用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖瑪利書院 vs 聖保祿中學(跑馬地) ...
樓主: 婷婷玉立
go

嘉諾撒聖瑪利書院 vs 聖保祿中學(跑馬地)   [複製鏈接]

婷婷玉立 發表於 21-7-23 10:54
今年既DSE 成績都真好唔錯!只係St Mary一向 低調!原來喜訊不是在學校網頁公佈,係係PTA 官網先睇到(emoji ...

其實St Mary’s 每一年DSE嘅成績都係響PTA官網公布,年年都係咁,唔會響學校網頁度講,呢個成績如果以一條龍學校嚟講,其實都算係咁

Eat_Sleep_Play 發表於 21-7-23 14:22
係呀見到分數真係好嚇人,就係嚇到個個同學以為自己好差,跟住狂溫書同操卷 ...
其實唔少名校都係出呢招啦!最緊要自己識睇數據,識得比較,中學尤其名校不是單睇分數咁簡單,最緊要清楚學校玩法,可以根據各科各別程度配合,好過入咗哋唔透明的學校,真係會嚇親或由學校安排集體操谷,更可怕!

Eat_Sleep_Play    發表於 21-7-23 15:25
Eat_Sleep_Play    發表於 21-7-23 15:25
Eat_Sleep_Play    發表於 21-7-23 15:24

medicine 發表於 21-7-11 09:13
SMCC淪落到經常需要同人VS的地步,而不是一聽個名即刻衝埋去~~

下... st paul 好差咩???  咁st paul(lam tin)呢...?

1998Ruby1998 發表於 21-7-23 09:46
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

早前有媽媽問我女女英文咁嘅分數同排名有冇 4,洗唔洗補習,我一睇就話「定啦 ...
嚇下你地就再比心機....
呢個玩法好累...

bananaGi 發表於 21-7-26 12:15
下... st paul 好差咩???  咁st paul(lam tin)呢...?
有啲問題並不是非1即0甘簡單架.
比如:有人以牛劍V某某某國立大學.估計都會有,牛劍淪落到需要同XXXVS嗎?但並不是代表XXX國立大學唔好丫.(以XXX代替,以免有人唔鍾意)

回覆 bananaGi 的帖子

好多 Band 1 都係咁,永遠唔會畀你攞到滿分,大部份時間都係 5X、6X 分,家長日就講「你呢科排名低過一半/分數咁低,入唔到大學」,然後 predicted grade 又係低一兩個 grade,嚇到個個快馬加鞭咁讀書。
所以成績好其中一個原因係被嚇傻到搏命讀書

1998Ruby1998 發表於 21-7-26 12:56

好多 Band 1 都係咁,永遠唔會畀你攞到滿分,大部份時間都係 5X、6X 分,家長日就講 ...

.... 心好累....
真係要諗下係咪要咁生存....

bananaGi 發表於 21-7-26 12:21
嚇下你地就再比心機....
呢個玩法好累...
生於憂患,死於安樂.

寳校大量9x甚至滿分,是否你杯茶?

ydoris    發表於 21-7-28 08:28

medicine 發表於 21-7-26 13:09
生於憂患,死於安樂.

寳校大量9x甚至滿分,是否你杯茶?

e~ 你叮一聲點醒我....

1998Ruby1998 發表於 21-7-26 12:56

好多 Band 1 都係咁,永遠唔會畀你攞到滿分,大部份時間都係 5X、6X 分,家長日就講 ...
不過如果PG俾的太緊手,會唔會影響申請留學?拎唔到CO?最好比較恰當,如實反應同學水平

回覆 b3410 的帖子

因為係國際生身份,除非係醫科或者 Oxbridge 嗰啲,其他通常畀 offer 機會都大,只係 offer 內容係咩。如果 PG 選修科畀左 544,咁可能大學嗰邊照出 offer 但寫 555 或者 5*5*5。出 offer 姐,你攞到咁高分學校當然歡迎(你嘅學費),唔得咪推介你讀 foundation,繼續賺。

1998Ruby1998 發表於 21-7-26 14:27
回覆 b3410 的帖子

因為係國際生身份,除非係醫科或者 Oxbridge 嗰啲,其他通常畀 offer 機會都大,只係 o ...

邊間咁爽?揸住544都出CO,而佢又要求星星5~~~

bananaGi 發表於 21-7-26 12:15

搵下10大女校1.0 2.0post。好老實除成績,名氣都佔好大比重,再加埋外貌協會,年資…………

最近入FB d補習谷,一眼望埋通常最亮眼大大隻字寫畢業於XXX 尋學生,就知名牌有幾重要,當然之後都係要有成績。

bananaGi 發表於 21-7-26 13:04
.... 心好累....
真係要諗下係咪要咁生存....

有能力,讀到就另一回事,老師一早已派定心丸,家長日不會點傾成績,學校亦有唔少活動等著你參加

Eat_Sleep_Play 發表於 21-7-23 14:24
其實St Mary’s 每一年DSE嘅成績都係響PTA官網公布,年年都係咁,唔會響學校網頁度講,呢個成績如果以一條 ...

嗱!唔係年年都會係PTA公佈嫁,你自己搵下就知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-26 21:36
又篤爆~~

kirstyau 發表於 21-7-26 14:59

搵下10大女校1.0 2.0post。好老實除成績,名氣都 ...

有成績後,係咪會調整收費?~~~

hkpapa852 發表於 21-7-26 21:36
咁代表咩呀?

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E ... 3%E5%A4%A7%E5%AD%B8

sppcs and spss舊生何詩蓓,文武雙全,好叻呀

Eat_Sleep_Play 發表於 21-7-23 14:24
其實St Mary’s 每一年DSE嘅成績都係響PTA官網公布,年年都係咁,唔會響學校網頁度講,呢個成績如果以一條 ...

現在移民潮多咗學生走,對於SMCC是好事,會多咗位收成績好的插班生,長遠會對整體成績有利。
‹ 上一主題|下一主題