用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教call waiting了
go

高主教call waiting了  

剛剛收到高主教call waiting, 已reject, good luck to all!

回覆樓主:

收到 已reject

收到也reject 了

好奇問下大家,派咗邊間reject 高主教?

好奇一問,依家高主教唔受歡迎咩?點解個個都唔要,我聽聞好難考嘅

派左Marymount

回覆 applechan2010 的帖子

congrats😍

回覆樓主:

今日都收到。未決定。

女仔讀高主教好嗎?

xubin2008 發表於 21-6-10 21:56
好奇一問,依家高主教唔受歡迎咩?點解個個都唔要,我聽聞好難考嘅
今年收200人呀,5班,冇往年咁難㗎喇,不過只此一年,因為逢5年一轉,所以多call waiting,如果有心人,可以叩下門。

回覆 PTL_L 的帖子

原來係咁,明明記得間好難考,又睇到人哋話放位

xubin2008 發表於 21-6-10 23:11
回覆 PTL_L 的帖子

原來係咁,明明記得間好難考,又睇到人哋話放位
應該呢幾日call waiting,加上多人離港,學生比之前少,又多左一班,機會大好多。另一方面,Rc 學費唔平,連同褓姆車費用,$8000,未計學野、飯錢之類,我想所以如果有可接受的津校offer,而家庭經濟情況一般的情況下,我都建議揀津校,有細佬妹更加揀可接受的津校。

回覆樓主:

你們有沒有寫信?幾多封?

PTL_L 發表於 21-6-10 23:16
應該呢幾日call waiting,加上多人離港,學生比之前少,又多左一班,機會大好多。另一方面,Rc 學費唔平,連 ...

雜費幾多?飯$,學校興趣班又幾多左右?

冇寫過信,都有收call

bonnieleong 發表於 21-6-11 02:17
雜費幾多?飯$,學校興趣班又幾多左右?
雜費幾百(全年)、飯錢每月平均$3/400、興趣活動視乎咩活動,學樂器會較多,$5000左右一年,不過唔係強迫性,自願性。至於港島的褓姆車或校車不貴,$1xxx,過海較貴。補習、校外興趣活動多多少少就睇個人喇。大部分有弟妹,rcps都會收返,但支出就double,當然有很多家庭afford 到,如果經濟許可,我覺得值得投資起教育上。另一方面,如果弟妹唔報rcps,升小自行得10分,就真係麻煩喇。

回覆樓主:

謝謝你每次詳細解釋

收到但rejected

PTL_L 發表於 21-6-11 06:50
雜費幾百(全年)、飯錢每月平均$3/400、興趣活動視乎咩活動,學樂器會較多,$5000左右一年,不過唔係強迫 ...
我仔讀埋今年升中了, 在這兩年疫情下學習, 高主教真係做得好好,網課做足, 要教O既知識一定唔會慢/無, 而且更超出一般小學應學的有余,
尤其是英文課程, 完了呈三後, 呢幾個月所教O既已經係中一O既課程,
寫作也是, 其實全年P6已經不再作D 4幅圖等英文作文了..
所以我認同樓上講, 真係如果能夠比到的是值得投資在高主教,
到升中時, 你一定會覺得是值得的.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

回覆 bonnieleong 的帖子

無寫過信