用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網 vs 48校網
樓主: Ekika1210
go

34校網 vs 48校網   [複製鏈接]

回覆 maggie-tmK 的帖子

先唔考慮小學, 如果 35 網唔中要出果欄, 48 網最遠都係油塘至九龍灣, 出左果欄你有冇信心叩回 35 網小學 ? 首先點解要將 2 校比較先 ? 係要選一間適合自己小朋友既學校, 如果要 B1 行先, 平兆好似岩 D, 黃宣英文是否淺 ? 唔知你淺既定義是什麼, 英文真係由細要浸到大, 學校不需要谷, 英文都可以 9X, 英文堂全英教學, 但我選黃宣就係因為教學理念適合自己小朋友. 利申: 我當年住 35 網, 出左去果欄, 叩回黃宣, 小二搬去觀塘, 依家小朋友小五, 冇轉校. 當然我唔轉校既原因係要小朋友留在 KL3 升中啦.
最緊要, 35 網出左去果欄, 你有冇信心叩得返 ?

回覆 maggie-tmK 的帖子

我唔識人讀平兆, 但佢係 48 網係龍頭的話, 英文應文不淺, 跨區升 B1 又靚仔, 老師又做到黃宣的關愛, 得罪講句為何仲要跨區叩門 ? 黃宣大部份校車往返九龍東, 我們揸車返工返學, 黃宣程度係米淺, 我真係冇同出面 / 同校網的學校比較過, 我仔讀得開心, 校園生活愉快, 同老師打成一片, 銜接英中既準備做得幾好, 我們 OK 了, 當然升中派位真係冇平兆咁多神校啦, 我留在 KL3 中學網既原因, 因為我同老公當年都係在何文田讀書, 太約知道那邊中學既情況, 最後選一間係合適既學校比自己的小朋友, B1 既光環係米主要因素 ?

回覆 pennysiubobo 的帖子

要 2nd 才見主任 / 副校 / 校長, 唔知樓主入左 2nd in 未.

pennysiubobo 發表於 21-6-21 10:57
19號講,應該已經收到通知,我跨區都比校長問,利申:我派得唔好⋯
我當年係見副校, 小一做阿仔既副班, 依家小五教佢宗教, 副校同阿仔係打成一片, 好 FD , 感恩阿仔在黃宣遇到幾位伯樂.

Ekika1210 發表於 21-6-21 11:07
唔好我叩黃宣
我係問34同48邊度好啲
如果唔怕路程辛苦 34 網, 正等於香港爸爸講, 升中選擇多 D, 48 網升中都幾困擾.
34 網仲有一間合一堂, 都幾受歡迎.

tinkerbellfairy    發表於 21-6-21 11:16
‹ 上一主題|下一主題