用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖瑪利書院 vs 聖保祿中學(跑馬地) ...
樓主: 婷婷玉立
go

嘉諾撒聖瑪利書院 vs 聖保祿中學(跑馬地)   [複製鏈接]

回覆 lingling1219 的帖子

就算係校內自己學生讀緊,都唔知係咪高一級。中文數學 IS 就正常嘅跟書教。但英文都唔多用書,而書唔用 Longman Edge、Oxford 嗰啲,考試都唔係所以係答你唔到。中學 Grammar 都冇話分咩年級教,「已有知識」。有 Reader 睇,但啲 Reader 唔係深,考試唔考。
所以係答你唔到

當然,由於本身小學部係有教快教多,咁所以如果係普通小學入讀又普通英文嘅話,需要擺多少少心機。不過咁,有 Band 2-3 墊底,大部份外校生都係自行入讀,抽獎嗰幾個都係 Band 1 入,頂多係 Band 2,咁所以都冇需要諗跟唔跟得上。

學校是否教快/教深一年,還是要看看自己是否同步,亦是否同市場同步,自我感覺良好係同步,似乎,未必有實質作用~~~

1998Ruby1998 發表於 21-7-11 13:38

就算係校內自己學生讀緊,都唔知係咪高一級。中文數學 IS 就正常嘅跟書教。但英 ...

謝謝妳中肯解答, 我夢想中的dream school 現在了解多了點

At Mary

St Mary

謝謝大家的分享

婷婷玉立 發表於 21-7-11 10:39
收到,你已經表達揀SMCC 較佳,謝謝!不過知唔知兩間既DSE 成績?

SMCC 整體5+
2012年至2016年處上升軌
2017年^由高位回落至2020年微升

SMCC 整體5+ 人均5+
2020年 34.3% [···]
2019年 33.8% 2.26 (393÷174)
2018年 37.6% [···]
2017年^ 43.7% 2.96 (488÷165)
2016年 50.6% 3.41 (651÷191)

^ 接龍後第1屆由小一至中六畢業生

Liv017 發表於 21-7-11 13:13
請問有沒有近年 St. Mary DSE 成績參考?唔該

回覆樓主:

SMCC/SPSS 主科成績供參考

SMCC | SPSS
2020年 3YA^ | 2018年^^
中文5+ 25.6% | ~25.5%
英文5+ 50.6% | ~44.5%
數學5+ 30.6% | ~30%
通識5+ 31.7% | ~27%
---------------------------------------
主科5+ 34.6% | ~31.8%

SMCC | SPSS
2020年 3YA^ | 2020年 2019年^^
中文4+ 64.8% | ~55% ~58%
英文4+ 90.0% | ~84.5% ~83%
數學4+ 73.3% | ~71% ~67.5%
通識4+ 74.9% | ~61.5% ~72.5%
----------------------------------------------------
主科4+ 75.8% | ~68.0% ~70.3%

^ SMCC 無每年數字
^^ SPSS 2019年改為公布4+

回覆樓主:

Liv017 發表於 21-7-11 13:13
請問有沒有近年 St. Mary DSE 成績參考?唔該

係,近年已無公開dse 成績

kirstyau 發表於 21-7-11 12:32
SMCC先唔講有冇教高一級,睇學生英文能力成績 #知佢咩料啦
#知佢咩料啦

BTW 收幾多外來生先?

behappydad 發表於 21-7-14 01:09
係,近年已無公開dse 成績

原來兩間又係差唔多

1998Ruby1998 發表於 21-7-11 13:38

就算係校內自己學生讀緊,都唔知係咪高一級。中文數學 IS 就正常嘅跟書教。但英 ...
阿女F4 final exam,全班英文成績都麻麻地(阿女讀phy chem bio果班),個個見到個分數都大喊十咁款,老師氣定神閑咁話,你哋份卷嘅程度係DSE嘅程度,所以攞低分係必然嘅事,無需大驚小怪⋯⋯

Eat_Sleep_Play 發表於 21-7-23 04:11
阿女F4 final exam,全班英文成績都麻麻地(阿女讀phy chem bio果班),個個見到個分數都大喊十咁款,老師氣 ...

出卷深的學校,4+,5+,最好有埋5*/5**更加好,不用給分數嚇親,見到差咗,又話要補習,其實有數據已經知道大概位置,個心會定啲,當然通常成績一向比較差的會話5+無用,只想知3322率

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

早前有媽媽問我女女英文咁嘅分數同排名有冇 4,洗唔洗補習,我一睇就話「定啦!唔可能冇 4,肯定有 5 添」 學校好鬼鍾意嚇人。我之前 grading 係 4,我一睇就知我冇可能攞 4 囉,但父母就嚇到半死。

今年既DSE 成績都真好唔錯!只係St Mary一向 低調!原來喜訊不是在學校網頁公佈,係係PTA 官網先睇到(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)難不得我攞唔到!

http://www.smccpta.org/tc/what-s-news/index_id_425.html

回覆 婷婷玉立 的帖子

一間港島,一間九龍,兩間都係好學校。我自己可能會睇阿女意願同返學時間。

婷婷玉立 發表於 21-7-23 10:54
今年既DSE 成績都真好唔錯!只係St Mary一向 低調!原來喜訊不是在學校網頁公佈,係係PTA 官網先睇到(emoji ...

~ SMCC vs XXX,視乎您想追求什麼?如果考慮品德培育、學業專注度、新抱指數...etc,  Marians應該是不悔的good choice
~ 聖瑪利 = 低調 + 樸實,當您接觸過,您便知道和感受到
~真實個案:N年前有-對情侶正在觀看中國女排於奧運作賽,閒聊時他問她 St. Mary好似比較讀書型?多唔多人玩sports?個子嬌小的她以+分斯文淡靜的態度回應說她曾經是 School Volleyball Team 的 captain, 雖然未膺任何學界獎項,而最難忘戰績是左手腕脱骹睇左-個月跌打!他立時吃了一驚,自此以後亦深明"深藏不露"的真締,而他亦更堅信金鏞筆下武林高手每每在民間的境況呢!

Eat_Sleep_Play    發表於 21-7-23 14:20

1998Ruby1998 發表於 21-7-23 09:46
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

早前有媽媽問我女女英文咁嘅分數同排名有冇 4,洗唔洗補習,我一睇就話「定啦 ...
係呀見到分數真係好嚇人,就係嚇到個個同學以為自己好差,跟住狂溫書同操卷
‹ 上一主題|下一主題