛去完葵芳林士德搞,成功比到我,我比晒所有嘢比職員睇,解釋晒而家學校要安排學生打針,怕學校唔承認等,個職員話要問場館經理,最後都肯比張新嘅我,我都有多謝佢咁幫手。佢有問我去過邊個場唔肯比我,我照答佢,仲話對方乜都唔睇,唔聽就叫我走

poonseelai    發表於 21-10-3 17:26

幸福花海 發表於 21-10-3 08:43
其實英國回來是可以用舊針纸的,是嗎?點解要人在英,但要换咗針纸先呢?我打算兒子回來後先换,會唔會有問 ...
我同你睇法一樣,我女多數明年暑假先返香港。再者,我女裝左e health個 apps,又參加左醫健通,個 apps的針卡已有DoB

我覺得抗體去到明年都無乜剩,個女好大機會要在英國打第3針。所以我一早搞好我女NHS個名的格式,到時分分鐘係用英國而唔係香港針卡返香港。

我今日換到,佢想西游我,我話老實講,無出生日期同性別,係我既錯,小朋友既錯,定係政府既錯,講咗好耐耶穌,終於攞到。

poonseelai    發表於 21-10-3 20:43

王家爸爸 發表於 21-10-3 18:42
我今日換到,佢想西游我,我話老實講,無出生日期同性別,係我既錯,小朋友既錯,定係政府既錯,講咗好耐耶 ...

煩音成功

王家爸爸 發表於 21-10-3 18:42
我今日換到,佢想西游我,我話老實講,無出生日期同性別,係我既錯,小朋友既錯,定係政府既錯,講咗好耐耶 ...

邊個錯都好,唔係嗰個職員嘅錯,你難為佢做乜呢,佢都係跟要求辦事。

bbba05 發表於 21-10-4 09:14
邊個錯都好,唔係嗰個職員嘅錯,你難為佢做乜呢,佢都係跟要求辦事。

...
難為佢?我有無睇清楚?我只係同佢吹水,反正佢無野做。吹得開心,所以佢照印俾我。

silvia_ng 發表於 21-10-4 08:26
煩音成功
其實都係傾偈,佢又好似享受同我傾。

summerhotel1 發表於 21-9-18 00:49
https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england

孩子未去英國,要換新打計纸?如要去番打針果間換? 原來孩子是新版,有年月日,thx
‹ 上一主題|下一主題