用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂小 vs 英華
樓主: ajbabies2021
go

沙呂小 vs 英華   [複製鏈接]

回覆 jennylady 的帖子

如果跟POYAU既資料,有4成人係入到1A
51.9% 係入同YW 差不多BANDING的中學
呂中是聯繫,一般可保留餘額的 25% 給予其聯繫小學的學生(留意會係一呂同沙呂一齊分)
如果直沙呂同3私1直比,起步點都唔一樣,因除叩門外,全部係抽或計分出來,所以以咁既起步點計,4成B1A我又唔覺得差咁遠
我計唔係敢考只係我考級頭的屋企人的轉述同話係佢識既級頭家長講,因要放棄直升既機會係去換取自行個2個機會,佢話覺得係英華書院對於級頭來講係雞肋,因正常放棄得直升都係想自行收電話,如果預左抽根本唔會放棄.另外我自己睇,入到小學更加要教付出,才有好成績,先入到一間合適既中學,唔係諗住點都有間,升到班就一定有間中學俾你讀. 如果付出左都唔係BAND1學生,更加因此要簡一間合適的中學,勉強冇幸福.

小五小六掛住操練,咩活動都唔係做<-唔知你係邊到聽番黎,早2年親友讀沙呂既小朋友就話小五小六每年都有CAMP,有時仲1年2-3次,2年都有做義工(1年去另一間小學教初小小朋友英文學,1年去探訪老人家/兒童院/劏房),其他小一至小四日常有既水運會,陸運會,嘉年華全部都有,佢小朋友升小六個年去跟學校20個小朋友,大部份都係小五小六去澳洲,小六定小五又跟學校去左台灣,又2年都係學校留宿圖書館有親子讀書營,福音營,成長營,畢業營(呢D都係FB見佢UPLOAD相知),俾我感覺都算多活動.跟都算咩活動都唔洗做?操練佢地話只會考PRE S1前個個星期要做下AT卷. 佢話中英基本考試唔洗操練(因係課文用詞語FILL IN THE BLANK個隻都唔洗考),靠平時,數學都係靠平時做數,常識係要温.連考默都幾年前取消埋.咁啱佢小朋友好鐘意天文同游水,我見佢都有D晚間活動係留係學校觀星之類,所以我之前問過佢就覺得沙呂可以發展到佢真正的興趣和天賦.

當然,如果都諗住唔會係香港升中,其實國際學校可能更適合,不過唯一唔好處冇得學繁體字同中文程度唔及呢2間

其實呢2間學校都係學校,相信2間都好多人等緊
另外一提,我自己都有3個小朋友,如果係雙職父母,3間或2間小學都要留意自己兼唔顧到(如撞家長日,活動等) .仲有沙呂現任校長好似做埋下年退休,都係未知之數.

COPY FROM POYAU沙呂2020年82人(51.9%)升B1中學
其中曾呂崇41人(25.9%)
另有SPCC/DGS/HYS......B1A近4成

2020年
Band^ 官津本區+他區+直私
B1 聯中 38 (24.05%)
B1 官津 13+14=27 (17.09%)
B1 直資 17 (10.76%)
-------------------------------------------------------
B1 51+14+17=82 (51.90%)
B2A-1C 8+0+13=21 (13.29%)
-------------------------------------------------------
B1/近B1 59+14+30=103 (65.19%)
B2 0+0+6=6 (3.80%)
NR^^ 13+2+5=20 (12.66%)
本地 72+16+41=129 (81.65%)
PIS/IS 4 (2.53%)
名單上 72+16+45=133 (84.18%)
無公布 25 (15.82%)
總數: 158人 (100%)

類別
學校 升讀人數

外區中學
協恩中學4(B1)#
喇沙書院9(B1)
拔萃男書院2(B1)#
拔萃女書院1(B1)#
聖保羅男女中學1(B1)#
英華書院3(B1)#
滙基書院(東九龍)3(B1)#
德望學校3(B1)#
瑪利諾修院學校 (中學部)1(B1)
伊利沙伯中學1(B1)
聖言中學1(B1)
聖公會李炳中學1
耀中國際學校(中學部)3(PIS)
聖公會莫壽增會督中學1(B1)
寶血會上智英文書院1(B1)
石籬天主教中學1
加拿大國際學校1(IS)
基督教崇真中學2(B2)#

沙田區官、津中學
浸信會呂明才中學38(B1)
聖公會曾肇添中學2(B1)
沙田崇真中學1(B1)
聖公會林裘謀中學1(B1)
沙田培英中學5(B1)
天主教郭得勝中學2(B2A-1C)
聖羅撒書院4(B1)
聖母無玷聖心書院3(B2A-1C)
五旬節林漢光中學2(B2A-1C)
香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學1(B2A-1C)
香港中文大學校友會聯會陳震夏中學9
基督書院4

直資中學
香港神託會培基書院13(B2A-1C)#
德信中學4(B2)#
林大輝中學5#

體藝中學
賽馬會體藝中學5(B2A-1C)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
^^ NR包括部份坊評B2及B3校

jennylady 發表於 21-6-24 01:08
我未研究到中學咁遠請問沙呂有幾多成學生會升不到band 1bc以上的學校?沙呂中是直升?直屬嗎?有預留學位給 ...

明顯妳係一個為子女教學有準備既媽媽,但建議妳要睇濶D,升小時唔應該只睇升小,反而應該由上而下,由部署入大學,再去決定升中方向/選擇,最後才考慮小學。

另一樣嘢,好多家長都話自己會選一間最合適既學校俾子女,但如何決定間學校真係合適呢?

我明白呢點其實好主觀,甚至相信不少家長會反駁,我係佢阿媽阿爸,點會唔知咩先啱佢呀?
但,真的嗎?敢問妳/你父母是否很瞭解今時今日的你/妳?

小朋友可塑性其實好高,大部份都會好奇和試新事物,不過對唔同事物反應不一。好多時家長只係憑一次半次反應,就會決定甚至認定小朋友該方面既能力,但現實可能只係家長既一廂情願,以小朋友對事物既表現是否符合家長心中既指標而去認定了小朋友是否合適該事物。

所謂家長認為合適小朋友,其實更大程度係合適家長期望而己。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

抱歉,可能我交代得唔清楚只係就讀英華既親友講佢同一部份佢識既家長唔敢,唔係全部家長
亦有些DIE HARD FAN係心甘情願留低,不過呢堆FANS有D都係諗住讀多1,2年走,唔會DSE,所以都唔CARE DSE成績
另外識人之前係英華書院教,話同小學反映過上到黎既,唔係好適應到中學教法,當然都係佢偏面之詞

入龍校應該睇清楚間龍中係咪啱心水,唔啱心水就無謂嘥時間,因為入咗龍校如果唔係求直升,最終只會係作繭自縛。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

認真講未讀過都唔知適唔適合甲之熊掌,乙之砒霜
不過都只好靠讀緊既小朋友,家長既評語(仲真係要交心先得,因好多讀緊既都好極端,一係勁讚,一係勁彈),升中等客觀因素
另外又想一提,直資仲有樣唔同係同學社經地位會比部份沙呂高,沙呂亦有機會比YW 多SEN ,但我個人覺得冇咩所謂

hkpapa852 發表於 21-6-24 08:45
入龍校應該睇清楚間龍中係咪啱心水,唔啱心水就無謂嘥時間,因為入咗龍校如果唔係求直升,最終只會係作繭自 ...
感覺依家入讀英華小學的,未必打算一直讀到中學。可能當佢三私一直之外的一直多d 目標跟本就係神校,多一間band1 直屬做backup, 進可攻,退可守。小學階段成績/體藝出色已經可以出去考插班,讀下唔肯走,直升中學也不失禮。運動方面了解不多,音樂/數學方面,YW表現還是非常出色的。

回覆 b3410 的帖子

對,如果好喜歡音樂,想參加樂團,就一定YW不過要有心理準備要付出

musiclover1609 發表於 21-6-23 14:22
沙呂小是BYOD,每個學生要自備iPad,很重視電子教學,你要看自己是否喜歡這點。
...
想問問沙呂BYOD嘅程度係小二起大部份科目都轉晒用pad上堂? 定仍然會有實體書只係用pad作輔助/堂上互動?

02413124 發表於 21-6-24 08:25

呈分試其實係校內試, 是否需要額外操練係學生同家長自己既問題
讀龍校如果長期成績僅僅合格, 都可能要操練先可確保成績達標上到中學部

kisani 發表於 21-6-24 11:22
想問問沙呂BYOD嘅程度係小二起大部份科目都轉晒用pad上堂? 定仍然會有實體書只係用pad作輔助/堂上互動? ...

我見我親戚小朋友係全部電子書,但都可以買多套實體書係屋企用。我問過小朋友就話輔助互動為主(錄音做present,Kahoot!,數學既app之類),一日太約用20%電左右。有訓練佢地抄筆記。功課都係紙本。

02413124 發表於 21-6-24 08:25

謝謝詳細數據即係其實有四成人會考入無英華咁好的中學
而考中學成績咁好,必定要好用功
我唔信天會跌落黎
所以愉快學習,有玩有讀,就應該yw

jennylady 發表於 21-6-24 18:43
謝謝詳細數據即係其實有四成人會考入無英華咁好的中學
而考中學成績咁好,必定要好用功
我唔信天會跌落黎

唔洗客氣,我都係copy 人
Band 2 能力勉強入到好似英華咁好既中學都未必好事
講真2邊讀過既親戚小朋友都已上年升中,2個小朋友都覺得係愉快學習,有玩有讀,不過認真,2個都係叻仔。

hkpapa852 發表於 21-6-24 08:27
明顯妳係一個為子女教學有準備既媽媽,但建議妳要睇濶D,升小時唔應該只睇升小,反而應該由上而下,由部署 ...

其實我已經睇到自己個仔適合乜嘢學校
要傳統教學,因為自學能力不高,但記性好吸收快,老師教就會識
如果讀國制學校就會突出唔到優點
但又唔可以找一間無咩活動和探索的學校
因為弱點也需要改進。

暫時細女我就未知點揀
但女已經睇到同哥哥唔同
女的理解理解能力比同年哥哥好
但吸收速度就哥哥快好多

所以我唔明點解可以三兄妹都讀同一間
沙呂係好出名的學校
但唔係個個人都可以一種學習方式

其實我考慮唔到大學咁遠
中途多變數
而且好多潛能其實要大d再發現
現在知能就他現在的特質去找學校

英華

回覆樓主:

正如,我一開始講,兩間各有優勝。謝謝各位咁熱心,詳細的分析,讓我從多方面去睇。Thanks.

hkpapa852 發表於 21-6-24 08:45
入龍校應該睇清楚間龍中係咪啱心水,唔啱心水就無謂嘥時間,因為入咗龍校如果唔係求直升,最終只會係作繭自 ...

講得好啱   學校都預你讀12年

讀英華,家長要投入嘅時間要遠比沙呂多。
三個小孩,要細心考慮分配的難度,入某小會必入/大機會入某中,只係一個美好嘅願景。

jennylady 發表於 21-6-24 18:56
其實我已經睇到自己個仔適合乜嘢學校
要傳統教學,因為自學能力不高,但記性好吸收快,老師教就會識
如果 ...

其實點解唔可以?

唔通同一間學校, 讀完6年後, 個個學生性格都一樣? (我諗如果入軍營訓練6年就可能會)

正如同一間屋兩兄弟, 一樣係父母一齊教, 唔通性格同興趣又會一樣?

不過大家無論拗, 各有觀點

我既重點係"家庭"優先, 妳係"個人"優先

hkpapa852 發表於 21-6-25 16:32

其實點解唔可以?
我赞成hkpapa的讲法,以家庭为优先考虑。名校之好,需要家长很多的投入。如果还有其他两个弟妹要分开2/3间学校来照顾,到时顾此失彼,很容易全盘散晒。反而读同一间很不俗的学校,进可攻,退可守,照顾又极度方便,而且有试卷笔记留传,温习都容易很多。

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,我係會揀沙呂嘅,亦係以家庭作考慮嘅人
以家庭作考慮,唔係對大嘅唔公平,要係價值觀問題,以家庭、以愛行先,再講,就係成件事logistic 易搞好多

沙呂係包容性算大嘅學校,講每年升頭級名校嘅,當然YW多,但要响YW排頭20易d,定沙呂考頭10易d? 有無聽過YW讀,家長同孩子都好大壓力? 又或者,小學階段,其實讀男女校比較好? 交通時間少,休息時間多咗,呢d係咪對孩子都好?
其實揀沙呂一d都唔係對大哥唔公平行為,就算得一個,沙呂都係唔容易放棄嘅好學校

每個家庭嘅考慮點都唔同,但升中嚟睇,沙呂唔會同YW有明顯嘅落差,我個人覺得沙呂以增值率嚟講,絕對比YW好!話哂,YW d學生個個都係揀過嘅精英

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題