用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣及葵青區中學History 是否全都用中文教的? ...
go

荃灣及葵青區中學History 是否全都用中文教的? [複製鏈接]

各位好:
請問荃灣及葵青區中學History 有那間是英文教學的?

謝!

0    0    0    0
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

唔會全部學校都係用中文吧,我相信至少幾間band1唔會啦

AppleChow 發表於 21-5-18 14:32
各位好:

唔會掛。叫得英中既,應該都英文教啦,我理解咋。

各位好:

你只要上edb 網站搵中學概覽,再搵荃灣/葵青區,㩒入學校,就會搵到你想知既資料。

各位好:

英中的用英文教History
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-5-18 16:58
英中的用英文教History

未必架。見過仍然有英中剩返西史一科用中文教。(不是荃灣葵青)
建議樓主瀏覽中學概覽最穩陣

回覆樓主:

荃灣/葵青B1用英文考文憑試歷史
除咗83/李兆基/陳兆民無開歷史科

https://www.plk83.edu.hk/home/home.php

https://www.lskc.edu.hk/images/about/Subjects_Offered.pdf

https://twghczm.edu.hk/tc/class-organisation

nillnill 發表於 21-5-18 18:09
未必架。見過仍然有英中剩返西史一科用中文教。(不是荃灣葵青)
...

原來英中可以選擇個別科目用中文?

BTW,history讀西方歷史,用中文係咪有D怪呢?想起D翻譯人名地名好長就

nillnill 發表於 21-5-18 18:09
...

馬可賓 白約翰 李嘉誠?
請問知唔知為何用中文考歴史

LeeCC 發表於 21-5-18 19:51
原來英中可以選擇個別科目用中文?

BTW,history讀西方歷史,用中文係咪有D怪呢?想起D翻譯人名地名好長 ...

我都有這疑問?
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

Poyau 發表於 21-5-18 20:20
馬可賓 白約翰 李嘉誠?
請問知唔知為何用中文考歴史
我細個中學讀西史時都係用英文,所以都極難想像中文教西史。你猜到我指李嘉誠,2019去聽李嘉誠開放日,聽到一間叫自己做英中的中學,竟然剩低西史科用中文教(通識另計),決定走人,無考慮。
可能這些中學本身都是由中中逐步轉成英中,都是從數理科開始,經過多年,剩低歷史科未有能力轉呢?

nillnill 發表於 21-5-19 02:22
我細個中學讀西史時都係用英文,所以都極難想像中文教西史。你猜到我指李嘉誠,2019去聽李嘉誠開放日,聽到 ...

呢個post令我長知識,原來英中可以History 用中文教

嘩! 用中文好難記,咁syllabus 係咪同英文考History一樣呢?

我記得舊年DSE爭議題利多於幣係中文考嘅歷史科,我覺得應該係唔同syllabus。

gracelam 發表於 21-5-19 09:41
呢個post令我長知識,原來英中可以History 用中文教  

嘩! 用中文好難記,咁syllabus 係咪同 ...

我都系第一次聽

其實用中文考history的學校是否不是英中,只是有開英文班的中中,或者部分科目用英文的中中?

LeeCC 發表於 21-5-19 09:47
我都系第一次聽

其實用中文考history的學校是否不是英中,只是有開英文班的中中,或者部分科目用英文的 ...

11樓有講李加乘,之前由中中轉英中

gracelam 發表於 21-5-19 09:50
11樓有講李加乘,之前由中中轉英中

樓上所講的學校都唔係我區,所以我一間都唔識,不清楚佢地背景,只係估下咋

樓主嘅意思係指英中但西史用中文書,定係英中用英書但用中文教?

我讀書時期就係用英書但中文教。

rulerL 發表於 21-5-20 14:07
樓主嘅意思係指英中但西史用中文書,定係英中用英書但用中文教?

點解人人都話以前讀書系英書中教?我以前年代都係英書英教架,除了PE堂系用中文

各位好:

我知道何傳耀同可風係英書英教,去到某啲位(可能同學唔明)會輔以廣東話。

rulerL 發表於 21-5-20 14:07

是中中,但有開英文班,中ㄧ至三有兩班是全部用英文教,而歷史都是由中ㄧ至三也是用英文書用英文教及考的, 但現時説中四開始歷史用中文書中文教及考,這真是一個大問題。

Tks!

LeeCC 發表於 21-5-20 14:16
點解人人都話以前讀書系英書中教?我以前年代都係英書英教架,除了PE堂系用中文
...

可能你讀嗰間係真英中,我哋讀嘅係叫做英中。(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題