用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF K1 admission (2022-2023)
樓主: Falcon媽媽
go

[其他] ESF K1 admission (2022-2023)   [複製鏈接]

HaapyPP 發表於 21-11-19 20:27
回覆 felixleung1 的帖子

Hilside

Thanks

anyone got any update from the school?

Me , wks on 23/11, no news

no news too for wks

怕怕 no offer , my kid doesn’t talk much, how about you guys ?

I heard that wks campus asked some parents to provide a video after the play visit.I guess they are giving a second chance for the kids who didn't talk much at play visit.

P.S, I applied tsing yi, no news yet after zoom interview with parents

ellen89118 發表於 21-12-3 09:51
I heard that wks campus asked some parents to provide a video after the play visit.I guess they are  ...

That’s great !have second chance

so don't need to worry!
我估無消息即係好消息,直接收offer~

No news is good news

ellen89118    發表於 21-12-3 11:01

回覆樓主:

As teachers doesn’t come close to observe after speaking to us, I think they may miss what my kid’s saying (emoji)(emoji).
Hope them give second chance if they don’t get enough evidence.

我也還未收到offer !  (有買債券)

那一天去ESF play visit 的時候,我發現整一間ESF ,所有人都非常沒有禮貌包括老師,前台小姐!去到的時候在外面等關着門,非常沒有禮貌跟我說你企3分鐘,5分鐘後開門,去到大概五對家長,五個小朋友在一個狹小的地方等10幾分鐘,中間不能走開,小朋友好難不探索一下,小朋友不小心走出去一點點,比佢哋鬧到飛起,之後開始一班人見老師,老師完全沒有笑容完全好串的好機械式問我一些問題,最特別,我老公跟老師說我們教育孩子比較discipline ,老師最特別答我,我們學校No  discipline ,我心裏已經愕然,難道孩子不用管晚上12點瞓? 而且整 一間幼稚園都沒有 say Hello,拜拜,沒有笑容,沒有叫過孩子的名字,沒有跟孩子打招呼,如此的一間學校,不懂如何做一間幼稚園,裏面已經好細, 24個小朋友三個大人(肉眼所見),在500尺的班房裏走來走去,完全冇晒規矩控制不到!最恐怖小型遊樂場, 30個小朋友在一個非常有限的空間玩耍,這一間幼稚園是我面試那麼多間中感覺最差的!我覺得辦幼稚園就是一個開心的地方,孩子喜歡去學習的地方,絕對不能這麼沒有溫度,沒有教育概念,所以如果他們給我這一個campus ,我應該會要求轉其他Campus !

其他著名的幼稚園,神級幼稚園,貴族幼稚園,他們的老師和學校都非常Nice,非常對小朋友好!

如果我攞到ESF Offer我應該會要求轉校舍

(純粹個人觀點)

HaapyPP 發表於 21-12-3 15:07
我也還未收到offer !  (有買債券)

那一天去ESF play visit 的時候,我發現整一間ESF ,所有人都非常沒有禮 ...

Haha , 我係當中其中一個家長, 我都冇留意呢啲細節

你係WKS
happypp 好似係 hillside

I  am  hillside

回覆 HaapyPP 的帖子

我喺WKS, 老師好親切友善呀!
Discipline 方面,esf 幼稚園應該唔係本地學校嗰類要求。
佢地入課室都係catepillar咁貢入去,
因為佢哋覺得叫個4歲小朋友排隊根本唔合理。

家長你買debenture 前有冇了解多啲學校理念先?

回覆 happyhang 的帖子

我孩子也是讀國際幼稚園PN的,純英語教育也清楚英基的概念,但是一個老師跟我說完全沒有規矩這個是一個好奇怪嘅答案!

回覆 HaapyPP 的帖子

我覺得應該係大家心入面嘅意思唔一樣。學校指嘅no discipline 好可能係唔會要求小朋友坐定定唔準郁 vs local school要做乖寶寶。我相信唔係真係「冇規矩」。local school concept vs IS concept始終唔一樣。老師可以用左呢個標準同你先生表達no discipline?

HaapyPP 發表於 21-12-3 15:39
回覆 happyhang 的帖子

我孩子也是讀國際幼稚園PN的,純英語教育也清楚英基的概念,但是一個老師跟我說完 ...

我親戚中有小朋友讀過一年Hillside,我哋啲小朋友都分別讀過唔同嘅IS,傾起上嚟都感覺Hillside即使喺國際學校之中都算係特別少注重discipline…

dem0cracy 發表於 21-12-3 17:45
我親戚中有小朋友讀過一年Hillside,我哋啲小朋友都分別讀過唔同嘅IS,傾起上嚟都感覺Hillside即使喺國際 ...
how about other campus?

Falcon媽媽 發表於 21-12-3 17:46
how about other campus?

我冇好熟嘅人讀過其他campus呀
‹ 上一主題|下一主題