用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: spstk
go

插DB   [複製鏈接]

spstk 發表於 21-8-22 17:38
吾會牙住啦, 佢打黎會用極速接聽

樓主有決定未

Jean1769 發表於 21-8-25 13:10
樓主有決定未
結果係兩間都唔讀,今早spcc 校長打黎叫佢register

ysnmama 發表於 21-8-24 20:15
都係真嘅。而且服務點都會貼心d,收生有保證之餘,狀元都有機會出多d。

狀元,要靠外力和天時地利人和嘅協助吧~~~

mcl203 發表於 21-8-25 14:05
狀元,要靠外力和天時地利人和嘅協助吧~~~
好多家長唔理的,學校出過就當自己個都得,無狀元出過就是罪。

海之風    發表於 21-8-25 17:24

ysnmama 發表於 21-8-25 14:40
好多家長唔理的,學校出過就當自己個都得,無狀元出過就是罪。

連PN和KG都要計埋~~~

mcl203 發表於 21-8-25 14:46
連PN和KG都要計埋~~~
咁樣唔懷疑人生都唔得

眼見由中一入DB,係藍球隊主力,贏埋冠軍,去到A grade,有份做下後備,甚至後備出到場,已經好叻叻啦。講緊吾只係一兩個例子。

A grade主力隊員大部份中二中三招回來的特異功能同學

ctn2000 發表於 21-8-24 05:31
我會轉,相信有心讀,入IB 唔難,而亞仔又可打D1, 相信佢會開心
D1 唔係你話打就打, 比賽位好多都係比特異功能生.

我就阿mark 哥的考虑奌作一些过来人的分享。

首先利申:我是DB家長,孩子已經大學畢業了。當年家住港島,也是考筆試入去,是6月分第二輪入去的。

有幾樣野要注意及考慮:

1)留番D錢第日出國升學。
DBS 有奖助學金,按家庭收入可以申請學費減免。去DB網頁,上面有計算機,你自己心中有數可以減免多少。出國讀書都係幾年后嘅事,到時只可以去大灣區留學也说不定。不要想借什麼政治因素,係疫情因素!

2)交通時間會令人生錯失好多。
DBS較特別,是有宿舍的,也可以去申請減免。香港有幾大呀,我們住東區,連行上山都係一小時十五分。你記得一首歌「地下鐵遇著她」,可能女朋友就係咁搵番嚟。

3)你係去讀DB定係讀IB。
我講阔一些,你及兒子要調整自己的期望,入到去先定自己中游位置,因為入面勁人已經不少,站穩腳步然後穩步上升。能夠先入到去,等同保險術語,先買先享受。多2年適應及享受校園生活及氛圍,DB最正嘅係很快幫你兒子定好自己的位置,發掘自己的潛能,讓 IB 作bonus,想斎讀lB可以考慮LPC,不要本末倒置,如入寶山空手回。

4)一海之隔,九龍雜過港島好多,易學壞。
我們當年都有擔心及考慮,特別是反叛期的關係。我們跟一個資深的DB老師傾過,她的觀察係油尖旺以前係九反之地,出入自然特別小心,同時訓練年青人street smart,肯定不會高分低能,自己都照顧不了。幾年過去,兒子都講自己不惹事,識睇眉頭眼額,趨吉避凶,在書本及考試學不到的社會生存學。到出嚟社會覺得DB仔醒目,係歷練返嚟!

catf2    發表於 21-8-26 08:57
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

樓主改咗個題目啦,「中二插班DB的取捨」係咪好聽好多啦!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

b3410 發表於 21-8-24 18:28
未必。親身經歷過,考的時候就好簡單,用心考,唔使理太多。不過到了真係要最後決定的時候,就算點xx for s ...

同意,有些忐忑不安及疑患似真!

acgy 發表於 21-8-25 22:46
D1 唔係你話打就打, 比賽位好多都係比特異功能生.
係。可能在原校仲有機會出賽。撬走對家學生後,只係要對家少一個,自己多一個但未必比機會出賽。所以要睇家長同學生想要咩。如果要名,一定比到。

ysnmama 發表於 21-8-26 09:40
係。可能在原校仲有機會出賽。撬走對家學生後,只係要對家少一個,自己多一個但未必比機會出賽。所以要睇家 ...

曼联签 Donny van de Beck係想削弱Ajax?根本不同级别。

教练係要每个位置都要有良性竞争,才可以让正选有危机感!副选自己保持进步,机会一来,就可以取代之!甸轩达臣就是最佳例子!

因为签了泰利斯,梳爾立即翻生,奪得上季曼联足球先生,重新入选国家队。同位置競爭是好事,梳爾过去一年是加盟已来最好的状态。

ANChan59 發表於 21-8-26 08:38
我就阿mark 哥的考虑奌作一些过来人的分享。

首先利申:我是DB家長,孩子已經大學畢業了。當年家住港島, ...

講到大家流晒口水

ANChan59 發表於 21-8-26 10:35
曼联签 Donny van de Beck係想削弱Ajax?根本不同级别。

教练係要每个位置都要有良性竞争,才可以让正选 ...
就係你講出了個成功例子,我講出了個失敗例子。

ANChan59 發表於 21-8-26 08:39
樓主改咗個題目啦,「中二插班DB的取捨」係咪好聽好多啦!

AnChan59, 你好!想問吓你意見。身邊有好些朋友嘅意見,認為DBS雖然名氣大,英文非常強,但學生比較曳啲,要群埋班肯讀書嘅同學就幾好,否則……而且老師又唔係點教書,要靠自己補習。請問你嘅體會係點樣?

ysnmama 發表於 21-8-26 11:16
就係你講出了個成功例子,我講出了個失敗例子。

我不是讲成功例子,我係讲一个出色的教练的步处。

自己要努力自强不息,不然的话,在不同领域都会碰壁。靣对困难竞爭,如何调整心态好重要!

DD仔 發表於 21-8-26 11:31
AnChan59, 你好!想問吓你意見。身邊有好些朋友嘅意見,認為DBS雖然名氣大,英文非常強,但學生比較曳啲, ...

我儿子中一到中三都不是精英班,俗称放牛班,同学多是band 2 band 3 水准,他一直都觉得冇什么大不了。同学可以说係曳,也可以说活泼,没有死读书的。

男拔好几个教得好的老师都係教放牛班,这些同学要有经验的老师去教,例如上面讲那位老师已经退休,名叫M To,她就是不教精英班,她也奇怪儿子主科成绩咁好,点解唔去精英班。精英班反而同学自学能力强,反而不需要点教。

部分同学去补习班,一来家中冇人教,二来某几间补习社有 past paper,可以了解刁钻的题型。儿子中三上过几个星期,了解题型可以方便考试,但是还是靠自己努力。

虽然在放牛班,他的数学,化学都是全级前十,后来入了lB。

ANChan59 發表於 21-8-26 12:22
我儿子中一到中三都不是精英班,俗称放牛班,同学多是band 2 band 3 水准,他一直都觉得冇什么大不了。同 ...

多謝你. 你囝囝好叻
睇嚟如果晤夠定力,入咗放牛班,都幾危
而且到高中,IB變相差唔多等同精英班,對嗎?

DD仔 發表於 21-8-26 12:40
多謝你. 你囝囝好叻
睇嚟如果晤夠定力,入咗放牛班,都幾危
而且到高中,IB變相差唔多等同精英班 ...

IB 不等於精英班。有成績好的學生因為IB 選科和語文的限制選讀DSE。 不過學校無在網上公佈DSE 成績,又真的會令外界有點疑慮。

其實不管在初中所謂精英班或者放牛班,仔都是比較容易互相影響,標籤某些班別其實對老師和同學不太公平。有D仔喜歡群埋一齊溫習,有D仔鍾意自己單打獨鬥,呢間學校其實好唔單一: 甚麼奇形怪狀的細路都有。

DB 仔真的比外界覺得比較曳, 多嘴反叛,(我家兩件都是!(emoji))但我敢講所有來過我屋企的仔都斯文有禮,至於沒有大人在場我就唔敢擔保, 就當是年少輕狂吧! 起碼我大仔身邊班同學大學畢後都勉強可以叫做有為青年。

利申: 仔s讀過精英班又被貶過去外界叫的放牛班,已經中學畢業, 叫做考得OK,入到想入的大學讀想讀嘅科。

DD仔    發表於 21-8-26 14:25
‹ 上一主題|下一主題