用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試與考4級琴需要取捨嗎?
go

呈分試與考4級琴需要取捨嗎? [複製鏈接]

囡 區b1 小學,學校150多人 , 排90-100左右. 不是很穩定. 呈分1不理想. 兩課主科各63分,一主科 73分. 數學弱.老師要佢練多啲.想入Band 1中學

囡有學琴不是很有興趣. 我自己覺得要她學一門手藝到時讀書唔成書可以教琴. 所以逼她學.她自己喜歡學畫.嚟緊八月考四級 ,現在還未熟,老師要佢勤力啲.

大家觉得需唔需停咗彈琴專注考呈分試?

6    0    0    0

專注呈分試吧,升中都係第一睇成績的

鋼琴除非叻到有國際獎項才有用,無獎的八級對升中都無幫助的,只系叫做填表音樂藝術一欄唔洗空白,份表無甘空虛啫
考曬呈分試再努力考琴

根據朋友的經驗,小朋友最好升中前考到樂理,否則好易放棄

王家爸爸    發表於 21-6-17 17:16
2jkidsfather    發表於 21-6-14 10:03

要追多幾多名次才可以b1
4級鋼琴對升中沒有幫助的,何況小朋友不喜歡學琴,將來好難再繼續學,我會停學,全力專注學業

LeeCC 發表於 21-6-13 17:44
專注呈分試吧,升中都係第一睇成績的

鋼琴除非叻到有國際獎項才有用,無獎的八級對升中都無幫助的,只系叫 ...

謝謝分享意見

babycute2009 發表於 21-6-13 17:55
要追多幾多名次才可以b1
4級鋼琴對升中沒有幫助的,何況小朋友不喜歡學琴,將來好難再繼續學,我會停學,全 ...

謝謝分享意見

kelly6688 發表於 21-6-13 17:31
囡 區b1 小學,學校150多人 , 排90-100左右. 不是很穩定. 呈分1不理想. 兩課主科各63分,一主科 73分. 數 ...

級名次唔理想,樂器4級冇乜用,停左專心谷呈二呈三,尤其阿女都唔鍾意。畫畫阿女鍾意可以繼續,一來呈分有用,二來阿女鍾意當舒緩壓力。

kirstyau 發表於 21-6-13 18:05
級名次唔理想,樂器4級冇乜用,停左專心谷呈二呈三,尤其阿女都唔鍾意。畫畫阿女鍾意可以繼續,一來呈分有 ...

關鍵就係佢本身唔系好大興趣,如果本身好中意的,可以繼續學,但暫時唔考級,讓她keep住個興趣和舒緩壓力

無興趣的小朋友彈琴系壓力來源,有興趣的小朋友彈琴就係舒緩壓力的途徑

王家爸爸    發表於 21-6-17 17:27

LeeCC 發表於 21-6-13 18:23
關鍵就係佢本身唔系好大興趣,如果本身好中意的,可以繼續學,但暫時唔考級,讓她keep住個興趣和舒緩壓力 ...

甘緊係啦!佢迫阿女學又唔鍾意咪壓力。會自動自覺唔洗人叫閒時都彈奏下就舒壓。

我個2個從來唔係考級都唔掂下件樂器練,不過我地都唔追考級,阿妹小六都係得個4級,6級開左成年都未錄影得,冇眼睇。不過有始有終,考埋個6級就可能停,除非佢自己想繼續。

大既唔係中學要keep真係停鬼左佢。

醒目開學勳章 王國長老

鋼琴4級的確對升中幫助唔大。你要衡量吓已付出幾多時間,定而家堅決斬纜。要有心理準備,今日斷咗學,上到中學都唔會有心思pickup返
的確,主科分數好緊要

簡單d, 你想囡囡有一門手藝教琴但入U 無望? or 入U 做大學生但琴藝只得5級?
又問下囡囡想成績好定琴藝叻? 時間唔等人,決定成績就衝成績!決定彈琴就唔好諗band 1!要追一定追得到,加油!

呈分試緊要d

琴如果有興趣,之後再學。

追左成績先

我覺得兩樣嘢完全無關係

學唔學琴係睇興趣
呈分試並不是日日由朝讀到晚
比較緊張啲叫做考試前兩三個星期
但都唔會不停溫書
以我仔女為例,佢哋唔學琴就會去打機,唔會額外花時間溫書

囡 區b1 小學,學校150多人 , 排90-100左右. 不是很穩定. 呈分1不理想. 兩課主科各63分,一主科 73分. 數 ...
個女無興趣學琴的話,係關鍵時刻仲迫佢考個咁低級別既樂器嚟為乜先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

回覆樓主:

親戚女兒小六停學,上左1a中學,一路衝衝衝,上左科大後自己有興趣pick up彈番

重點係小朋友冇興趣彈,關鍵時刻就停咗佢算,呈分試最重要!

#老實講,就算鋼琴8級對升中都冇乜幫助,除非將來向音樂發展或對鋼琴有興趣可以繼續學落去
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Froggy_joe 發表於 21-6-13 20:36
我覺得兩樣嘢完全無關係

學唔學琴係睇興趣

同意2者無必然關係,停咗學琴係咪成績一定突飛猛進?最重要是有無心。
4級鋼琴對升中嚟講一定係無咩用,阿女唔鐘意就無謂勉強,少樣壓力,增加家庭和諧。
但是成績否就會有進步?真係好睇小朋友本身性格和鬥心,今次是一時失手定一直成績都係咁上下?佢自己對升中又有咩諗法?期待?
如果係我,無心機學就停咗佢啦,但不要將學琴同成績2件事太排勾。

HK-MAN    發表於 21-6-15 22:54

其實未必需要停琴,因為我覺得學琴對考呈分試影響唔大;但考級應該延後,主力搞呈分試先,遲啲等考完呈分試直接考五級都得
但如果小朋友唔鐘意學琴又係另一個講法,有啲小朋友迫得,有啲迫唔到

Honore 發表於 21-6-14 10:28
其實未必需要停琴,因為我覺得學琴對考呈分試影響唔大;但考級應該延後,主力搞呈分試先,遲啲等考完呈分 ...

對。我2個對樂器零興趣天份,但個細小6都有繼續學,重點係冇迫佢練琴(每個月比琴費會 ) ,早2個星期阿妹冇啦啦搵本琴書拉天空之城( 因為睇完宮崎駿卡通片 摷返本宮崎駿琴譜 )。其實學樂器最想見到佢地會自娛。

大小6考5級琴,依家就升中四先考6級,其實5之後點會考6,但阿女鍾意,佢喜歡啦!

總結,自己係讀書行先,樂器冇天份,就順其自然學,衰D甘講我2個係hea學。

坦白講, 令千金呢個排名, 要升上B1難度頗高

小強雖然係區內強校, 但如排名在70以後, 基本上都唔好有期望

諗吓要未來兩次, 上得番70名以前 (起碼2次都要60, 甚至50先有機會拉得番) 既成功機會.

現實一點去搵下好既B2中學吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題