用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請指教! 小四轉去IS, 還是小六後轉去IS呢? ...
go

[其他] 請指教! 小四轉去IS, 還是小六後轉去IS呢?

個女而家讀緊LS小四,打算升中會讀IS,
請問大家會在小五前已轉去IS,還是會等小朋友讀完小六先轉去IS呢?
請指教! 現在有點迷茫~

**女兒都喜歡IS學校,亦有升中到IS的打算
**成績由小一至小四都好好,不是因為成績差追唔上而轉IS

回覆樓主:

IS升中Y7 = 小六

baby.hung 發表於 21-5-14 16:01
請問大家會在小五前已轉去IS,還是會等小朋友讀完小六先轉去IS呢?
...

報左考左先,心儀IS有位就轉,呢兩年移民潮係個難得機遇,遲下好難講!學位呢家野可遇不可求,近十幾年IS學位都爭崩頭,你見新校愈開愈有就知個需求有幾大,唔好諗得太理所當然,如果冇位,你小朋友幾叻都好,可能連interview機會都冇。當然,如果願意巨額買優先債券,或者唔介意做白老鼠讀新校就另計

LS轉IS越早越好,早轉早享受。
Year 7都係一個好時機,讀完LS小五就轉IS中學部第一年。

回覆樓主:

個人認為,如果一心諗住轉IS,就唔好要小朋友考呈分試,五六年級集中火力都係谷成績,咁樣既學習環境對小朋友黎講無咩實質好處

有心轉越早越好,一來你想入嘅未必有位,二來學習環境氣氛完全唔同,你local 成績好唔代表適應到…IS有IS嘅學習方法

...
盡快轉會好啲,原因:

1. 始終LS同時IS英文有段距離,愈高年級差距愈大。早啲適應會好啲,因為讀IS小學比較輕鬆,一上到中學其實都好忙。如果讀IS就要英文書寫發表達能力都好好。

2. LS小五、六以預備升中試為重心,非常著重考試準備及催谷,如果無唸住升LS,如果家庭可以負擔多幾年學費,小朋友無謂去受苦。

3. 小朋友可以輕鬆學習,享受返童年,都係好事。升上IS中學,都會多project 做。

4. IS 不是俾讀唔到 LS、成績差嘅學生入讀。 IS 嘅 waiting list 真係可以好長,可以咁啱有位,好快就入到,亦都可以排一兩年都無位,所以預早申請係有著數,唔係話一報名就有位。

總言之,你想入心儀IS 就要快啲申請。

學費唔係問題的話,當然即轉。

1. 前輩教落,IS小學係精粹,最輕鬆得嚟學到最多嘢(思考模式)。中學開始好chur,中學先嚟轉,根本感受唔到IS最美好之處。

2. 成績唔好先真係入唔到心儀IS呀,唔好再諗住成績唔好嘅人先要入IS啦。

3. 除非咩IS都接受(新開、商場學校、未有track record 之類),否則IS唔係話讀就讀,都要有位先有機會俾你面試,莫講話收你。

4. 而家小四,即係新學年LS小五、一般IS year 6,仲趕得切報再下個學年 year 7 其實已經係中學 mass intake year。實在冇繼續等嘅原因。

5. 有冇外國護照?有冇家長alumni priority? 有冇sibling priority? 了解左有心儀學校未?如果以上全部都冇,建議你今個weekend 好埋頭苦幹睇下學校資料,睇下想入咩學校先,track record 好、設施好嗰啲,勸你盡快聯絡admissions officers了解下報名情況。

回覆樓主:

建議參考教育局國際學校個site,就location和中學銜接鎖定幾個目標先,再入學校網站了解學制/學費/學生成績,最後來EK看相關comments
https://internationalschools.edb.hkedcity.net/where_they_are.php?lang=tc

其實我仔都係讀緊小四,上年都係抱住"試水溫"心態報名,結果撞正移民潮,8月有幸入讀一間算係熱門既心儀IS Grade 5,希望出年你女女都入倒心儀學校  

...

女兒都嚮往IS, 當然早轉早享受,留在LS小五便開始要準備呈分,課程都要跟呈分,比較埋D無謂分數,不如早D去IS適應下D英文先,做學生有幾多年可以冇測驗冇考試?你過埋小學最後一年到升中就唔同啦。最好搵有中學的IS就不用再轉,入唔到就唯有Y7 mass intake會易D。
我女在興趣班,一到考試季節就知個分別,local啲小朋友會唔見晒,佢地聽見女不用忙測考溫書,個樣係羨慕到。

回覆 melobi12 的帖子

新開、商場學校IS有咩風險?學校會倒閉?唔該:)

Kevin2021 發表於 21-5-15 16:30

自負盈虧 如收支不平等 ......

回覆 Poyau 的帖子

In terms of receiving and spending money for the school, suppose all the International Schools are almost the same? since the IS need to maximum the benefits. IS is also a kind of business or investment from my personal view. Except very few IS schools receive the subsidy from government? ESF had that in early years, but not for now. Please correct me if I am wrong. Any other risk aspects for the newly opened IS schools located in shopping malls? Thanks a lot:)

Kevin2021 發表於 21-5-15 17:52

In terms of receiving and spending money for the school, suppose all the Internat ...

冇泳池冇球場,圖書館細的IS ,你接受到咪得囉。

貝珠 發表於 21-5-15 20:12

就係咁。

連基本揾個球場跑下、透下新鮮空氣都冇… 我就接受唔到。

Kevin2021 發表於 21-5-15 16:30

係會架!2001年Canadian Overseas International College突然倒閉曾經轟動一時,當年要教育署(局)介入,最後由ESF接管,2006年重新命名為啟新書院(RC)

https://en.wikipedia.org/wiki/Renaissance_College?wprov=sfla1

http://fungchiwood.com/international-school.htm

In terms of receiving and spending money for the school, suppose all the Internat ...

如果你的邏輯成立,咁所有津貼學校都應該有同一表現啦。

貝珠 發表於 21-5-15 20:12

比咁貴學費當然接受不到,例如MK在商場自己冇操場,平時要去附近公園/會所進行活動,疫情期間公園封了,會所又不給外來人進入,學生只可關在商場,空氣都唔好。

IS要 maximum benefits 是什麼意思?不如你了解下教署不同類型的 funding arrangements 先, IS 有教署學費資助好似衹有ESF, 慢慢減少,另一間係李寶春,它是 direct subsidy school, 但全部學生不用考DSE

即使LS成績好好,如果LS不是全英文教學,英語水平去到IS還是不足夠的,高班IS英文有好多寫作,辯論稿、劇本、研究報告,數學科學亦有很多英文專業術語,若想去到IS可以快D適應到,最好早D轉。但代價是中文會學得少了,IS的中文普遍比LS慢2-3年。