用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [ 澳洲 ]Monash University 物理治療揮手區
樓主: kwan_kwan3
go

[澳紐] [ 澳洲 ]Monash University 物理治療揮手區   [複製鏈接]

回覆樓主:

大家買左機票未?1/23 d機票好貴下,有時間要開始睇定,星航有學生票,9折之餘仲多啲行李重量,大家可以留意下。以我所知學校上年有pick up service, ,但今年唔知有冇,可送學生從機場去自己想去地方,如只有學生自已去澳洲可以找找這方面資料☺️

maliwali 發表於 22-10-19 12:16
我仔仔都係會讀OT, 2023年入學, 申請左宿舍, 未有回覆, 擔心會派唔到住宿...

要11月才有消息。你仔仔和阿女就係同學了,2023年OT學費仲未公佈,希望唔好加太多,但PT學費已公佈,而且加左好多,加到54,000一年(emoji)。買左機票未?1-2月的機票好似好貴,如confirm真係去讀,快啲買埋機票先

maliwali 發表於 22-10-19 18:16
希望有offer啦, 無offer都唔知點算... 我應該會同仔過去一齊開學, 應該1月飛。你阿女買左機票未? ...

阿女D同學(下年year2)都會搬去Clayton, 所以在peninsula 宿舍應該易啲住到。阿女12月尾就去,機票好早已經買左,她坐星航,如你仔仔都打算買星航,記得買學生票,有9折和行李40 K G。我其實都會過去,但我和老公先去泰國過幾日,然後在泰國直飛Melbourne, 接阿女落機。阿女話最好在宿舍可以入住就去住,咁就唔會miss d information.
因為她由foundation 上,已經有D朋友讀緊和講D心得比她知。

maliwali 發表於 22-10-21 12:14
等我都睇下星航先, 好感謝你既information呀! 點解佢地搬去Clayton既? 返學方便啲? ...

因為她們的課程2日在Clayton, 2日在Peninsula, 1日網課,所以在邊度住都一樣,而Peninsula 唔方便,什麼都沒有,所以最後她們決定申請Clayton, 學校會提供free shuttle, 所以冇分別

maliwali 發表於 22-10-19 12:16
我仔仔都係會讀OT, 2023年入學, 申請左宿舍, 未有回覆, 擔心會派唔到住宿...

阿女今早收到email confirmed宿舍

Daleyung 發表於 22-11-16 18:16
請問一下!幾時要交埋學期學費,之前比咗訂金!謝謝

仲未知,但應該要enroll 學位,如果唔係學校會打電話叫學生enroll 返

23年2月入讀

cutebb88 發表於 22-11-27 15:18
請問你係米好早就申請宿舍?仔9月尾申請仲未有offer

係,第一時間就申請,她的同學和朋友都已經收到宿舍offer, peninsula 和Clayton嘅宿舍都收到offer

原來今日可以去register 科和時間,提提大家D小朋友可以上去校網reg,早reg早啲選到好時間(emoji)

Daleyung 發表於 22-11-16 18:16
請問一下!幾時要交埋學期學費,之前比咗訂金!謝謝

阿女今早剛剛收到學費單,叫你小朋友睇下email 收到未

YeungYe 發表於 22-12-10 14:45
阿囡買咗星航學生票。
6 Feb 23 HKG, 7 Feb 23 10:50 MEL。
請問提早學校申請接機服務,大概幾時申請?

https://www.monash.edu/study/how-to-apply/international-student-applications/preparing-to-arrive/book-your-airport-reception

阿女話今年好似有成121個人讀OT,真心多人喎

以我所知早啲申請,早D收到offer,早D confirm會好D。今年OT全澳洲張waiting list長到嚇死人,如冇confirmed offer就一定入唔到,所以早啲有offer和confirm就確保入到心儀科目

luckyangel 發表於 23-1-20 18:41
早D即4.5月ok?

我諗ok

Crabtree 發表於 23-3-8 01:02
我女剛到澳洲讀書,學校print嘢要用PayPal 比錢,她首次申請,但就要填tax residency number。 我都有PayP ...

她有冇commonwealth debit card 或戶口?我幫阿女比學費和住宿費都係用commonwealth 或HSBC嘅bill payment 比,冇收手續費,非常方便

Crabtree 發表於 23-3-8 21:53
她開咗,未收到debit card, 可能攪掂咗就可以online payment.

請問怎樣用commonwealth / HSBC 比學費和宿 ...

學校和MRS都會比張invoice阿女,內裏有payment details, 可以用apps內的bill payment ,入返有關資料比$

東亞在澳洲分行?我諗只識用於澳洲的銀行轉帳才免手續費

Activehealth 發表於 23-3-9 21:48
其實個HSBC global account 是老公的,我與他一向財政各自獨立,各有各的戶口。

是他告訴我global accoun ...

由HSBC香港global transfer去澳洲HSBC係冇收費,而且立即到帳,超方便。而由澳洲HSBC轉數去commonwealth 都係唔收手續費。澳洲找數通常都用bill payment, 都係會直接扣戶口,亦沒有費用
‹ 上一主題|下一主題