用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)
樓主: hkpapa852
go

2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)   [複製鏈接]

Kirin007 發表於 21-11-19 11:04
正是我想講嘅3322倒無咩所謂,有best6同埋Jupas degree就更容易掌握,主要我睇嗰啲整體5+睇唔明, ...

港華似乎前列生係成績唔錯嘅,但又似乎唔平均,可以有19%和10%嘅Best 5 5+ / 5星+率,如果假設全部符合3322,即係25/30分,只要加多科3/4,已經符合好多學科嘅收生資格~~~

mcl203 發表於 21-11-19 11:10
港華似乎前列生係成績唔錯嘅,但又似乎唔平均,可以有19%和10%嘅Best 5 5+ / 5星+率,如果假設全部符合332 ...

我估3322對5 level 5+or above嗰堆應該無乜影響,4+就可能

Kirin007 發表於 21-11-19 11:04
正是我想講嘅3322倒無咩所謂,有best6同埋Jupas degree就更容易掌握,主要我睇嗰啲整體5+睇唔明, ...

Best 5 達5**, 但如果衰中文都係大鑊, 你都見到佢2016-2017年度既3322率係幾咁低
而且Best 5 達5, 即係至少5科都達5.

咁即係只計5科5+2科3既學生(如學生A), 但唔會計4科5**+3科4既學生(如學生B)

學生A有 5 x 5 + 2 x 3 = 31 分 (Best 5有25分, Best 6有28分)
學生B有 4 x 7 + 3 x 4 = 40 分 (Best 5有32分, Best 6有36分)

呢種統計方式其實更難反映學生整體能力 (個人覺得更無用)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-19 12:29
Best 5 達5**, 但如果衰中文都係大鑊, 你都見到佢2016-2017年度既3322率係幾咁低
而且Best 5 達5, 即係至 ...

如果有實例衰一科core可能都有計(我估),依家唔係又搞乜‘學校推薦直取計劃‘咩只係第一次見咁嘅成績報告覺得有興趣,比淨係公佈3322、4+5+嘅讓人感覺更直觀(個人感受)

hkpapa852 發表於 21-11-19 12:29
而且Best 5 達5, 即係至 ...

再+33222或本地學位聯招取録率就更好

Kirin007 發表於 21-11-19 12:47
如果有實例衰一科core可能都有計(我估),依家唔係又搞乜‘學校推薦直取計劃‘咩只係第一次見咁 ...

學校推薦直取計劃

呢種收生模式其實一直都存在, 只係過往大學只收由名校校長薦既學生, 依家其實只係 "量寬" 同 "常規化" 呢個安排

其實就算係國內大學, 一樣有條隊收由香港中學校長推薦既學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

銘賢
https://www.cccmyc.edu.hk/doc/2122/Annual%20School%20Report%202020-2021%20(Web%20Version).pdf

P.22-26

3322率: 88.1%
主科4+: 64.4%/55.9%/80.5%/36.4% (平均: 59.3%)
整體5+: 23.4%
Local degree: 96/118 = 81.36%
3大率: (11+19+18)/118 = 40.68%

莫壽增
https://drive.google.com/file/d/ ... AkFjNuWjPkVDqm/view

P.19,20

33222率: 79.8%
人均5+: 1.9 (整體5+估計為: 1.9/6.6=28.79%)
人均4+: 4.23 (整體5+估計為: 4.23/6.6=64.09%)

升讀Local degree: ~69.3%

subb    發表於 21-11-22 10:51

沙崇
https://sttss.edu.hk/our_school/Plans_and_Reports/School%20Annual%20Report2021_Eng(final).pdf

P.4,18

33222率: 91.9%
主科4+: 70.9%/75%/79.4%/76.9% (平均: 75.55%)
升讀Local degree: 90.4%
3大率: 46.7%
5年平均4+: >76%
5年平均5+: ~34%

明顯呢兩年5+低咗

hkpapa852 發表於 21-11-19 17:51
莫壽增
https://drive.google.com/file/d/1-gEUe4tOcoC_Jk5qqZAkFjNuWjPkVDqm/view

點解覺得呢間名不符實

醒目開學勳章

Kirin007 發表於 21-11-19 19:41
點解覺得呢間名不符實
以前成日以為同lw/tst差不多,大家都係新界skh

bobbob 發表於 21-11-20 11:00
以前成日以為同lw/tst差不多,大家都係新界skh

我一路都以為同柏雨差唔多又高過王肇枝LW/曾記就應該高班D

Kirin007 發表於 21-11-19 19:41
點解覺得呢間名不符實
現實中,好多學校都係名大於實

醒目開學勳章

Kirin007 發表於 21-11-20 11:24
我一路都以為同柏雨差唔多又高過王肇枝LW/曾記就應該高班D
唔熟新界學校,所以有誤解

醒目開學勳章

如果有實例衰一科core可能都有計(我估),依家唔係又搞乜‘學校推薦直取計劃‘咩只係第一次見咁 ...
近幾年都有零星個案衰1科主科都收(甚至未達所謂彈性收生資格),唔駛咩學校推薦,不過唔一定收
http://student.hk/site/?q=article/3394

成績好衰一科現今連醫學院都照收,根本唔駛校長推薦。成績唔夠好又唔會得到校長推薦(運動員可能會,不過一向都有)

所以呢個計劃根本多餘

bobbob    發表於 21-11-21 17:20

bobbob 發表於 21-11-20 16:55
近幾年都有零星個案衰1科主科都收(甚至未達所謂彈性收生資格),唔駛咩學校推薦,不過唔一定收
http://stu ...

滄海遺珠

hkpapa852 發表於 21-11-20 18:14
成績好衰一科現今連醫學院都照收,根本唔駛校長推薦。成績唔夠好又唔會得到校長推薦(運動員可能會,不過一 ...

主要新聞未報道前普通家長未必知,至少我係唔知,好少有人似你咁專業。
講返名過其實嘅學校,你得閒可以分享下,拔亂反正。今日參加完新生家長分享會,俾中一生成績嚇咗一跳,個跨度大到我唔敢想像,參加統一派位嘅學校確實好難保證整體質素

回覆 Kirin007 的帖子

但你果間應該唔會有呢個問題wo, 照計冇band 2生入到去

Zleep 發表於 21-11-20 20:18
回覆 Kirin007 的帖子

但你果間應該唔會有呢個問題wo, 照計冇band 2生入到去

學校出咗份1st UT percentile Scores,可能適應階段唔緊要(我估姐),值得贊嘅係每科清楚知道自己大概屬邊個位置,睇Core subjects top10%vs bottom 10%分值相差就有啲讓我跌曬眼鏡
‹ 上一主題|下一主題