用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無外補,無上興趣班,可以考到直私嗎? ...
樓主: victorian2015
go

無外補,無上興趣班,可以考到直私嗎? [複製鏈接]

victorian2015 發表於 21-7-23 11:05
請大家分享經驗

我仔個年龍年。幼稚園讀極其普通的劵幼,學術0外補,冇參加任何比賽,冇任何證書。但佢一直喜歡閱讀,尤其英文。興趣班間中有玩。為免抽入寶校,有考几間較出名直私。最後真系抽中寶。入讀三私之一。初時考試成績中等,小學都冇參加任何外補。但一年比一年進步。至今已屬前列。要家長自己比多滴心機。要對小朋友有信心。我家庭比較另類,自己跟得到就冇必要出面比人教。興趣班都系因為中意玩。學嘢學左就有得著。無需要攞張咩鬼證書來評定自己小朋友。
面試班更不是我杯茶,小朋友系點就系點。為左某滴學校從而去糾正,渲染小朋友某些方面去迎合,自己覺得不是合理的教育理念。

ddtt347 發表於 21-7-23 16:03
請注意,話自己「無外補」又考到學校的,都有個補習天王/天后係屋企呀!日日一對一不間斷進補,效果勝過外 ...
唔一定噶,我兩個大人都要返工。屋企冇長老幫手,得一個姐姐湊兩個小朋友。

Mmxsrus 發表於 21-7-24 07:11
小朋友讀happy券幼,K2開始上英文會話班,其他無咩外補。小朋友細b又講野唔叻,不過有keep住親子閱讀,小朋 ...

有滴讀劵幼小朋友考唔到,家長回過頭怪自己一開始冇比小朋友讀私幼;有滴讀私幼冇外補,最後考唔到,回過頭怪自己唔比小朋友補習或,唔比小朋友參加面試班。
就好少家長問下自己付出够唔够。幼稚園至初小,我覺得家庭至少占7成,好多事情不能假人之手。
日頭返工,但都仲有夜晚,周末。是否可以把手機完全放一邊?定系無論公園射滑梯,家裏坐系沙發都時刻手機不離手?真系要問下自己先知。
其實都有又讀私,又外補,又面試班最後連一個二線私都沒機會的。咁又系因為咩?

cylau2    發表於 21-7-26 10:58
‹ 上一主題|下一主題