用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 考IGCSE
樓主: daijuju
go

考IGCSE [複製鏈接]

請教各位前輩:小兒對數學有濃厚興趣,喜歡學深的數學,主動要求搵老師教(其實佢都睇好多數學嘅書/睇片,但喜歡有人同佢傾數),咁老師建議佢考下IGCSE數,有個目標。佢foundation paper已經冇問題,佢都做得輕鬆嘅,可以試Higher tier,不過都會等佢完全ready先,今年考應該都無問題。但係其實我哋又唔諗住幫佢跳級或考大學,因為佢目前都enjoy校園生活。考一科IGCSE數無咩作用,2年record又過期,而且佢學業繁忙都驚佢辛苦。但係佢做數就唔覺得辛苦嘅,是否比佢挑戰一下,但將來佢考大學都係要再考過,曾經考過對佢portfolio有無作用(老師話有但我都想問下其他人意見),考得唔理想又會否劃花個底?將來考大學又要會否令佢厭倦,始終考試唔多唔少都要操下卷,問佢就話冇咩所謂。考取IGCSE數後,是否又繼續上學IAL數?請指教如何做,是否一直咁比佢學?謝謝。
   11    0    0    0

cafeva 發表於 21-5-14 10:14
前兩日報紙有個報導係話HK有5%左右高小生係有proper training 情況下可以igcse math 取A.

我會覺得如果佢 ...

謝謝回覆
佢係好中意學數,試過太忙cut佢堂佢又成日問幾時有得上。佢冇話特別想考試,不過考都冇所謂,因佢不覺得有壓力,係驚考得唔好劃花個底姐。留學暫時唔會住啦,因仲好細個,可能大學先  

WMGma 發表於 21-5-14 12:27

取A 唔難, A* 先難, 一般以往都要88-92分 先可取A*. 如果小 ...

謝謝回覆
係咯,點解舊年會有異數,係咪拉curve?如果要考都想拿最好成績,都驚佢唔夠小心 因為其實都唔急考,就算考都係純粹比佢個人挑戰咁,同埋要諗考完是否繼續一直學落去

回覆樓主:

好多高人,多謝大家意見

MillieLin 發表於 21-5-21 13:47
其實申請學校時,學校是否會看分數?或只是grade?

你小朋友好叻

如果會show%出黎,應該會睇吧。唔通揀個75%唔揀9x%?A*個range差咁遠,一定揀個高分吧

我小朋友個老師話計2年內最好成績,問過考過的人又話只能keep兩年for報學校,過期要再考。有錯請各位指正

不過我冇諗住要小朋友考高等學府,所以都唔知考唔考好,佢自己冇咩所謂,當自我挑戰,佢又唔覺得有咩壓力,仲覺得咁學數幾好玩

MillieLin 發表於 21-5-26 10:21
我仔當時考時,做數不是問題,困難處是畫圖(手肌不夠),圓規、線條要畫準,不然答案就有誤差。另外,考試要2小 ...

謝謝指教,獲益良多

小曳人 發表於 21-6-8 07:25
你所講嘅老師,係學校老師定私人補習老師?
anyways ,少少分享,俾大家參考

你好,謝謝前輩的意見
DP果啲暫時join唔到住,因佢得小二,下年小三或者搵啲課程玩下,睇下會唔會識到啱傾嘅朋友。如果唔使顧慮話驚考得唔好影響之後嘅record(因為聽說有些學校只睇第一次考試成績),都可以比佢試下。跳班就暫時不考慮,見佢都enjoy校園生活同同齡小朋友玩嘅,而且佢只係英數超前,中文都係麻麻,需要時間學習(包括社交,自理.....)。不過佢而家係唔中意做功課嘅,但冇辦法,好彩學校功課不算好多,但測默都多,減少咗佢free time。多謝你,咁繼續比佢學下先,等佢ready咪考下,之後再比佢學下其他理科科目,佢都有興趣嘅。平時佢都有睇書/睇片自學下。因為齋學校嘢對佢嚟講都幾悶,都安排咗不少運動/音樂比佢玩。謝謝你......

小曳人 發表於 21-6-8 15:40
唔駛客氣,大家都係為呢班老細煩惱
佢地有可能要行d少人行嘅路,前人幫我,我隨緣分享

十分謝謝你,下學年會再研究

小曳人 發表於 21-6-9 10:34
btw,每年9-10月 HKAGE 都會邀請各院校講下佢地嘅資優教育課程,對計劃孩子課外學習好有用,建議到時留意下 ...

謝謝 會留意
好似10歲先可以join啲課程
不過可以join咗hkage先

MillieLin 發表於 21-6-9 12:12
Yes。
我仔今年先申請學員資格。
但要等满10歲才能參與課程。

好的 謝謝你

小曳人 發表於 21-6-9 14:58
呢個係家長講座,唔需要成為學員先可參加

明白 謝謝你

回覆樓主:

chickchick前輩你好 謝謝你詳盡的寶貴意見,會仔細消化再考慮,感激不盡   

chickchick 發表於 21-6-11 10:04
不要失落,大D,就有多些支援,因為都要為學生考大學而polish CV。這個亦係原因,佢哋會比多些機會那些『嗰 ...

怎會 感謝你的無私分享。還要麻煩你多share給大家知道呢 學到好多嘢

LLLT 發表於 21-6-15 09:52
我覺得香港報業常常報導一些天才的news,俾人感覺或錯覺早入學有好處。

英國take gap year的學生比提早入 ...

我們暫時對早入學/跳班沒興趣。因孩子也喜歡和同齡小朋友玩,也很有童真,喜歡跑跑跳跳,玩小朋友的遊戲,而且他也不是全科超前,中文方面還需進步。如果學校允許,跳科數學也不錯,不過未必可行。有考慮過如果考到IGCSE數,學校是否就允許跳科。不過我知道有些資優孩子不能忍受如此學習,所以家長想爭取盡早入大學也是可以理解。只是我小朋友成熟度欠缺,自理社交也有待進步,所以循序漸進也是好的。

nanakochan 發表於 21-6-15 12:10
這條路走得好孤單,我都盼望孩子可以遇到伯樂,謝謝前輩的分享

我比較擔心長大後他是否懂得與人相處,職場上懂不懂得和人溝通,成婚後家庭是否和睦...... 我資優仔同理心方面好像比較欠缺,也比較自我,真的要慢慢教...... 所幸暫時沒有在學校造成困擾。所以我也不急,他還有很多事情需要學習。

LLLT 發表於 21-6-15 23:02
回覆 daijuju 的帖子

謝謝前輩分享。我小朋友很喜歡看書 主要數學科學百科類。小說也有看。中英文書也看。他暫時說想讀醫科。不過太長遠了。考IGCSE主要想佢有個方向學習吧。他又想繼續學深的,但又沒方向。數後可能學下理科吧。看他喜歡什麼好了。

回覆樓主:

請問小朋友考咗IGCSE或者IAL數嘅前輩,學校仲使唔使上數學堂?可否豁免?唔該

回覆樓主:

多謝分享

siutreasure 發表於 22-5-28 06:13
請問你小朋友考左IGCSE未?我小朋友今年小一,家下都做梗gcse foundation,有d識,有d未識,但他想考,因為 ...

已考了peason foundation math,而家考緊higher tier佢主要不喜歡做workings,要不斷提醒佢,及check卷
我仔有老師教,主要督促佢做workings問題,不做workings扣分,要培養佢良好習慣
‹ 上一主題|下一主題