用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 ABRSM 網上樂理考試
go

ABRSM 網上樂理考試 [複製鏈接]

如果唔去考評局提供既考場考,自己屋企網上考會唔會好複雜?需要指定電腦或download software 嗎?定係用電腦直接按start就可以開始考?因為撞左活動要請假,又要專登抽幾個鐘出去考,其實值唔值得?定還是其實響屋企考都唔太複雜?有冇人試過?
   4    0    0    0

要download RPNow 呢個software, 官方建議用電腦/手提電腦 (不建議用平板電腦同電話連線)報左名,有密碼同ID,當日考按左 start exam 先跟指示下載軟件 。ABRSM網站有齊所有考前提示,又有youtube 片段,自己參加下先決定出去考 /屋企考囉。(我記得講過如用apple 電腦,就唔好用safari 下載,最好用 google chrome, 家下有無任何 update就唔知, 總之最好自己上網睇一次, 唔好信網上人講 ( 包括我) 自己睇一次就最詳細準確.
我都係咁叫學生上網睇一次流程先 ~

cherrybaby21 發表於 21-8-10 12:22
如果唔去考評局提供既考場考,自己屋企網上考會唔會好複雜?需要指定電腦或download software 嗎?定係用電 ...

今日同阿仔去咗考評局考, 好方便, 唔洗自己set, 搞電腦野, 我唔想煩所以去考場考。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-8-18 19:37
今日同阿仔去咗考評局考, 好方便, 唔洗自己set, 搞電腦野, 我唔想煩所以去考場考。
...
係咪考足2小時? 我約咗27號先考...

Nozomi806 發表於 21-8-19 13:27
係咪考足2小時? 我約咗27號先考...

考完可以舉手早走, 我仔考咗大約1個鐘多啲,唔夠1.5小時!

最好早15一20分鐘前到, 佢哋有briefing及check身份證, 可以去到先填表, 有checklist, pick up form及健康申報表, 我就屋企填定晒就冇咁哩hea!

gracelam 發表於 21-8-19 14:15

考完可以舉手早走, 我仔考咗大約1個鐘多啲,唔夠1.5小時!
Thanks ~~ 我經琴行報名, 我諗要等佢地通知 ...

我女兒最近在2021年8月14日在網上進行了ABRSM的五級樂理考試,但現在還沒有成績,成績欄顯示"Pending",想請教一下大家,通常在網上考完樂理,要等多少天才有成績。

sarahdad 發表於 21-8-20 10:43
我女兒最近在2021年8月14日在網上進行了ABRSM的五級樂理考試,但現在還沒有成績,成績欄顯示"Pending",想 ...

要考後4星期才有成績。(Abrsm網頁有寫)

kaka1982 發表於 21-8-20 12:32
要考後4星期才有成績。(Abrsm網頁有寫)
謝謝,原來要等4星期。

回覆 Gina11 的帖子

請問考online theory 流程可以邊度揾到條片?
Thanks
麻煩你😊

chopin999 發表於 21-8-21 12:54
回覆 Gina11 的帖子

請問考online theory 流程可以邊度揾到條片?

https://youtu.be/0RBfudXnWSo

回覆 gracelam 的帖子

多謝你嘅資料🙏😊

我女兒最近在2021年8月14日在網上進行了ABRSM的五級樂理考試,但現在還沒有成績,成績欄顯示"Pending",想 ...

要等成四星期 都唔知點解要咁耐
相反彈琴一星期就有result

bearbb5 發表於 21-8-21 20:21
要等成四星期 都唔知點解要咁耐
相反彈琴一星期就有result
可能ABRSM在4週內同一級樂理只有同一份試卷(4週換一次試卷題目),如果考完後一星期便出結果,考生看到成績結果不是Distinction,例如:Pass或Merit,可能會立即網上報名重考,但試卷是同一份便有漏洞,純屬猜測。

sarahdad 發表於 21-8-21 23:44
可能ABRSM在4週內,同一級樂理只有同一份試卷(4週換一次試卷題目),如果考完後一星期便出結果,考生看到成 ...

我今日聽老師講話原來今次abrsm網上考試係出好多份試題, 係random咁分派比學生考, 防止/減低考生作幣。

gracelam 發表於 21-8-24 16:37
我今日聽老師講話原來今次abrsm網上考試係出好多份試題, 係random咁分派比學生考, 防止/減低考生作幣。
...
想請教, 考樂理是否自己去考評局報名 ? 太既流程是怎樣 ? 同埋有沒有分中英文卷 ?

拿拿利 發表於 21-9-2 09:45
想請教, 考樂理是否自己去考評局報名 ? 太既流程是怎樣 ? 同埋有沒有分中英文卷 ?  ...

首先去abrsm個website度報名, 交晒錢就有email通知你28日內網上考試(留意佢地有幾個日子網站停用)

可以選擇在家/一個空間自己考, 不過要四野無人/無物, 有個鏡頭影住個考生自己做卷, 試前要電腦dl指定軟件, 考試過程係會被拍低!

亦可以book考評局借用地方考, 佢地提供電腦及專人教你每一步點做, 然後開始考試。

報abrsm時, 好似有問份卷需唔需要翻譯? 因為我仔學嗰時係用英文, 所以我報就填不需要。(好似如報用中文考, 全份卷只有中文, 呢個我唔肯定, 因為只聽聞, 未經証實)

gracelam 發表於 21-9-2 10:00

首先去abrsm個website度報名, 交晒錢就有email通知你28日內 ...
謝謝, Grace, 阿仔昨天第一堂, 我見本書是英文, 老師就用小許中文教, 以樂器老師就同仔講要考英文, 我都係考慮在考評局安排的試場考試的, 謝謝 !!

收到result嗎?

gracelam 發表於 21-8-18 19:37
...

請問點book 考評局埸地?我今朝剛自己登記左5級樂理online 考試,收到email 話registration successful,log in 入去ABRSM account 見唔到任何download software 嘅link 或者點樣可以book 考評局
‹ 上一主題|下一主題