用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 放棄聖彼得,插赤提好嗎?
go

放棄聖彼得,插赤提好嗎? [複製鏈接]

放棄聖彼得,插赤提好嗎?
   4    0    0    0

沒有背景資料很難答你。
不過比我尤其初小就會轉,無論語境資源環境都更佳,中學更一條龍。
但如以EK標準只看升band 1數據,就可能叫你唔好轉

s005109    發表於 21-6-29 16:28

964000 發表於 21-6-23 04:30
沒有背景資料很難答你。
不過比我尤其初小就會轉,無論語境資源環境都更佳,中學更一條龍。
但如以EK標準只 ...
但如以EK標準只看升band 1數據,就可能叫你唔好轉

係?

我都想睇下邊個會咁講。

學費唔係問題的話,其實諗唔到有咩理由唔轉

964000    發表於 21-6-23 09:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

有理由ga,剩係交通都嚇親人。試過去一次,的士由金鐘去,~100元。條路早上一定塞,住得唔近的話,一日花係交通的時間實在太多。

Jane1983 發表於 21-6-23 07:53

有理由ga,剩係交通都嚇親人。試過去一次,的士由金鐘去,~100元。條路早上一定塞 ...
交得起呢個學費,俾多少少包架的士接送其實唔難,錢可以解決到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

錢其實都算,日日200元來回,一個月都係4-5000元。但時間用係交通上,就比較可惜。
咁加埋幾年前女更衣室偷錄事件,係學校更衣和如廁,會唔會有心理負擔?果單嘢,無一個男學生需要為自己的行為負上任何責任。其實相當恐怖,對受害者固然不公,咁樣get away,對果班人亦唔係好事。

赤提有冇呈分試?小學之後轉番出嚟容易嗎?

huichan 發表於 21-6-23 00:07
放棄聖彼得,插赤提好嗎?
邊方面令你想放棄st Peter呢??

回覆 huichan 的帖子

赤提基本小學都可以升返自己中學,升中壓力相對細啲,而且赤提校園又大又開闊。不過如果住中西區,返赤提校車好似都要差不多一個鐘單程,每日來回兩個鐘。而且入赤提啲路又窄啲灣有啲又好急,有啲小朋友可能會暈車。如果住得近或者可以搬屋,一定係揀赤提。

回覆 Energychan 的帖子

我都想知轉返出來容易嗎?

回覆 rsx 的帖子

冇中學,競爭力大

Energychan 發表於 21-6-23 16:35
赤提有冇呈分試?小學之後轉番出嚟容易嗎?

赤提有呈分
升書院多於外闖 外闖IS為數不少

huichan 發表於 21-6-24 07:19
回覆 rsx 的帖子

冇中學,競爭力大

赤提有直中 基本上直升因要求不高

huichan 發表於 21-6-24 07:18
回覆 Energychan 的帖子

我都想知轉返出來容易嗎?

如果你唔係咁想入赤提中學部,咁就無謂轉,其實亦唔應該去考。
我成日同人講,入龍校應該睇清楚間龍中係咪啱心水,唔啱心水就無謂嘥時間,因為入咗龍校如果唔係求直升,最終只會係作繭自縛。

但聖彼得冇中學,升中競爭好大壓力

hkpapa852 發表於 21-6-24 08:43
我成日同人講,入龍校應該睇清楚間龍中係咪 ...
中學,尤其是top國際學校, 直資,其實學生流動性好高
各種活動也經常認識其他學校同學,所以圈子好大,經常一起玩的朋友可以來自不同學校,而轉來轉去也可以發現原來是朋友的朋友。

假如考大學成績差不多,肯定十五萬平方米校園比一般標準的四千平方米好啊
房子肯定越大越好。。
其實我相信大部分同學都山長水遠來上學
不會大部分學生都住赤柱,大譚,深淺水灣吧?

huichan 發表於 21-6-24 07:19
回覆 rsx 的帖子

冇中學,競爭力大
但佢既派位咁好, 不用怕沒有好中學收吧!!係咪太谷好辛苦?

hkpapa852 發表於 21-6-24 08:43
我成日同人講,入龍校應該睇清楚間龍中係咪 ...
係丫我朋友直上PC中學唔讀去了其他

b3410 發表於 21-6-24 09:46
中學,尤其是top國際學校, 直資,其實學生流動性好高
各種活動也經常認識其他學校同學,所以圈子好 ...

嘩,真實反映,一個IG,將不少來自不同學校緊扣一起,你咪係呀邊個邊個朋友或同學~~~

b3410    發表於 21-6-24 12:19
‹ 上一主題|下一主題