用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門難
樓主: kpc2015
go

叩門難 [複製鏈接]

我反而想知如果自行收咗但又想叩門。學校係咪較少揀呢類學生?

kpc2015 發表於 21-6-3 17:49
其實是否好多人雖已抽到甲一/乙一(地區一線), 都會走去認為更好的學校叩門? 令到好多人叩門, 派到寶校想番 ...

叩真係冇問題,我派咗乙一,因為剛搬入這區,連點去都未知,如果叩到一間自己熟d嘅,又有乜所謂呢

好似搵工咁,最緊要自我增值。

仲有,大把已手握直私的學生去叩熱門官津。曾有已在私小留位的家長親口同我講,她一共叩了20幾間。

回覆 CYY2016 的帖子

點解會有呢個疑問?

這幾天打聽朋友得到什麼派位

一個老師認為讀書不錯小朋友派到本區最差學校,媽媽和我說的時候幾乎要哭了。。
然後,一個公認讀書和紀律都一般的小朋友派到本區比較好學校

一來一回對比,我覺得好真實,好震撼
抽獎真的是抽獎啊。。好唏噓

beetle910    發表於 21-6-7 15:36

叩門人之常情 你叩咩都唔使同人講,你覺得有能力 向上流 咪叩囉

其實都係抽獎運,抽得好或不好,都可以再憑實力去叩門,想去咪去試下。

Azzurro 發表於 21-6-5 02:24

一個老師認為讀書不錯小朋友派到本區最差學校,媽媽和我說的時候幾乎要哭了。 ...
小一派位, 除咗運氣, 仲要有D填表技巧, 如果保險線set得好d, 就唔會派到去最差嘅一間吧.

tantanmama 發表於 21-6-7 09:47
小一派位, 除咗運氣, 仲要有D填表技巧, 如果保險線set得好d, 就唔會派到去最差嘅一間吧.  ...

同意,當然我沒繼續問細節

到派彩之後我發現很多人還是完全 / 局部不知道抽獎如何運作。。
同一時間很多人都唔知道叩門難度。。

呢個真的依賴幼稚園有沒有同家長輔導遊戲規則

我覺得運氣佔大部份. 有私小BACKUP 很重要, 至少抽到寶校時, 不必徬徨至開學
雖然有叩門, 但位少, 更要和有直私在手的高手爭一線,神津, 重有很多不是派到寶校, 抽到乙一, 乙二, 都出去叩.
大部份津小, 叩門都只限數日, 就算交到表, 又面見得幾多間?
由考直私開始, 足足搞左成年! 唔好彩, 重話要繼續作戰, 插小二, 真係怕怕
我其實好想和小朋友玩多些, 不再想日日和他操學術, 練面試, 拍片呀!

醒目開學勳章 王國長老

Azzurro 發表於 21-6-5 02:24

一個老師認為讀書不錯小朋友派到本區最差學校,媽媽和我說的時候幾乎要哭了。 ...

樓下都講得啱,派位就係咁,無奈,但要識止蝕
我識人自殺式填表(自己去考私校就山大大聲話最緊要平安快樂考唔到無所謂;填表時幾大都塞晒名校入去)
結果天主教徒派到最區內唔受歡迎嘅其他宗教學校

佢選擇回流

希望你朋友叩門成功,唔私嘅努力keep多年,考插班

叩門,甚麼情況下都可以叩,無須理會他人想法如何,最重要係自己認為真係有如此需要,唔係為集郵而集郵,去證明自己嘅實力,根本無諗過會去讀~~~

Charlotte_mom 發表於 21-6-7 16:13
我識人自殺式填表(自己去考私校就山大大聲話最緊要平安快樂 ...

雖然不是我的小朋友,我還是希望付出過的小朋友,得到更好一點的結果的
她的家庭住公屋,可能因此沒報名直私。另外當然是保險線問題。

派到乙一再出去叩門有咩咁出奇同唔應該? 當年我小朋友派位, 我心儀和適合的學校全在區外, 區內我一間都唔啱心水! 即使派到乙一比我, 我都唔會合意唔會開心!

叩門睇實力,要一年時間來準備, 自己 (尤其係15分或以下人士)
沒有好好裝備小朋友, 唔怪得人哋做晒準備d好位架喎, 有乜理由要中乙一既人唔好去叩門, 留返比d派得差既去叩? 呢個咁既理論, 一聽就feel到對派到乙一既人唔公平啦.

ipki    發表於 21-6-10 10:13

Set 保險線都難! 自以為較差的, 可能都是人人的保險線, 一樣爭崩頭! 填更差的, 就算派到, 可能都不高興. 最後一樣要出去四處叩門

Charlotte_mom 發表於 21-6-7 16:13
我識人自殺式填表(自己去考私校就山大大聲話最緊要平安快樂 ...
自殺式填表只合用於下列情況.........

有私小BACKUP 很重要!
有私小BACKUP 很重要!!
有私小BACKUP 很重要!!!

有的學校叩門只要注冊證副本, 有的要自行申請表, 又的大抽獎都要!

我覺得有的學校會考慮考生有咩學校在手. 例如有人抽到旅小走去叩油天, 學校會不會唸他係咪真係會轉過嚟?

kpc2015 發表於 21-6-8 13:55
Set 保險線都難! 自以為較差的, 可能都是人人的保險線, 一樣爭崩頭! 填更差的, 就算派到, 可能都不高興. 最 ...
其實深水埗同沙田學位緊張係人都知. 可能楊局長覺得有學位比你就得啦. 唔鍾意, 家長可以選讀私校/國際...是家長自己要帶幼稚園學生四出叩門, 不是政府問題喎.  佢關心扯旗同唱歌多D囉!
‹ 上一主題|下一主題