用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 教育大學賽馬會小學
go

SFA vs 教育大學賽馬會小學   [複製鏈接]

如題!兩間學校用家,可比意見嗎?Thanks
   7    0    0    0

sfa 八九成入band 1

應該無一間津校可以做到

回覆樓主:

SFA 升中成績非常亮麗
賽小 升中屬大埔區 B1位不足

SFA
2020年升B1 + B2A-1C = B1/近B1
男生 85.06% + 12.64% = 97.70%
女生 96.43% + 3.57% = 100.00%

《小一選擇: APS vs SFA》#54 #55
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3823818&pid=48760394

囡囡現在讀私幼,谷得黎多互動,英文語境好,而囡囡比較多野講,好鍾意問問題,發表意思,其實SFA是否適合。

回覆 karkarsam 的帖子

1. 佢係咪遇強越強?
2. 兩間學校一段距離。返放學係咪考慮因素?

karkarsam 發表於 21-6-18 22:41
如題!兩間學校用家,可比意見嗎?Thanks
妳想係邊D地方去比較呢兩間學校呢?
如果講學術表現/能力培訓, 應該係無需比較

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-19 14:38
妳想係邊D地方去比較呢兩間學校呢?
如果講學術表現/能力培訓, 應該係無需比較

唯一挑剔係sfa三測三考,次次出成績表,小學六年對家長同學生都係痛苦既折磨。

回覆 karkarsam 的帖子

真心完全冇辦法比較,睇吓小朋友個人意願,同埋家長自己嘅想法~

我係大埔人,假設你住大埔,我大概明白你想法。
大埔有間好難入又受歡迎既學校係手,
要山長水遠,又要比錢出去讀SFA夠竟值唔值?
咁其實真係你對小朋友既期望是什麼了。
賽小雖受歡迎,但成績係大埔區小學來說並不是最佳。其受歡迎主因係校園大而優美,相對活動教學,而且小班。
如果你並無特別鬥心,只想小朋友輕鬆成長,應該是很好的選擇。
大埔區最好的中學是迦密栢雨,莫壽增,又是不是你喜歡的中學類型?
如果想小朋友更上一層樓,你有否決心和小朋友一起努力?如果有決心的話,相信金錢和地點都可克服的。
至於是否適合小朋友的問題,相信你最清楚,但我覺得小朋友可造性很高,適應力好強,學校收得,問題應不大。問題在大人的期望和決心,多過小朋友方面。

hkpapa852    發表於 21-6-19 18:10

留意SFA現在只有三考計落成績表only, 三測是歷史遺物了⋯

賽小....其實唔係咁好,不過

回覆 1998Ruby1998 的帖子

不過D乜嘢?好想知,因為賽小係我心中都幾好

回覆 xubin2008 的帖子

唔公海講~~~

回覆 1998Ruby1998 的帖子

好啦!但係我心濕濕~

sissielo 發表於 21-6-19 17:28
我係大埔人,假設你住大埔,我大概明白你想法。
大埔有間好難入又受歡迎既學校係手,
要山長水遠,又要比錢 ...
我完全有共鳴,為此我搬出九龍,去考心儀學校。

回覆樓主:

賽小只係因為小位所以好難入,但認真考慮下佢升中表現,其實唔太ok, 我諗你會有答案。

利申:曾經好鍾意賽小,111唔中,叩門2nd in止步,再插班收左,但認真睇升中就放棄左offer

回覆 aby336 的帖子

因為賽小可以Share大學嘅資源設施,係大埔一路都算是比較熱門嘅小學,但係我始終睇唔到佢升中派位結果,內心對呢間學校都有所保留!

xubin2008 發表於 21-6-19 22:02
回覆 aby336 的帖子

因為賽小可以Share大學嘅資源設施,係大埔一路都算是比較熱門嘅小學,但係我始終睇唔 ...

賽小2020年升中名單無每校人數
B1校10間包括他區官津5及直資3
本區無王肇枝?

Band^ 官津本區+他區+直私
B1 2+5+3=10間
港華 九華 |
九真 |
迦密柏雨 莫壽增 /
銀禧 仁愛堂田家炳
直資: DBS | HYS | 滙基KE

B2A-1C 1+1+2=4間
沐恩 / 體藝
直私: ICQM 培基

B2 2+2+2=6間
九鄧 |
恩主教 救恩 / 王華湘
直資: 德信 | 羅定邦

NR^^ 10+2+3=15間
圓玄第二 何郭佩珍 孫方中
迦密聖道 神召會康樂 靈風 劉梅軒
大光慈航 馮梁結 卍慈 /
粉嶺陳震夏 覺光
直私: 大光德萃 / 心誠 林大輝

名單上: 15+10+10=35間

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
^^ NR包括部份坊評B2及B3校

中學學位分配情況
https://www.edujcps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=2&pageId=2&nnnid=16

回覆 Poyau 的帖子

謝謝你,你真係一個數字人,從來都係可以精準嘅比到參考學字,但係呢間學並冇寫清楚升到具體的人數~比如升到體藝係多少人,只係知道升到邊間中學~

回覆 ucw 的帖子

返學放學時間,一定係大埔那間。但最concern係一間中文小學。
‹ 上一主題|下一主題