用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 22-7-19 08:46
但BBA收分好高,都冇咩把握,HD/AD又驚接唔到大學。

我見city BBA account 唔係收好高分,你可以睇睇。三大要求當然高啲啦

請問有冇家長試過自資院校留位後,有jupas學位退款?因為我地有自資學位offer打算先留位back up, 再等jupas派位。

院校send email叫我哋申請埋免入息審查資助,然後debit note 就會係減免左既學費。但我驚會影響jupas,因為有政府資助。

剛打電話問過Jupas話冇影響,然後問免資助審查嗰邊,佢話你到時交學費如果唔讀就要賠返16000俾政府。所以擔心一啟動左申請NMTSS有問題

有冇家長可以分享下?資助審查個staff脾氣好差講到好忟又晦氣,家長唔明先問啫…..

bb12345 發表於 22-7-22 13:35
免入息審查資助, 係咪要利息? 點計?

唔使利息,有3322申請左直接扣減學費。

https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt/index.html

妹妹頭 發表於 22-7-25 07:23
可唔可以10/8至申請?

你指資助?唔可以,因為申請左10/8前會出繳費單。申請咗會出減免後嘅學費金額,冇申請就全額。

妹妹頭 發表於 22-7-25 08:48
咁如果10/8出Jupas result,如果有offer,你咪會冇左$16,000.00囉,你會點揀?因2年後既我,應該同樣會面對 ...

應該唔需要還16000,不過實在唔清晰,所以我地應該唔會留位。

lailaie 發表於 22-8-16 09:47
依家已經當7科

睇你仔女邊年考試,2024已經唔同左。

報6科個人覺得太冒險,因為唔同大學唔同計法,有best 5,best 6,4C+2X,其中一科失手就冇位走棧……

妹妹頭 發表於 22-8-16 13:03
我女暫定報8科

我仔包M2都係8科,後來覺得M2難攞好成績,中五下學期drop左。

七科讀得輕鬆啲,drop左上M2堂就去library 自修。
‹ 上一主題|下一主題