用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC
樓主: 喇叭茶
go

QC vs SPCC   [複製鏈接]

回覆 喇叭茶 的帖子

1. 令公子咩心水?

2. 樓主已有立場,同EK 主流一樣。

回覆 喇叭茶 的帖子

係咖
LSC 多活動,等於又忙又攰,分分鐘拖低成績。宋皇臺站行去,十幾分鐘,不了。
SPCC 少啲活動,等於專心讀書,幾十個medic 十幾個牛劍。金鐘站行去,十幾分鐘,好近!

IYY    發表於 21-9-19 20:34

回覆 tkhhung 的帖子

唔得!總之喺ek,邊間vs ,只可以係spcc 贏。

回覆 hkpapa852 的帖子

先將牛油攞出雪櫃擺一陣

再用包嘅熱整溶舊牛油~

Best of both worlds

正如
收學費 (= 有資源好過官津) 又有學費減免 (= 唔一定要畀好過ischools)

男女同校 (= 識同異性相處唔會有女校小圈子) 又唔會亂拍拖 (我個friend 話佢地好乖好少見到放學拖手)

有全人發展 (RoP/ OoM etc.) 又唔會擠佔時間 (唔會咩D1 衝冠軍,反正體藝又入唔到Medic)

嘅S記咁,都係Best of both worlds

回覆 Soundervolt 的帖子

喺EK 就會變咗:

阿仔/女乖巧文靜,最鍾意讀書無特異功能:正是spcc style,入啦

阿仔波牛、轉數快、唔鍾意讀書,不過一讀就高分:Contrarian,啱入spcc

阿女好勝,包拗頸,成支頂心杉,屈臣氏田徑比賽有獎:Contrarian,啱入spcc

回覆 medicine 的帖子

佐敦唔圍毆。只需喺vs ABCC 嗰陣強調
1. 女校識唔到男仔而男女校識到

2. 強勢、自主、多口仲要串咀係唔好嘅。只有溫良恭儉讓先好

3. 都係差幾個牛劍offers 同medic offers呢。

ABCC for sure~

間間 vs ABCC 都梗係 ABCC 啦

回覆 fatman69 的帖子

到3月派offers 出比較po,就會回歸成績是王道
食飯有校內質素據聞好咗嘅飯商+foodmama/upaeat 呀所以不是問題。

喺ABCC 面前,咩學校都弱勢啦。

回覆 Sheep06 的帖子

如果當搏多個機會,件事好平常。

不過這裡是EK

ABS:人有條件追求更好嘅,Why not?
ABC:中文都仲係爭啲,又咁多課外活動樣樣有獎,不利專心讀書。食M記好合理
AC:官校資源少啲,又係齋校,自行留返畀其他人好。

ABCC:竟然唔要?

回覆 hkpapa852 的帖子

咁個現實係vs post 只係一堆DSE 全港頭十嘅學校 同ABCC比

然後ABCC for sure

回覆 ar_mak 的帖子

QC 同SPCC 兩間學校,學生都有diversity 嘅。

QC 讀書嘅一班,搞活動+讀書嘅一班。而呢班近十年八年係少咗。

SPCC 就無乜喺Joint-school 遇過,大學就識。又係咩人都有。有傳統形象,學霸乖仔/女,有溝女玩sports然後公開試失手,亦有變咗唔讀書的。近年見嘅都係讀書多,最多加choir。

回覆 b3410 的帖子

有20年前,有8-10年前,有呢一兩年grad 嘅。

多材多藝、專攻一兩瓣、讀書行先嘅都有。呢一方面,同其他傳統名校比,分別不大。

當然,最top 嘅瓣數,就academics/ choir 多d啦。
‹ 上一主題|下一主題