用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇樂器練習時唔會好嘈?
go

[音樂] 有冇樂器練習時唔會好嘈? [複製鏈接]

學校需要揀一種樂器去學,諗緊有乜嘢樂器可以冇咁嘈?香港地方細,屋企隔音又唔好,而且練樂器時學藝未精,要不斷重複果幾粒音,怕起屋企練習時會俾人投訴。
   0    0    0    0

slimee 發表於 21-8-7 07:50
學校需要揀一種樂器去學,諗緊有乜嘢樂器可以冇咁嘈?香港地方細,屋企隔音又唔好,而且練樂器時學藝未精, ...

電子鼓,電子琴,自己戴耳機練習

學校需要揀一種樂器去學,諗緊有乜嘢樂器可以冇咁嘈?香港地方細,屋企隔音又唔好,而且練樂器時學藝未精, ...

你係正常時間練習係唔怕俾人投訴,當然星期六、日假期就晏少少練習,如果遇到比賽或演出,要練得早又要夜,就同樓上樓下左左右右溝通吓,正常都會理解

回覆 LeeCC 的帖子

唔錯嘅選擇。 但小朋友偏向想玩吹的樂器,就咁諗吓都feel 到嘈

slimee 發表於 21-8-8 13:06

唔錯嘅選擇。 但小朋友偏向想玩吹的樂器,就咁諗吓都feel 到嘈  ...

Flute同Clariñet 不是太嘈,唔好trumpet

長笛

slimee 發表於 21-8-8 13:06

唔錯嘅選擇。 但小朋友偏向想玩吹的樂器,就咁諗吓都feel 到嘈  ...

吹果d好難唔嘈

第一,要睇下學校有冇乜嘢要求,譬如有啲學校要係管弦樂其中一樣。

第二,要睇下屋企有冇位放件樂器(譬如鋼琴,豎琴,敲擊樂),同埋將來去學/演奏時候嘅交通問題(譬如好似大提琴咁嘅大型嘅管弦樂)。

第三,就係自己有冇偏好邊類或者邊樣樂器。

最後先需要考慮會唔會嘈到鄰居。因為除非專業樂手或者好有興趣,每日練習都未必會超過半個鐘,只要唔係晨早或者太夜,關好門窗,一般人都會接受到,最多咪加埋個弱音器 (mute) 囉。
(不過如果想學嗩吶,以上嘅嘢當我冇講過)

正常時間練應該冇問題掛

Guitar
‹ 上一主題|下一主題