用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教小學vs拔萃小學(津校)
樓主: Ricky_roly
go

高主教小學vs拔萃小學(津校)   [複製鏈接]

大家好!想問一下意見,高主教小學 vs 拔萃小學(津校)啱啱打電話call。小朋友係男仔,英文OK,家住將軍澳區,之前幼稚園係九龍塘讀,返學路程差唔多。如果學費不是重點考慮,想問兩間學校邊間好?大家俾啲意見討論一下,謝謝!
   13    0    0    0

想請教大家,老師對小朋友關愛嗎?小一有冇排名?是否英文語境比較好,有net老師?小一是否雙班主任?如果小朋友想參加課外活動,例如球類活動,是否要老師挑選?唔好意思,太多問題因為想了解學校多些,謝謝。

回覆 PTL_L 的帖子

前輩,想知高主教小學情況,因為如無意外都是選擇高主教。軒銅是否跟拔萃小學同一層次?還是拔萃小學只是一所津立英小而已,因為知道校舍附近環境都唔錯。而軒銅升中排位理想,如果入到精英班keep到六年到尾,都係唔錯的選擇。
另外,想問多一個問題,坊間通常都將高主教同SPCPS同YW比較,這三間小學都是直屬和一條龍,如果有得選擇或者排次序比較,邊間比較德育和成績相對好。因本人心儀12校網同41校網,這兩個校網比較有優勢升上band 1中學。雖然另外兩間小兒都是waiting list。謝謝各位無私的分享和意見。

回覆 lskstephen 的帖子

請問兩回事是什麼意思?不太明白。論學校歷史、知名度、校友網絡,我覺得三間不相伯仲。SPCPS and YW是中文小學,RCPS 是英文小學,但感覺上三間英文應該不錯。是否基督教學校和天主教學校分別?謝謝分享!

多謝前輩分享。想問班內同學競爭是否很大,因為我知道私少,班內學生有機會最多40人。不知道今年收生人數是否足200人,男女比例是否8:2左右。因為女孩子相對上成績等各方面都比較早熟。如果男孩子在班內名次可能會比較沒有優勢。

另外想問一下RCPS會否有機會轉直資?相對上資源會運用比較多,還是辦學團體不允許。因為另外兩間私小SFA and SJACPS都是同一辦學團體。我本人覺得校風純樸,但學校校舍比較舊。

明白。

多謝你詳盡的分析和無私的分享,我對學校了解多了很多。另外,想問一下男老師相對上是否比較多?因為男仔學生多?校舍是否向高發展?因為我只去過學校一次,覺得戶外環境相對比較少。

回覆 2013skc 的帖子

多謝意見,我覺得高主教小學唔錯。但學校俾人感覺好似相對遜色,相比其他坊間出名的傳統名校。但學校歷史、校友網絡、其實也不差。剛剛中學部都有拎到國際奬項。

多謝分享,咁其實學校都分流左高年班和低年班學生去使用課室和設施。想問小一時是否可以小食部買嘢(疫情前安排)?校舍其實睇資料都覺得幾大,但實際去到就知道係有一個操場。

回覆 2013skc 的帖子

多謝解釋和分享。小兒都有去叩st Joe 但係冇Offer只入到second in。阿仔話個校舍好細我覺得St Joe都係一間好好學校,英文語境很好,校內競爭都應該不少。

咁即係剩係得午餐可以食嘢,同埋小息自己帶飲品和零食?低年班學生是否可以落操場玩?

我哋今年小一都係五班,如果四班畢業生可能中學部就係收比較多外來學生。其實近年趨勢中學部成績都係穩步上揚。希望培養多啲歸屬感,多啲小學部家長同學生願意直升中學部。

認同,升中成績都好亮麗。我覺得比較起三私一直有過之而無不及。所以我心目中,RCPS/YW/SPCPS 係同一個level,只不過佢哋兩所學校係直資小學,資源一定比RCPS多啲。其實RCPS運動成績都好了不起,我參考左之前學界嘅數據。
‹ 上一主題|下一主題