用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官津 vs 直私
樓主: YY_2011
go

官津 vs 直私   [複製鏈接]

原來而家私小比官津高3級,真恐怖.......但為何每年私小都有一大堆官津級頭插入成功既? 無知但又想知,請指點迷津

其實我想講呢,樓上果位真係不了解津校band 1a 級頭既小朋友係有幾勁,佢地唔係你腦中所想像並以為就係事實的背背背+做做做既填鴨式教育,當然呢d 係基本到唔基本既野,但除此之外,人地一星期睇幾多本課外書,睇幾多時事新聞 (中/英)你又知?已經唔講其他特異功能。
再者,上到中學就知道龍與鳳,一條龍/直資上既對住津小級頭叩入的學生其實差距已不大,什至以我所知既係反而係直資上去既俾人從後居上為多,因為佢地係vs 緊全港最top 果堆(考到入黎果d)

唔明你為何還覺得直資小學既教學係高高在上,希望你唔係太離地,試下去了解官津小學生態先,真心建議。

都係果句,如果直資top 鬥津小top 果班,基本上分別不大。如果你用校內平均水平既話,無疑一定直資優勝,原因前面有家長解釋左。

所以冇得一概而論,你話教材深幾年,深又點,教出黎既學生水平先重要,同理,要比最好果班,外面津校個pool 一定比直資入面top 既多,你又話個比例不對,咁其實想比較d 乜呢?

回覆 SummerTrees 的帖子

照上面果位家長講,簡單總結一下佢既思路,就係
1)就算直資轉番官津中學果d 學生,都會係官津長期霸住級頭
2)然後直資直上中學果d ,就永遠高官津叩入黎果d 幾班
可惜的是事實同佢想像出入很大。
不過講咁多都冇用,時間會證明一切。

PTL_L 發表於 21-8-23 14:43
其實睇咁耐,都見唔到有呢個意思,反而睇到近來新會員有啲套路「專同網友持相反意見-》討論期間,講到人人 ...
十分同意,你講果個套路真係成個畫面出哂黎,唔封佢,柚佢繼續亂up,又係煩。一開始佢就係戴住有色眼鏡去踩官津小學,如果有point ,唔緊要,至閉係佢d point 完全係假設先暈

‹ 上一主題|下一主題