用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 值得尊敬的中文大學醫學院
樓主: 小鹿揀學校
go

值得尊敬的中文大學醫學院  

王家爸爸 發表於 21-8-13 08:57
牛劍唔係齋睇成績。

今年達取錄要求亦可能無位讀

https://www.theguardian.com/education/2021/aug/10/medical-students-in-england-to-be-offered-compensation-if-they-move-to-a-different-school

Medical schools in England offering new students £10,000 to study elsewhere

Students with places at oversubscribed medical schools in England are being asked to move to a course at a university elsewhere in the country in exchange for £10,000 after a surge in applications was followed by hundreds more students than expected meeting their grade offers.

If not enough students choose to move, some of them may be asked to defer the year by their university. The move is expected to affect about a third of England’s 33 medical schools.

University and College Admissions Service (Ucas) figures show that 28,690 students applied to medicine in 2021, a rise of 21% on last year. Universities made 21,577 offers, a reduction of 14.4% compared with 2019, representing a 41.2% rise in rejections.

......

73662710 發表於 21-8-13 00:04
大學聯招(JUPAS)今日(12日)放榜,兩大醫學院合共取錄321名文憑試(DSE)尖子,聯招收生人數連續2年下 ...

港大聯招人數及比例比上年低

聯招
醫科 中大 + 港大 = 合計
2021 186 + 135 = 321
2020 186 + 150 = 336

2020年
https://www.med.hku.hk/en/news/press/20200813-jupas-admission-results-hkumed

港大醫學院「疫」境下維持收生佳績 有志習醫的三位DSE狀元全部選擇入讀港大醫學院

13 August 2020

香港大學李嘉誠醫學院(港大醫學院)內外全科醫學士課程(MBBS)、生物醫學學士課程(BBiomedSc)、藥劑學學士課程(BPharm)以及文理學士(環球衞生及發展)課程(BASc(GHD)),今年收錄新生,均取得佳績。

內外全科醫學士課程(MBBS)今年透過大學聯合招生辦法(大學聯招 / JUPAS),維持提供75%聯招學額予合資格考生,最終150名香港中學文憑試(DSE)考生接受取錄。今年取錄的學生中,DSE成績中位數(最佳六科)為45分,維持一貫高水平。排名首36名的考生,成績中位數更高達49.5,當中包括三名七科5**狀元,他們分別為來自香港華仁書院的洪臻同學、聖保羅男女中學的盧曉晴同學,以及皇仁書院的吳浩渝同學。 

經其他途徑(國際文憑(IB)、普通教育高級程度證書(GCE A-levels)及大學學位持有者)報讀的學生,憑優異學業成績、面試表現及校外活動經驗,以及對醫學院課程的合適程度,亦將會陸續收到取錄通知。

除內外全科醫學士課程外,港大醫學院其他課程收生成績亦同樣保持一貫高水平。入讀生物醫學學士課程和藥劑學學士課程的學生,成績中位數(最佳六科)分別為39和37.5的佳績;文理學士(環球衞生及發展)課程成績中位數(最佳五科),則為30.5。

中文版

英高考評級現「通脹」加劇熱門學科競爭 料影響過千港 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210812/bkn-20210812201651432-0812_00822_001.html

受新冠肺炎疫情影響,英國今年繼續取消實體考試,沿用去年引進的中央評估成績(Centre Assessed Grades)。然而在相關評估制度下,考生評級出現「通脹」,考獲A或A*的學⽣⼈數⼤幅上升至44.8%,高於去年的38.5%及2019年有實體考試的25.5%。有升學機構表示,是次評分通脹可能影響約1,200名適齡報考A-level的香港考⽣,建議學生向個別大學查詢收生準則。        

英國去年同樣因疫情取消實體考試並以中央評估成績為考生評級,然而大部分評級比校內評級低,引起社會爭議亦令大學收生趨於保守,進而於今年⼤幅減少「有條件取錄」名額,惟今年卻出現評級通脹,加劇熱門院校及學科的競爭,以醫科為例,各大學共開出28,690個「有條件取錄」名額,最終有約2萬人合乎入讀資格,但實際上學額只有9,000名,超額1.2倍,有學校需考慮以1萬元英鎊利誘學⽣轉讀其他學科。

回覆 小時了了 的帖子

見呢d新聞,真係覺得好兒戲,發水發到無書讀。個個話自己幾多分都要俾足面,怕俾人鬧就俾咁。
唔只考咗嘅,有考嘅,覺得唔公平,連無考嘅都覺得“咩世界”?咁都得?

疫情唔係大晒,無得返學唔=要賠個好grade去補償你咁。但通漲到滯漲喇而家。

一早10月1月考晒IAL嘅都可能有著落,考Cambridge 5月6月 IAL嗰d都唔知點,得佢1個考試局有如期開考(好似係,有錯請更正,謝謝先)

小鹿揀學校 發表於 21-8-12 16:10
香港大學醫學院呢.....

收了 50% DSE 生 !

相信係今年IB果邊太多CO,所以影響到DSE收生。

小鹿揀學校 發表於 21-8-12 16:48
有時真係唔明梁院長點諗....
承諾咗收75%DSE生咪收75%囉,難處係邊?
你收75%DSE生, 本土為先, 肯定政治正 ...

按#16樓嘅資料,點解MBBS喺18年DSE收生突然減少呢?

cafeva 發表於 21-8-13 13:54
整體學生少左但係學位無少到. 最後果D位比咩人係點定?

你問我意見?我會覺得唔好淨睇分數35分,最好就係睇晒d 食力科目,例如chem bio +eng 有得排隊頭(當然要第一round都有填jupas A1)去邀請interview,填多些位。

如果講jupas呢邊,我自問係好honour 用考試(指標性較強的科目)去篩選和選擇中學last 3年有亮麗CV的全面學生。不個而家制度係咁死板,都無奈。non jupas大學有絕對“執仔”權,佢地可以review case by case。

我係覺得有d 35分嘅學生係同36嘅能力唔會有大分別。佢而家去加乘**分數係有用,但如果佢可以再列出咩科先可以加乘,我覺得有部份best 6 35嘅係可以加乘後收埋佢,收得更匹配。

chickchick 發表於 21-8-13 15:50
你問我意見?我會覺得唔好淨睇分數35分,最好就係睇晒d 食力科目,例如chem bio +eng 有得排隊頭(當然要 ...
其實我覺得如果醫科咁搶手,多了各種學制,各種升學途徑的同學去申請,不如參考外國做法,加一個醫科入學試,例如美國考MCAT,澳洲也有,UK也需要考UCAT/BMAT,篩選出真正適合讀醫科的同學。DSE收生分數也可以降低到一個合理分數,因為有些同學雖然分數唔夠,其實本身適合讀醫科。
也可以避免錯配,即係高分,不過不適合讀醫科。

不過,對兩間大學的要求就高好多,行政手續也多好多,唔知EDB是否可以幫手做?

因為培養一個醫學生成本好高,錯配的話好可惜。

jaycee_mami 發表於 21-8-13 08:00
請問 36分, 是佔全體考生的幾多 %?  謝謝!

36+推算為687-789人(1.4-1.6%)

全體考生 49,976
達3322+33
最佳6科 人數(%)
40+ 163 (0.33%)
37+ 554 (163+391) (1.11%)
------------------------------------------------------
36+ [687-789] ([1.37-1.58%])^
35+ ≤1,072 (554 + 518^^) (2.15%)
------------------------------------------------------
34+ 1,264 (554+710) (2.53%)

^ 假設各分人數繼減 36分133-235人
^^ 最佳6科35+ → 最佳5科最少30分

2021年文憑試放榜 (附加資料) (p.3)
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE21_Additional_Information.pdf

jaycee_mami    發表於 21-8-13 20:33

回覆 b3410 的帖子

其實,好多non jupas學生係有考ucat/bmat,甚至pgrad去考mcat,ucat/bmat中大要求成績都係跟貼當地UK分數。hku話optional,中大係要交。所以佢地收nonjupas係多邀請有考呢類試(高分)去面試的。

當然有學生無考或佢考得唔高分而唔交呢個成績上去。
但高分/超高分人絕對唔少。

fatman69 發表於 21-8-13 15:47
相信係今年IB果邊太多CO,所以影響到DSE收生。

其實關係不大,HKU medic 有265位,我諗大家都唔會信響8/12之前會有很多(e.g. 200-300)non-jupas CO放咗出去。現實係8/12 Jupas result後 DSE那批除咗少數appeal成功外就唔可能再收。咁亞梁院長只好從non-jupas 如IB 或 A-level去收夠人。
我意思你係DSE夠36分係唔會比其他人影響到你個醫科位。

chickchick    發表於 21-8-13 18:21

你問我意見?我會覺得唔好淨睇分數35分,最好就係睇晒d 食力科目,例如chem bio +eng 有得排隊頭(當然要 ...

35同36分學生能力應分別不大
35+人數少於全體考生2.15%
與IQ測試130+比例相若

Poyau 發表於 21-8-13 17:48
36+推算為687-789人(1.4-1.6%)

全體考生 49,976
我唔係好識睇,不過,係咪即係唔洗收好多“特選35”都夠填夠75%咁解?因為我見如果收12x 同 18x 比較,都係爭60人。60人有心執下揀下唔係無得執。呢樣我同意嘅。
但jupas又肯俾人先改來後改去,用放榜後分數做選擇,好難扣門啦。大學都好難被說服到嗰班35係真心,拎35都未必敢搏放A1因為唔係“36必收35必收”,我見人地講報小學都要1-1-1先扣得門。

咁或者下年有改善,講35可能收,叫人放A1以證誠意。等幾個月後有無甚麼“新計法”, 只可以係咁。

LingChiBaBa 發表於 21-8-13 15:47
按#16樓嘅資料,點解MBBS喺18年DSE收生突然減少呢?
Preclinical 嘅三年壓縮到2年,白老鼠(包括教職員)讀嘅反肚,教嘅做嘅反眼,大家都同友好講幾難頂,想有U life,考慮下中大啦。
加上GPS嘅引力,點都會有幾十人去報,局面就係大家見咁啦。

事實雖然有各種學制申請人,但2間醫學院都畀到不同選擇本地學生,我係咁覺得。
無浪費到社會資源。

回覆 ABC-DAD 的帖子

而且,有好不少nonjupas都係 dual-curriculum的local school 讀書。
所以都係同一批人。

chickchick 發表於 21-8-13 18:20
我唔係好識睇,不過,係咪即係唔洗收好多“特選35”都夠填夠75%咁解?因為我見如果收12x 同 18x 比較,都係 ...

據公布推算36+有4成以上入醫科
如收35分 當中⅓讀醫 應可達75%

530 x 75% - 321 = ~77 (A)
36/35/34 710 ÷ 3 = ~237 (B)
(A) / (B) = 32.5%

我唔係問你意見。我係問現時點定?

Poyau 發表於 21-8-13 18:46

咁原本收緊35,果D學科點算?~~~

Poyau 發表於 21-8-13 18:46

仲要提下,6科35,7科可能係40,已經被CU執走咗~~~

mcl203 發表於 21-8-13 19:38
仲要提下,6科35,7科可能係40,已經被CU執走咗~~~

博果啲中文3-4果批。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊