用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 (請問)阿囡去英國讀書,你哋會點㨂邊間航空公司 ...
go

[英國] (請問)阿囡去英國讀書,你哋會點㨂邊間航空公司  

第一次阿囡去英國讀書,你哋會點㨂邊間航空公司

請指教

醒目開學勳章

maymum2016 發表於 21-8-3 23:37

請指教
訂左BA

請指教

請問小朋友年紀多大?如果需要 UM service ,暫時只有 CX

回覆樓主:

疫情期間,CX 回港安排相對暢順,可能因比較熟悉香港情況

請指教
岩自己時間同價錢既航空公司,仲要睇學生年齡同去邊個機場囉. 我仔足14歲,全部航空都可以坐.去曼城既話,我仔鐘意坐QR轉機.不過而家DOH係red list,無得選擇既情況下, 我選國泰直飛曼城,因為佢係銀卡可以多10kg同入lounge.  我地唔鐘意BA服務差, 反正BA都係要在LHR轉機.如果要坐轉機, 我會考慮新加坡航空,因為新加坡都係Green list. 睇自己要求啦.間間航空公司分別都唔大.

peggy 發表於 21-8-4 01:37
訂左BA
請問你點定到BA,我打咗成日電話都唔通。

cfs 發表於 21-8-4 10:04
去曼城既話,我仔鐘意坐QR轉機.不過而家DOH係red list,無得選擇既情況下, 我選國泰直飛曼城,
CX上年年尾開始到,好似都無直航去曼城

王家爸爸 發表於 21-8-4 10:21

我剛剛經 3071 5083 訂到 BA 學生機票,唔算等好耐

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-8-4 10:21

我都打左成日都打唔到,最後上官網訂,經濟位不是學生票。
之前問左2間agent,都話冇晒我想要的日期的BA學生票。係Frankfurt轉機有學生票,但德國係amber  list,所以冇要到。

醒目開學勳章

大笨鐘 發表於 21-8-4 11:22
我剛剛經 3071 5083 訂到 BA 學生機票,唔算等好耐
打左兩日都打唔到。

peggy 發表於 21-8-4 11:56
打左兩日都打唔到。

咁我真係好幸運,我個 agent 覆我嘅嘢同我問嘅差些少,唔算有效率,所以試吓自己訂,我想訂嘅日期好爆,訂到就放心晒~

醒目開學勳章

大笨鐘 發表於 21-8-4 12:14
咁我真係好幸運,我個 agent 覆我嘅嘢同我問嘅差些少,唔算有效率,所以試吓自己訂,我想訂嘅日期好爆,訂 ...
幾錢?

peggy 發表於 21-8-4 12:17
幾錢?

$11,780 premium economy 單程學生票,平過economy 普通票加一件行李。

醒目開學勳章

大笨鐘 發表於 21-8-4 12:26
$11,780 premium economy 單程學生票,平過economy 普通票加一件行李。
我要比多$2xxx

peggy 發表於 21-8-4 12:37
我要比多$2xxx

$14,xxx

醒目開學勳章

大笨鐘 發表於 21-8-4 12:40
$14,xxx
未過$14000,都差不多

cow 發表於 21-8-4 11:12
CX上年年尾開始到,好似都無直航去曼城

專做開學機,八月九月十月有。出來回學生飛、回程吾飛就做refund ,我四月份已經訂咗先,平好多。

大笨鐘 發表於 21-8-4 12:26
BA economy 普通票

cfs 發表於 21-8-4 13:15
專做開學機,八月九月十月有。出來回學生飛、回程吾飛就做refund ,我四月份已經訂咗先,平好多。
...

來回飛既去程用左但回程唔用係冇得 refund 嫁喎, 只可以改期,  除非係航空公司取消左回程班機先有得 Refund....  請問學生飛係去程用左回程自己唔用可以 refund $?

過客 發表於 21-8-4 14:06
來回飛既去程用左但回程唔用係冇得 refund 嫁喎, 只可以改期,  除非係航空公司取消左回程班機先有得 Refun ...
佢多數都唔會淡季飛番直航,所以如果唔想用回程,張回程日子轉去航空公司未郁到既月份(例如而家未郁到11月),到收到航班取消就申請退錢,咁我就4千蚊坐直航去曼城. 又好似我而家其實想後多幾日先出發,不過佢收起晒啲位,我唔想比錢轉高class,如果我真係坐新航走,我會把國泰轉去11月,等佢航班取消退錢.