用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績差
樓主: Cherryroy
go

成績差 [複製鏈接]

第一步分析下分卷錯D乜先, 唔識?大意?唔夠時間?咁先可以對症下藥。
轉唔轉校成績只係其中一個考慮因素, 最主要你覺得教學方式係咪適合你小朋友呢?不過如果無法改善而成績長期處於下游, 我都讚成轉校, 一來成績顯示學校可能不適合小朋友, 二來長期成績差會打擊小朋友自信心的。

pollywcw 發表於 21-6-17 00:39
開頭我都冇方向求其買咗堆練習. 後來過咗上學期, 我就留意到評估部份範圍係跟據書本教過topic . 佢學校用lo ...
可惜有D小朋友唔係你叫佢做佢就做, 我個小3, 叫佢自己睇書一定hea睇, 睇完無乜得着, 兒家harry potter我都係一句句叫佢讀比我聽, 去到(我估佢)唔明D位解比佢聽(因為佢唔明永遠唔會問), 究竟幾時先可以唔駛陪太子讀書…

964000 發表於 21-6-17 16:47
Harry Potter要一句句咁讀又要人解釋真係好難enjoy, 不如睇吓短一D嘅書先。
問題係無乜書會令佢提起興趣, 所以咩書都好, 長短深淺都係叫佢一句句讀。
原本係magic tree house同geranimo stilton夾住睇, 但我覺得magic tree house太重複太悶, geranimo stilton用字唔係好深但個humour太深。跟住睇左本roald dahl又覺得唔係太好睇, 最後反正屋企有幾本harry potter咪試下睇囉, 點知佢又唔抗拒喎(但不等如佢會鐘意到自己睇), 咁睇下睇下又睇左200幾頁, 可能因為每睇完一個chapter我都會比佢睇返電影個段, 佢覺得得意呱。

兒家我叫佢自己睇的只係P.6的閱讀理解練習, hp仍然都係佢讀比我聽, 順便練埋speaking。唯一煩腦係唔知幾時先可以放手…

964000 發表於 21-6-17 22:13
試吓branch series dragon masters
Secret agent Jack Stalwart
A to Z Mystery 呢D
會唔會自己睇書我覺得同性格有關, 多過同睇咩書有關。
老實佢太hea平時太多野都唔會自己做好, 更何況睇書呢?

GreenMaDad 發表於 21-6-20 09:45
不好意思,我會提議要快轉校,不是轉去二線學校,而係去非傳統學校或國際學校。初小全部科目吾合格係好誇張 ...
小一唔合格都好多原因, 不能一概而論, 不過如果出現以下情況比我一定轉:
1) 預見努力後情況都不會改善
2) 不合格之餘, 讀得唔開心, 自信心低落
3) 持續兩年(即升小三)仍未達要求

另外我想講, 轉去非本地課程並非仙丹, 最重要小朋友適合咩教學方法。

Cherryroy 發表於 21-6-20 19:11
回覆 littlewoman444 的帖子

我有同佢回顧番啲考試題目,之後再比佢做番1年級嘅練習(差不多題形),我發覺佢 ...
你講的問題, 做多D練習, 一般小朋友都應該會有改進, 雖然未必會取得高分。
如果比我, 留級不如轉校。
‹ 上一主題|下一主題