用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 粗見
樓主: Face3366
go

粗見 [複製鏈接]

Sing13 發表於 21-9-9 21:51
所謂既榮耀,是因學校往績而榮,還是學校因你而榮?
如果是前者,學校成績好時固然開心,學校成績向下時就 ...
其實有幾多間名校講榮耀?我見間間都係講得最多既係傳統。

JojoDad    發表於 21-9-21 13:03

mcl203 發表於 21-9-10 12:30
講葡萄呢?邊啲多?~~~
新貴VS舊錢

Sing13 發表於 21-9-10 15:21
我見港同英華今年都有十個八個.
沙田你自己研究吧.
英華係歷史最早既傳統名校之一。

fatman69 發表於 21-9-10 13:12
讀名校的並非個個都成功,這是事實!
但成功的總會是大多數,這亦是事實!
好多家長若想了解多些「名校」 ...
讀名校,並非個個都成功,但係成功既會比較成功。
原因係唔讀死書,多活動,所以無破壞到小朋友既創意。

Zleep 發表於 21-9-10 18:42
唔讀唔知學校好
唔考唔知成績高
學校好唔好,係睇學生既性格,One man's medicine is another man's poison,揀錯學校可能係惡夢。

cantona2001 發表於 21-9-11 00:55
呢道應該好多家長SPCC vs 漢基都係SPCC for sure, XDD
整體而言,如果SPCC vs 漢基,真係SPCC好啲。不過如果如果SPCC vs 英基STC或者KGV,咁就英基好啲。

ANChan59 發表於 21-9-12 08:16
可能我outdated,我好奇,點解你覺得英基在邊方面好些?

為兒子選擇小學,我有考慮國際學校,包括漢基及 ...
唔係間間英基都好,比較SPCC同英基其實係唔正確既比較。正確既比較應該係英基同聖公會比;或者聖公會最勁既同英基最勁既比(例如SPCC vs. KGV)。
‹ 上一主題|下一主題