用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊個會有優勢一啲?
go

邊個會有優勢一啲?  

一線私小(級十內)VS 二線津小(級五內)
假設其他各方面差不多,例如操行、課外活動。
邊個會有優勢一啲?

tam_bb 發表於 21-6-18 15:01
邊個會有優勢一啲 ...

一線私小
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

當然係一線, 就算係一線考級二十分分鐘係考育局的次第排名仲高過二線津小級五

假設下:
St Clare 級十 VS 寶血級五

邊個學術成績更有保證?

王家爸爸    發表於 21-6-24 19:19

謝謝各位。因為我心入面有個疑問,就係,間間學校程度唔同,試卷題目有深有淺,咁咪唔公平?(例如有啲學校,小四嘅常識、中文,仍然有供詞填充,但有啲學校已經唔再供詞)咁試卷淺,易高分,排級名次就容易高。所以心中有這疑問。

tam_bb 發表於 21-6-18 16:31
謝謝各位。因為我心入面有個疑問,就係,間間學校程度唔同,試卷題目有深有淺,咁咪唔公平?(例如有啲學校 ...

用Pre-S1師兄師姐成績去排小學ranking, 所以一線二線小學會差好遠。

tam_bb 發表於 21-6-18 16:31
謝謝各位。因為我心入面有個疑問,就係,間間學校程度唔同,試卷題目有深有淺,咁咪唔公平?(例如有啲學校 ...

有啲小學級排名90仲係band 1生,有啲級9已經係band 2生。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-6-18 17:00
有啲小學級排名90仲係band 1生,有啲級9已經係band 2生。

兆強?? 級90 band 1...... 但分數係60-70

bananaGi 發表於 21-6-22 12:52
兆強?? 級90 band 1...... 但分數係60-70

呢間一定唔會,超過級100佢地既科分大部份8,7字頭

其實都好奇中學點樣去分小學學術程度?
睇RO?
睇過往收咗讀緊嘅學生表現?

請問三私一直/聖私/高主教/st Clare etc 的同名次水平Eg 二十名內係咪算同一個程度?

其實我都好想知道,in直資時,一線私小級十內,會否優勝過二線津小級5內?
因為我見雖然大家用同一出版社嘅中文、常識書(英文二線津小用淺書),但佢哋考試卷明顯係淺,例如小四仲有供詞填充。咁佢哋卷淺,科科高分,成績表望落去係靚㗎喎!in直資咪著數D㗎?

仲有考試時間,一線私小常識考卷限時30分鐘,但二線津小限時45分鐘。

其實唔好話一線私小同二線津小比. 一線私小同一線津小比, 英文已經有一條鴻溝. XD (當大家目標都係一線英文中學)

毫無疑問系私小。私小小朋友系揀過的,級十已非常不簡單。
三私的級10內基本可以話系全港學校任揀。二線津級5有咁大競爭力?

mikitsun 發表於 21-6-23 09:05
呢間一定唔會,超過級100佢地既科分大部份8,7字頭
排級100, 每科有7-8字頭?
咁仍然係b1 定 b2?

bananaGi 發表於 21-6-23 11:03
排級100, 每科有7-8字頭?
咁仍然係b1 定 b2?

應該band 1啦,佢地每年6x% 入英中。

成日都有報道,話某些小學,愉快學習,級頭嗰啲,又話考到邊幾間勁中學。所以想知係唔係就算二線津小,只要係級頭,就會有優勢過私小。

tam_bb 發表於 21-6-23 10:28
其實我都好想知道,in直資時,一線私小級十內,會否優勝過二線津小級5內?
因為我見雖然大家用同一出版社嘅 ...

一定係一線私小級十內比二線津小級5內有優勢. 6樓已答咗你中學可以睇到小學生嘅RO, 唔洗睇小學成績表都已大約知邊個學生叻D.

tam_bb 發表於 21-6-23 10:28
因為我見雖然大家用同一出版社嘅 ...

私小6年,從來考試溫書都係溫工作紙……

gigayan 發表於 21-6-23 11:57
私小6年,從來考試溫書都係溫工作紙……
認同。私小,精華盡在工作紙、校本冊,教科書反而係輔助,所以私小先有存在價值。

gigayan    發表於 21-6-23 12:51