用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升學士學位一問
go

[英國] 英國升學士學位一問

請問各位,大家有沒有首選邊個城市的大學?如該地方的治安或者生活費平貴?知道大前提當然係學校排名及學科排名
如Bristol

************ 4/8/21 加問
吾好各位,因想再請教各位其他問題,所以改了標題在此再問問

現在阿仔會先在港讀兩年副學士先,我見有些英國大學係有銜接課程,直升讀year 2......
再請問各位有沒有這方面資料?感激

bkfans123 發表於 21-7-31 14:23
請問各位,大家有沒有首選邊個城市的大學?如該地方的治安或者生活費平貴?知道大前提當然係學校排名及學科 ...

路過!-定個個不同,朋友今年入讀為孩子選英國倫敦,大學學$20萬,宿舍$20萬,生活$15萬,共55萬—年

回覆 bkfans123 的帖子

[color=var(--secondary-text)]]2020年7月18日[/url]
·

[color=var(--primary-text)]關於移居英國(3) 英國治安好唔好?

當要搵喺英國邊度住既時候,唔少朋友都會考慮當地治安問題。其實英國咁大,每個城市都有治安好同差既地區,就好似香港油尖旺區入面既廟街同加多利山嗰度應該都好大分別啦~更何況英國既城市個個都大過成個九龍,所以唔可以一概而論。

有網友留言問Bristol既治安好唔好,個人認為整體上係OK既,當然除咗St. Pauls, Eastville,Old Market之類既地區(通常都係多黑人同印巴人士聚居既地區)。唔好話花師奶歧視,事實係一系列既歷史問題好複雜!簡單啲咁講,喺英國,對少數族裔人士既歧視其實一直都存在,黑人同印巴人士有唔少都係難民身份嚟英國又或者就算上幾代嚟咗英國都一直做一啲低下階層啲既工種,可以脫貧既一定唔係大多數,造成惡性循環。華人喺英國生活比佢哋好係因為當年移民嚟得既大部份經濟上好啲,加上唔少華人嚟到肯做肯捱自己打出一片天(花師奶唔係話黑人印巴人士唔肯捱呀,但係大家都好清楚我哋啲上一代好獅子山精神嗰啲既拼搏精神真係無乜人比得上)。喺咁既前提之下,黑人同印巴人士聚居既地區治安較差都有理可循。

大約幾星期前睇過有英國報紙列出全英國十大最好治安既城市Bristol都榜上有名,但係亦有報導指Bristol 既St. Pauls一帶係全英國最差治安既地區之一!所以有時睇呢啲報導或者消息都要持平啲去睇,畢竟好多作者係喺有個人利益情況下寫呢啲報導同文章,(例如賣樓既地產商為咗谷佢某啲樓盤既銷售而搵人鱔稿)。而且每個人睇咩為之治安好同唔好都好個人,你覺得好時人哋未必咁睇。所以除咗問其他人既意見之外,花師奶覺得實際既統計數字就最準確,要比較都可以fair一啲。花師奶都有用過呢個網站https://www.crime-statistics.co.uk/ 利用Postcode去睇下該區既治安,大家可以參考一下。假如唔知postcode係乜,可以用Royal Mail呢個網頁https://www.royalmail.com/find-a-postcode 去用街名地址等等搵Postcode。留意番其實就算街與街之間都可以有好大分別,(你想像下旺角彌敦道隔開兩邊成個氣氛都唔同啦~)所以建議大家搵屋嗰陣真係要事前做多啲功課呀!比較真正既統計數字應該會scientific過就咁睇報章或者爬文

brother4 發表於 21-7-31 15:12

路過!-定個個不同,朋友今年入讀為孩子選英國倫敦,大學 ...

好貴
謝謝告知
http://hk.myblog.yahoo.com/

brother4 發表於 21-7-31 15:26

]2020年7月18日[/url]

謝謝你
完全明白,因我搵到間合適的大學係Bristol,之後我再上網search 睇到話係十大不宜居城市之一......所以希望這裏有親身住過嘅可以比啲意見

路過!-定個個不同,朋友今年入讀為孩子選英國倫敦,大學 ...

倫敦學費咁平?但宿費又咁貴?係米四捨五入左?如學費24.5萬,宿15萬? 但宿費真好貴,成萬五一個月喎

bkfans123 發表於 21-7-31 14:23
請問各位,大家有沒有首選邊個城市的大學?如該地方的治安或者生活費平貴?知道大前提當然係學校排名及學科 ...
如果你去英國警方罪案網站睇下,你會發現Bristol係106,唔算低。如果想低,附近既Somerset得64,低好多。

王家爸爸 發表於 21-7-31 22:33
如果你去英國警方罪案網站睇下,你會發現Bristol係106,唔算低。如果想低,附近既Somerset得64,低好多。 ...

謝謝你,因為揀啱University of Bristol,所以想了解一下該城市嘅治安(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

學費廿萬差不多,但宿費咁貴,應該係地點,係咪catered分別,又或私人經營的。

我女喺London, 兩年都住zone 1,大學宿舍單人房/套房 catered,宿費40 weeks 唔過一萬鎊。

至於罪案率可以上網搵,佢揀宿舍都會睇睇再衡量。

我都幫細仔睇緊大學,主要睇佢想讀嗰科各間大學資訊,以佢成績做matching, 再睇城市配套,環境各樣。

YuYuMother 發表於 21-8-1 10:57
學費廿萬差不多,但宿費咁貴,應該係地點,係咪catered分別,又或私人經營的。

我女喺London, 兩年都住zon ...

謝謝你
40weeks 唔過一萬仲要zone 1,那就不算貴啊

bkfans123 發表於 21-8-1 11:41
謝謝你
40weeks 唔過一萬仲要zone 1,那就不算貴啊

係呀,宿舍有平有貴,其實好多選擇。我見近d學校既會貴啲,£over 10k,有啲新d靚d,再貴d。豐儉由人。

YuYuMother 發表於 21-8-1 11:52
係呀,宿舍有平有貴,其實好多選擇。我見近d學校既會貴啲,£over 10k,有啲新d靚d,再貴d。豐儉由人。:fu ...

好的,謝謝你

I think HK$200,000 is for arts subject.  It will be more expensive if attend science subjects (about HK$300,000 in London).  Even more for medicine.

My kid is in Manchester.  Accommodation about 8000 pounds for 11 months, studio flat.  He spent 300 pounds per month for food, etc.

你會否看錯十大適宜居住呀?  用罪案率來估計城市安全。。我會有些保留, 大城市一定比鄉村多,人口多的 一定比人口少的多。 大學生多的地方多數高罪案率。 是否還要看看 罪案類型呢? 是小偷還是毒品,還是暴力呢?  銅鑼灣罪案會比大嶼山多,但類型跟油旺很不同,不是嗎?

罪案率倫敦一定高,如果心儀嘅喺倫敦唔通放棄?

至於宿費,我見亞女宿舍全部都係大約三百鎊一星期,全年三十七至四十星期。

當然可以自己出去租,private student accommodation 都有penthouse.  

我囝都係倫敦讀大學,總數同你朋友差唔多,不過比例有啲唔同.

elo1616 發表於 21-8-1 18:26
我囝都係倫敦讀大學,總數同你朋友差唔多,不過比例有啲唔同.

因朋友問二+萬一年宿舍$,要搭5分鐘車到學校。。。自己答貴

brother4 發表於 21-8-1 18:36
因朋友問二+萬一年宿舍$,要搭5分鐘車到學校。。。自己答貴

我囝學費貴啲,其他兩項相對平啲. 舊年因為好長時間lockdown, 係學期尾先多咗返學校,生活費主要係叫外賣.

謝謝各位回覆(emoji)(emoji),我會聽從各位意見為阿仔揀間合適的學校(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)