用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 關於東亞銀行匯款
樓主: 失暈爸爸
go

[英國] 關於東亞銀行匯款   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-9-14 13:29
其實如果為咗匯率好,無理由用東亞銀行。我建議你開個IB(Interactive Brokers)戶口,將匯豐銀行既港幣轉 ...

請問ib個匯率係邊度睇?thx

cfs 發表於 21-9-15 10:32
我係直接在東亞開埋英國戶口,小朋友都開左個東亞英國戶口,我在東亞唱完會轉錢去自己英國東亞免手續費,再由 ...

我都係好似你咁轉, 我地得女ACCOUNT 有DEBIT CARD. 你幾耐之前申請?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

請問東亞香港轉錢去東亞英國,是否即時到戶口?是自己 online 做,或是去銀行做?

joymama 發表於 21-9-16 18:35
請問東亞香港轉錢去東亞英國,是否即時到戶口?是自己 online 做,或是去銀行做?
...

每日 3 点cutoff time. 唔可以話即時有不過 都會好快有

joymama 發表於 21-9-16 18:35
...

Online 做

PUIPUI2000 發表於 21-9-16 19:58
每日 3 点cutoff time. 唔可以話即時有不過 都會好快有
銀行應該係即時吧,我用HSBC,小朋友都係即時收到。反而IB需要一到三日先到。

rubycourt 發表於 21-9-16 15:48
請問ib個匯率係邊度睇?thx
喺IB既APPS睇,買賣同價。其實大約係銀行買入賣出既中間價。

王家爸爸 發表於 21-9-16 21:32
銀行應該係即時吧,我用HSBC,小朋友都係即時收到。反而IB需要一到三日先到。 ...

Hsbc 係即時, 但係東亞有時我轉, 即刻在英國網頁,唔係即時見到, 不過都好快可能5至10分鐘左右吧

王家爸爸 發表於 21-9-16 21:34
喺IB既APPS睇,買賣同價。其實大約係銀行買入賣出既中間價。

穩陣?Thx

rubycourt 發表於 21-9-16 22:02

穩陣?Thx
講穩陣,一定係花旗、富國、HSBC、Barclays、Llyods呢啲大銀行。不過花旗英國分行少,富國、Barclays、Llyods唔做香港業務,所以得返HSBC可以揀。IB市值只有佢哋既十分一左右,不過點都大過東亞好幾倍。

王家爸爸 發表於 21-9-16 22:17
講穩陣,一定係花旗、富國、HSBC、Barclays、Llyods呢啲大銀行。不過花旗英國分行少,富國、Barclays、Llyo ...

好的,謝謝你!

maribel 發表於 21-9-16 15:33

我年頭申請小朋友有debit card大人就冇

以前無此限制 新開戶才有 ......

王家爸爸 發表於 21-9-14 13:29
其實如果為咗匯率好,無理由用東亞銀行。我建議你開個IB(Interactive Brokers)戶口,將匯豐銀行既港幣轉 ...

請問  "將匯豐銀行既港幣轉帳去IB,然後喺IB換成英鎊,再轉返去匯豐銀行既英鎊戶口。"

英鎊戶口是指英國匯豐? 不收手續費?

"將東亞銀行既港幣轉帳去IB,然後喺IB換成英鎊,再轉返去東亞銀行既英鎊戶口。"

都可以吧?

cow 發表於 21-9-17 11:34
請問  "將匯豐銀行既港幣轉帳去IB,然後喺IB換成英鎊,再轉返去匯豐銀行既英鎊戶口。"

英鎊戶口是指英國 ...

由香港東亞轉英國東亞先唔收手續費

我試過由香港Citibank轉20鎊去英國東亞,Citibank唔收手續費但英國東亞收咗五鎊

cow 發表於 21-9-17 11:34

英鎊戶口是指英國 ...
英國匯豐或者香港匯豐既英鎊戶口都得。東亞都應該一樣,不過我未試過。

maribel 發表於 21-9-17 15:55
由香港東亞轉英國東亞先唔收手續費

我試過由香港Citibank轉20鎊去英國東亞,Citibank唔收手續費但英國東 ...
如果係美元,我就用Citibank轉去IB,都係無手續費。外幣轉出,其實Citibank最好。

王家爸爸 發表於 21-9-18 08:58
英國匯豐或者香港匯豐既英鎊戶口都得。東亞都應該一樣,不過我未試過。

IB轉英鎊去香港匯豐既英鎊戶口,應該一定要經HSBC Bank plc, London (SWIFT: MIDLGB22)做中轉,唔知中轉會唔會收費?

https://cdn.hsbc.com.hk/content/dam/hsbc/hk/tc/docs/transfer-payments/customer-information-sheet-for-inward-payments-to-hong-kong.pdf

王家爸爸 發表於 21-9-16 21:32
銀行應該係即時吧,我用HSBC,小朋友都係即時收到。反而IB需要一到三日先到。 ...

Hsbc 係超級方便

iamderek 發表於 21-9-19 02:48
IB轉英鎊去香港匯豐既英鎊戶口,應該一定要經HSBC Bank plc, London (SWIFT: MIDLGB22)做中轉,唔知中轉會 ...
我唔記得需唔需要設定中轉銀行,因為係好耐以前做既。不過我每月從IB轉去英國或者香港既HSBC英鎊戶口都無收手續費。我第一次設定係打去IB,個職員教我點做,我諗你唔放心既話,都可能打去叫佢哋一步一步咁教你。

iamderek    發表於 21-9-19 19:31

王家爸爸 發表於 21-9-16 22:17
講穩陣,一定係花旗、富國、HSBC、Barclays、Llyods呢啲大銀行。不過花旗英國分行少,富國、Barclays、Llyo ...

喺香港買賣外匯係用香港子公司IB HK Ltd,定係用番美國公司IB LLC?
‹ 上一主題|下一主題