用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教過來人家長什麽時候開始讓升中學生開始“歸位” ...
go

請教過來人家長什麽時候開始讓升中學生開始“歸位” [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-27 12:15
某程度上我亦同意,求學並非只求分數,但正正就係因為咁,更加應該讓小朋友明白,作為學生應有嘅態度。

...

講得好好
中學,尤其高中,課程內容多,老師會假設同學已經備課,上課只係講重點同攞分位。我女有啲同學只靠聽課,即使幾留心都一頭霧水,功課又唔識做,考試吊車尾
所以學習態度,尤其備課同温書嘅習慣好重要。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-5-27 12:25

200904 發表於 21-5-27 14:56
回覆 YolandaTam 的帖子

嗯,如果這樣,我也會引導小朋友對應調節學習方法。在課前自行先預習。希望幾年之 ...

加油
又唔駛俾太大壓力自己嘅,我哋只須講咗要講嘅嘢(講一次好啦,費事佢哋覺得煩)就算啦,聽唔聽由得佢哋啦,畢竟讀書嘅係佢哋又唔係我哋。
大家互勉!

200904    發表於 21-5-27 15:37

mcl203 發表於 21-5-31 11:22
點解上堂聽書,測考前少溫,就係學習上態度出現問題?學習態度良好嘅,係並非一成不變去走佢人生嘅學習路~ ...

因為如果習慣少温習,好難適應高中 DSE 囉,識得讀緊或近年讀過 DSE 理科課程嘅朋友會明白。
因為課程多,時間趕,老師唔夠時間深入講解,如果只靠聽課,除非係天才,否則未必應付到測考,最惡劣情況可以係連題目問乜都搞錯。另外考試卷又深又長,例如 Chem, 我女話嚟緊大考三小時, MC 40題,LQ 14題,廿幾三十版卷,跟本係同時間競賽:你一見到條題目要即寫先至做得晒。咁如果平時少操題,即使明晒,都輸速度,結果低分。

mcl203 發表於 21-5-31 11:48
我並非指中學階段,初中,中中,高中,已經唔同吧,亦係我所認為,態度良好,唔會用一個學習模式去應付不 ...

咁樓主女兒升中,我哋咪只講中學囉。
讀大學,如果遇着上課自吹自擂,只講自己一家之言嘅教授,更不能只靠聽講。

mcl203 發表於 21-5-31 12:07
越講越遠~~~

有網友將溫書方式,和判定學習態度欠理想,似乎有少許混亂了~~~

冇遠到呀,我認同你講唔同階段有唔同學習方式,但相信温習方式有喺相當程度上係學習態度嘅表現,所以同洋蔥頭媽咪一樣建議樓主留意女兒態度,如果邊部分令你誤會,我致歉。
我見好多小學時靠天賦聰明,留心聽課名列前茅,到中學因為仍抱住上述態度,唔慣多温習,即使留心聽課卻一落千丈,再之後因為挫敗,索性放棄,實在好可惜。人嘅習慣唔係一日兩日形成,如果初中唔執好,高中更無時間。
‹ 上一主題|下一主題