用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC ONE
樓主: culver
go

[英國] HSBC ONE   [複製鏈接]

回覆樓主:

我新鮮熱辣尋日我同呀女各自在網上申請hsbc uk戶口, 網上自己申請要有e-banking, 不用見面,  任何戶口完全不用收手續費, 佢話14天完成, 會寄張debit card嚟香港

minmin 發表於 21-6-13 14:03

呀女已滿18歲, 可以自己申請.
我致電 問過HSBC國際部熱線,他說兩星期應該ok. 另外我朋友上個月也網上申請, 他說三星期收到debit card.
你也是網上申請? 是否有致電hsbc國際部問status?

CircleFat 發表於 21-6-16 15:36
回覆 whoo99 的帖子

HSBC 真好, 提供了更方便的開UK戶口服務給18歲以上的人, 不用去銀行辦理, 又不收費,  ...

直頭好識做生意啦! 其實學生過到英國都會開戶口, 而家喺香港開咗HSBC UK, Barclay Bank咪無行lor... 另外連所有唸住用BNO Visa 過UK既都做埋佢地生意

回覆樓主:

我致電HSBC HK 問status, 佢話我戶口6月17號已成功開戶, 但唔知debit card要等幾耐先收到!

回覆樓主:

update下大家, 我到今時今日都未收到 hsbc UK任何一封信... 我打去香港hsbc問sort code同account number, 之後叫佢駁過英國, 我uk戶口已經activate咗喇

Joe8889 發表於 21-7-9 12:28
回覆 Charissema 的帖子

我都等左1個月仲未見想問個hotline number是什麼?

2233-3888, 你比P字頭嘅reference number 便可 check status.

Joe8889 發表於 21-7-12 19:33
回覆 大笨鐘 的帖子

我今日收到去信dated14/6

我到今時今日乜都收唔到

王家爸爸 發表於 21-7-19 13:15
打電話俾你既HSBC客戶經理,叫佢安排DHL,第二、三日就到。

但係張debit card已寄出左, 係咪要cancel先再補發寄dhl?

王家爸爸 發表於 21-7-19 13:08
如果經香港HSBC開,唔需要英國地址。

果封6月18日 關於tax嘅信反而上星期尾收到, 6月17日寄既welcome letter 同debit card 仲未收到

王家爸爸 發表於 21-7-19 13:46
我小朋友收到DHL之後,客戶經理叫我收到舊嗰張既時候,自己剪爛佢就得。

唔該曬! 我上星期打電話去問, 佢叫我等下先補發, 因為係程序上係要先cancel第一張卡, 補發又需時喎....請問你補發張卡等了多久? 寄DHL係咪我地比錢?

回覆樓主:

update 下大家,  終於我同呀女張debit card 同 password都收齊! 原來係visa debit card, 即係可以用visa 同 提款功能?

culver 發表於 21-7-23 13:33
Yes
上網買嘢可以當 visa 用,揀返 visa 嗰項,不過係戶口即時扣錢
去超市買嘢,話用 debit, 就 contactl ...

唔該曬! 即係用visa功能, 但係冇credit line, 即時扣款.

mcl203 發表於 21-7-23 16:24
Visa / MasterCard只係一個付款嘅平台,只係Debit卡無透支功能,ApplePay都可以加張卡入去~~~
...

明白(emoji)
‹ 上一主題|下一主題