用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實王錦輝係一間點樣嘅中學
樓主: chingcat
go

其實王錦輝係一間點樣嘅中學   [複製鏈接]

bobbob 發表於 21-8-12 12:05
點解唔轉?印象中你女好想留學,又好似住新界,wkf應該就腳啲?

呢樣野, 就係當事人要學習承擔佢自己決定嘅後果了.

當事人決定2件事: 1) 中學唔去海外留學; 2) 唔考插班轉校 >>>> 因為, 佢唔捨得啲老師及最重要係唔捨得同學.

世事如棋, 你唔走唔捨得, 唔等於人哋唔走架嘛. 當佢知道嚟緊9月教佢嘅老師走咗近一半以上 (好多係移民), 而佢最 close 嘅同學亦走咗幾個, 佢都曾講過後悔自己無走, 咁佢就無咁難過了. 但我安慰佢講, 如果妳走咗, 雖然好似無依家咁難過, 但係新環境 (轉校 / 海外留學) 要自己面對及克服新轉變, 當中嘅壓力及情緒起伏亦唔容易處理.

醒目開學勳章

小時了了 發表於 21-8-12 12:29
呢樣野, 就係當事人要學習承擔佢自己決定嘅後果了.

當事人決定2件事: 1) 中學唔去海外留學; 2) 唔考插班轉 ...
所以做任何重要決定唔好感情用事,衡量過值得做就做,不過話唔埋走咗嘅又返轉頭,世事如棋呀~~

schrodinger 發表於 21-8-12 11:45
因我睇過佢地個入學介紹powerpoint,好似話中四完左,揀GCE果班要係中四升中五暑假去讀個top-up program,好似無暑假放咁濟的。
我想搵返果個powerpoint,但一時間搵唔到。
佢地學校報告係grade 11 考IGCSE。

純粹以WKF 嘅 GCEAL / IAL 課程探討:
1) Econ  / Accounting / Business >> Cambridge Assessment International Education GCEAL
2) Phy / Chem / Bio >> Pearson Edexcel IAL

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842&extra=page%3D1 & https://www.hkeaa.edu.hk/en/IPE/gce_gcse_igcse_ial/gce/

純我資料搜集所知, 如有錯漏, 懇請其他網友更正, 謝謝先.

Cambridge Assessment International Education GCEAL 係香港只有 HKEAA 提供, 一年有2次考期, 考期如下:
Cambridge Assessment International Education, GCE
Examination PeriodRegistration
                                    Period

Autumn Series

Oct - Nov

Late Jun -  Early Jul

Summer Series

May - Jun

Late Nov -  Early Dec

Important Dates for the Oct / Nov 2021 Examinations
  • Period of examinations:  Oct - Nov 2021
  • Online Registration (online.hkeaa.edu.hk):   28 June 2021 (8:30am) - 12 July 2021 (5:30pm)

純以考期來講, 考 Cambridge Assessment International Education GCEAL 唔太理想, 學生如果想自己俾錢以自修生考 10 月嗰期好似早咗啲, 唔知教晒書未? 如唔自費考一次, 經學校報名考 5月個次, 只得一次機會了.

https://www.itseducation.asia/exams.php#edexcel
International A-level (IAL) (每年辦 3 次考試)
January session
May/June session
Oct/Nov session
IAL 可以係 ITS 及 HKEAA 2間機構提供, 而 IAL 可以 10月, 1月及 5月有 3期考, 1月自費自修生考好似時間比較鬆動啲, 無咁趕咁. 另外, IAL 又可以係S5 考 IAS

所以, WKF GCEAL 課程怪怪地, 怪嘅地方有以下 2 點:

1) Grade 10 (S4) 唔考 IGCSE而是 G11 (S5) 先至去考. 如果讀 Edexcel IAL 的話 G11 (S5) 應該係考 IAS了, 而唔係好似 WKF 去考 IGCSE, 怪怪的
2) 考 2 個 exam board: Phy, Chem, Bio 考 IAL; Econ, Accounting, Business 考 GCEAL

真係我估, 我推測, WKF GCEAL 商科 Econ  / Accounting / Business 少人讀 (可能有啲科直頭開唔到,只可遠觀卻無得讀), 唔知有無係 WKF 讀緊嘅家長查證一下, 謝謝!

P.S. 我識嗰個朋友女係讀GCEAL 純理科

小時了了 發表於 21-8-12 12:51
純粹以WKF 嘅 GCEAL / IAL 課程探討:
1) Econ  / Accounting / Business >> Cambridge Assessment Interna ...

雙軌直資考AL 放洋選理科為主
商科 非 Facilitating subjects
有大學更列明某些科 non-preferred

ucw 發表於 21-8-12 12:18
回覆 schrodinger 的帖子

如果我有仔女考到SPCCPS? 梗係開比較po,仲專揀其他神校名校添。

即刻有post 啦

schrodinger 發表於 21-8-12 11:40
以下係去年考得較差之情況,從校務報告中攞出黎。Banding係咩好難定義,但我認識既band 2學校,呢個成績已 ...

這段話的意思是否:假設100人考DSE,當中有21人入讀3大?(100 x 60%x 82% x 43%) or 26人 (100 x 60% x 43%)

這起碼是B1C的水準?我並不是挑戰你,我是真的不知道。

schrodinger 發表於 21-8-12 14:52
放心,只要講數字同以事論事,無話挑戰唔挑戰。

我理解係,去年86人考DSE,約52位有JUPAS offer,當中42% ...

你這樣分析很合理。這32人主要是來自精英班?即是話WKF的成績和讀書風氣也是比較兩極化?

bobbob 發表於 21-8-12 09:26
我又路過搭下訕,可能男女不同,我仔都有小學同學讀你女嗰間,慣咗同學年年轉校,情緒無乜影響。我見你哋好 ...

也是搭訕
我個係女, 佢哋呢屆由中四至今走咗超過20人, 另外有幾個應該最遲今年尾會走;people come and go, 佢完全無感。
小時了了 jm ,俾啲時間年輕人接受啦,人生如此,整整吓就慣架啦。
一個人理性定感性同性別無絕對關係。

我真係路過,因為我原先是想去其他海外升學區搵吓資訊,見到大家的討論同疑問而搭訕。

我女在WKFG1讀到G10,今年原先升G11。希望下面資料大家覺得有用﹕

(1)   按學校在選科講座上的資料,過往申請AL的不是很多,全部入到。

(2)  學校因為是受政府資助,所以高中每級最多兩班AL班,所以學校未閞盡,學校話會按申請人數決定比幾多位予AL班。

(3)   學校中學是有精英班,這是我最不喜歡的。但雖然我女讀精英班,但我聽/見其他同學/家長講又無講到其他班咁差喎。其實學校網頁雖然無公佈詳細DSE成績,但都有講每年的大學Offers分佈,都有好多同學入三大,點都唔止一班學生數目。我個人都識好幾個師兄師姐入到中大港大,但無問他們是否精英班。

(4)  學校語境是十分好,就算支筆唔得的,都講得十分好,學校外藉未必真係好多,最多有D
BBC, ABC等,但同學大部分講到好流利英語,學校有好多活動比同學,包括同國際學校學生聯合活動,外語作家探訪等,而每個學生都要做Presentation, 學生的explosure真係好大好闊。

(5)  我聽聞近年小學谷了很多,因為中學部覺得小學部上來的水準不夠,所以說中學部比小學部差未必準確。

我個人分享﹕我原先計劃小女在香港選完中學才往海外升學,各種原因提早了,但我好係十分不捨得WKF的,當其他學生每個週末要溫書時,至小在小學階段,我們是每星期研究星期六日玩什麼,當我女問點解主日學同學要傳紙仔溝通,唔可以直接講,同點解有問題時唔敢問老師時,我覺得WKF是我當日正確的選擇。雖然我女不需每週末溫書,亦不是最Top學生,但在考海外學校是考到Top50 UK寄宿學校,我是很感謝學校的。她未必是最好,亦有很多我不喜歡的地方,如有精英班,行政混亂等,但是是適合我女兒成長的地方。我因為很喜歡WKF,
講的未必很中肯,但都比大家參考吓。

回覆 schrodinger 的帖子

我想因為大部分想在香港升學(至小我識好多是如此),及GCEAL只有理科及商科,所以想讀文科的唯有讀DSE (我女有些同學就係咁)。不過,學校話呢年多咗好多學生或家長問AL事宜,所以估計將會愈來愈多人申請GCEAL。

dou-dou 發表於 21-8-12 18:30
我真係路過,因為我原先是想去其他海外升學區搵吓資訊,見到大家的討論同疑問而搭訕。我女在WKF由G1讀到G10 ...

謝謝你的分享啊!你提到不喜歡精英班的制度,為什麼呢?

ar_mak 發表於 21-8-11 17:29
我又覺得你呢個加單問題又係問得好好。正所謂出國能醫百病,如果有埋個回流打理家族生意呢個配套,咁真係讀 ...
又不一定喎,有得回流打理家族生意,本地脈絡更要好,名校校友會至紧要。

回覆 musiclover1609 的帖子

我個人覺得點解用分班來標籤邊d是精英學校,邊d唔係,既然學校咁鼓勵學生發展自己所長,精英班呢個做法好似背道而馳,可能我小時學校冇分精英班,我唔覺得要咁做學生成績先會好

schrodinger 發表於 21-8-12 17:05
唔清楚佢地點分班。

若簡單二分法,話讀書風氣用兩極化或都恰當,但從成績睇更可能係一個漸變,如某會員 ...
何以見得呢間學校DSE成績靚過黃錦輝呢?
‹ 上一主題|下一主題